6 Септември, 2024 20:49 1 555 6

Признаците, че мъжът е готов да стане баща

  • мъж-
  • баща-
  • родител-
  • семейство-
  • признаци-
  • подготовка-
  • готовност

Психолог сподели как мъжът трябва да се подготви за бащинството

Признаците, че мъжът е готов да стане баща  - 1
Снимка: Shutterstock

Мъж, особено съпруг, трябва да бъде попитан директно за готовността му да стане баща в честен разговор, каза за FederalPress основателът на АНО "АБВ на семейството", автор на обучителна книга за родители "АБВ на щастливото семейство" и майка на пет деца Диана Машкова.

Според нея е безполезно да се предполага това по косвени признаци.

"Моите колеги и аз често имаме възможност да работим със семейства, които са изправени пред сериозно неравностойно положение. В повечето от тези случаи се оказва, че мъжът е страдал от зависимост, но или не е обърнал внимание на това навреме (всички наоколо пият, животът е такъв), или не е приел проблема сериозно", казва Машкова.

Тя допълни, че след раждането на дете нивото на стрес и нуждата от неговото облекчаване ще се повишат и на този фон могат да възникнат още по-сериозни проблеми. Затова първо трябва да се справите със зависимостта и след това да мислите за бащинство.

Мъжът трябва да е и психологически подготвен за дете и да има положително разбиране за бъдещата роля на родител, тогава раждането на бебе ще му донесе радост, посочи специалистът. Социалната готовност за бащинство също е важна, за това мъжът трябва да има силна връзка със себе си и със семейството си, особено с родителите си, за да осигури здрава връзка на детето с близките.

Младите родители се нуждаят от социална подкрепа, трябва да имат възможност да разчитат на по-старото поколение, да се позовават на опита на своите майки и бащи, но не за да прехвърлят отговорността за детето върху тях. "Това никога не трябва да се прави, детето има нужда от ежедневната грижа на майката и бащата", отбеляза Машкова.

Тя напомни, че мъжът също трябва да бъде подготвен финансово за раждането на бебе: да осигурява семейството по време на отпуската по майчинство на жена си, да е наясно с промените в разходите след раждането на дете и да има необходимите спестявания в случай на спешност, заключи експертът.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивка

    4 5 Отговор
    Като ми напълни фурната, значи е готов
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 тпа измет

    2 7 Отговор
    Мъжа е готов още от 12-13 годишна възряст .
    А жената какво чака не е ясно.

    Коментиран от #5

  • 4 12343211

    1 1 Отговор
    Кой го е възпитал ,може ли да се възпитава...,а без Господ ще се провали !
    Иначе мъжа си личи от далеч.
  • 5 Очевидно

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "тпа измет":

    Да излезеш от пубертета, който те държи до 75г.!
  • 6 Нова

    5 6 Отговор
    Не се хващайте на въдицата съжителство без брак, защото много ви обичал, но не бил готов за нещо повече. Такива мъже си го начесват с вас, но нищо повече. Затова им бийте шута и търсете по- сериозен и зрял партньор. ПитърПановците дето не искат да пораснат, само ви ползват за изтривака. А най-лошия случай е да трябва и него да изхранвате и децата от него и тях да издържате.