Отидете към основна версия

3 504 24

Компотите от тези плодове стават отровни, ако се съхраняват повече от една година

  • компоти-
  • череши-
  • опасни за здравето-
  • отровни

Специалисти предупреждават, че компотите от череши и други костилкови плодове могат да станат опасни за здравето

Снимка: Shutterstock

Много хора приготвят компоти за зимата и ги съхраняват в мазето или килера в продължение на две и повече години. Специалисти предупреждават, че компотите от череши и други костилкови плодове, като вишни и сливи, могат да станат опасни за здравето, ако се съхраняват повече от една година без премахване на костилките.

Причината е, че черешовите костилки съдържат амигдалин. При взаимодействие със стомашния сок той се превръща в циановодородна киселина, която представлява заплаха за здравето. Амигдалин има още в кайсиевите ядки, семките на ябълките и костилките на прасковите, но те се махат, когато се правят компоти от тези плодове. Така че опасност представляват престоелите компоти от череши, сливи, джанки, вишни, информира "Труд".

Ако случайно сте погълнали една или две костилки, не е особен проблем, но не трябва целенасочено да ядете череши с костилките. Освен това имайте предвид, че поради високото съдържание на диетични фибри тези плодове не трябва да се консумират в големи количества, тъй като това може да раздразни червата.

Препоръчително е да приемате не повече от 350 грама на ден.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.

Свързани новини