Отидете към основна версия

1 064 5

6 признака на прегаряне, които не бива да игнорирате

  • прегаряне-
  • работа-
  • стрес-
  • натоварване-
  • тревога-
  • бърнаут-
  • претоварване

Ако усещате тези няколко признака, това е спешен сигнал от тялото, че ви е необходима почивка

Снимка: Shutterstock

Работохолиците са страшни хора! Те са готови да работят денонощно, за тях няма празници и почивни дни, а думата „празник“ ги довежда до истински ужас. Но не може да се живее така, защото психиката не може да издържи. Между другото, прегарянето на работното място или т. нар. в наши дни "бърнаут", се е превърнало в един от най-разпространените проблеми на съвременното общество, особено сред тези, които ежедневно се сблъскват с високи нива на стрес и претоварване.

„То не може да бъде пренебрегвано, тъй като може да доведе до сериозни физически и психологически последици“, предупреждава психологът Радмила Бакирова.

Ето шест основни симптома, които подсказват, че страдате от прегаряне:

Хронична умора и липса на енергия

Не говорим тук за умората, която обикновено изчезва след уикенда или добрия сън. Това е постоянно усещане за изтощение, което не изчезва, дори ако си почивате. Възможно е да се чувствате „на нула“ още от сутринта и да ви е трудно да се мотивирате за изпълнение на ежедневните задачи.

„Трудно ставане сутрин, липса на енергия за физически и интелектуални задачи, слабост, желание да отложите всичко за по-късно - това не е просто мързел, а знак, че тялото ви не може да се справи с натоварването“, казва Радмила.

Цинизъм и загуба на интерес към работата

Един от ясните симптоми на прегарянето е чувството за отчуждение от работата. Задачите, които някога са носели радост и удовлетворение, сега изглеждат безсмислени, не предизвикват никакъв ентусиазъм, а критичността към себе си и другите се увеличава.

„Появяват се негативизъм и раздразнение, ставате по-саркастични или твърде безразлични към колегите и задълженията си - време е или да смените работата си, или да отидете на специалист. И непременно отидете на почивка“, съветва психологът.

Спадаща производителност и ефективност

Забелязвате, че ви е все по-трудно да се справяте със задачи, които преди са ви били лесни. Концентрацията се влошава, а времето, необходимо за изпълнение на обичайните задачи, се увеличава. Това често води до отлагане и чувство за вина, че не сте си свършили работата. Следват непродуктивни работни дни, изпълнение на задачите „на автопилот“ и увеличаване на броя на грешките.

Нарушения на съня

Прегарянето често е свързано с нарушения на съня, като безсъние или повърхностен, некачествен сън. Поради това мозъкът няма време да се възстанови през нощта, което води до повишена умора и стрес.

„Трудно заспиване, чести събуждания през нощта, усещане за умора дори след дълъг сън? Между другото, в допълнение към психолога, е добре да отидете на ендокринолог, да проверите хормоналната система - по-специално щитовидната жлеза. А също така да се уверите, че нивата на желязо и витамин В12 са в норма“, казва Радмила.

Чести физически неразположения

Психо-емоционалното прегаряне може да се прояви чрез физически симптоми. „Тялото обикновено преминава в психосоматика, това са болки в гърба, мигрена, стомашно-чревни разстройства, чести настинки, постоянно усещане за напрежение в мускулите“, подчертава психологът.

Чувство на безпомощност и липса на смисъл

Когато човек преживява прегаряне, той започва да чувства, че работата или животът му нямат смисъл. Това често е съпроводено с чувство за безпомощност и невъзможност да се промени каквото и да било. Появяват се все повече мисли за безсмислието на собствените усилия и безнадеждност, след което се наблюдава липса на цел, загуба на вяра в себе си и своите способности.

Ако забележите един или повече от тези симптоми, важно е да предприемете действия възможно най-скоро. Това може да бъде намаляване на работното натоварване, промяна на начина на живот, евентуално смяна на професията или търсене на професионална помощ. Ключът е да не се опитвате да се справите с него сами и да го очаквате да си отиде, мислейки, че „то ще отмине от само себе си“.

Прегарянето изисква внимание и грижа за себе си, за да се поддържат дългосрочно здравето и благополучието.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.

Свързани новини