Отидете към основна версия

423 4

Ето каква е темата за следващата Met Gala

  • met gala-
  • метрополитън-
  • бал-
  • мъжка мода

Черният стил в мъжкото облекло през вековете е темата на следващия бал на музея "Метрополитън"

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Темата на следващото издание на годишния бал на "Метрополитън" и звездните му домакини вече са известни - Фарел Уилямс, Люис Хамилтън, Колман Доминго, Ей Ес Ей Пи Роки и Леброн Джеймс ще помогнат на музея да открие изложба, посветена на черния стил в мъжкото облекло през вековете, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Уилямс и Хамилтън присъстваха на обявяването.

Пролетната експозиция Superfine: Tailoring Black Style ще бъде открита на 5 май по време на бала на "Метрополитън". Точният дрескод за звездите, които ще бъдат поканени на галата, съобразен с темата на изложбата, ще бъде обявен в началото на следващата година.

Това е първата модна изложба в "Метрополитън" от над 20 години, фокусирана изключително върху мъжкото облекло, което обяснява почти изцяло мъжкия състав на домакините. Към тях ще се присъедини организаторката на проявата - легендарната главна редакторка на американското издание на сп. "Вог" Ана Уинтур.

Той отбеляза, че проектът е вдъхновен от книгата "Роби на модата: черният дендизъм и стилизирането на идентичността на черната диаспора" от Моника Л. Милър, гост куратор на изложбата.

Фарел Уилямс, който наред с многобройните си занимания е творчески директор на мъжкото облекло за "Луи Вюитон", отдаде почит към художниците, отговорни за пирамидите в Египет, и говори нашироко за силата на изкуството.

"За мен изкуството е израз на нашата човешка същност. То е мястото, където съхраняваме историята си, начинът, по който разказваме историите си, и буквалното проявление на мечтите ни", каза Уилямс по време на обявяването на темата.

"Ние сме оцелелите от може би най-тежките трудности, изпитания и премеждия, които някога са сполетявали група човешки същества, и не само оцеляхме, но и пренесохме музиката, културата, красотата и универсалния език през океана. Ние върнахме всичко това на света и продължаваме да го правим и именно това ще отпразнува изложбата на "Метрополитън" - нас, нашия дар, нашата история, нашата храна, нашата устойчивост, нашата красота, нашия стил и нашата сила, нашето авторство", допълни Фарел Уилямс.

Андрю Болтън, главен куратор в Института за костюми на Музея на изкуствата "Метрополитън" отбеляза, че през последните няколко години мъжкото облекло преживява ренесанс.

"Това се дължи в немалка степен на мъже със стил като Люис Хамилтън и останалите домакини на събитието, мъже, които не се страхуват да поемат рискове, когато става въпрос за тяхното себеизразяване", каза Болтън. Той добави, че Фарел Уилямс е сред група талантливи чернокожи дизайнери, които представляват "разцвета на чернокожото творчество в модата, което с гордост подчертаваме в тази изложба".

Червеният килим на бала на "Метрополитън" винаги е един от най-големите модни спектакли на годината, на който звезди като Лейди Гага, Ким Кардашиян, Били Портър и Риана са носили тоалети, съобразени с темата на вечерта. Това е и огромна кампания за набиране на средства, като на миналогодишната гала бяха събрани рекордните 26 милиона долара - огромна сума за подобно събитие.

Изложбата Superfine: Tailoring Black Style ще бъде отворена за посетители от 10 май до 26 октомври 2025 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини