Отидете към основна версия

757 2

Експерти: Лошото време е полезно за здравето

  • лошо време-
  • дъдж-
  • сняг-
  • ползи за здравето-
  • имунна система

Излизането навън по време на проливен дъжд или в студено време всъщност има редица ползи за здравето

Снимка: Shutterstock

Знаете ли, че лошото време е полезно за вас? Още повече, ако е студено и вали.

Как е възможно това? В края на краищата, излизайки в дъжда, рискувате да се простудите или нещо по-лошо. Но макар че увиването на топло е очевидна предпазна мярка, излизането навън по време на проливен дъжд или в студено време всъщност има редица ползи за здравето. Какви са те и как влияят на тялото и духа ни?

Според експертите излизането навън в студено и мокро време е изключително полезно за имунитета и общото ни здраве. Ходенето под дъжда например може да бъде полезно за здравето ви най-вече заради по-доброто качество на въздуха. Влажното време носи със себе си дъждовни капки, които са паднали в атмосферата и поглъщат хиляди микроскопични аерозолни частици, като сулфати, сажди и прах. Тези и други замърсители се отстраняват от въздуха по естествен път. Дъждът може да ви предпази от прегряване по време на физическа активност, например при джогинг. Той служи като естествен охлаждащ агент, така че да можете да тренирате по-дълго и по-бързо.

Според проучване на японски учени, публикувано от Националната библиотека по медицина, бягането в студени условия води до увеличаване на енергийните нужди. Ето защо извършването на физическа активност, когато е студено и мокро, може да доведе до изгаряне на повече калории и мазнини, отколкото ако правите същото нещо в топли и сухи условия.

Петрихорът е земният аромат, който се получава при дъжд върху суха почва. Той е особено интензивен след топъл и сух период. Този приятен аромат се дължи на комбинация от химикали, отделяни от добрите бактерии, които живеят в почвата, и масла, отделяни от някои растения. Дори мълниите играят роля, тъй като след гръмотевична буря те освобождават приятен мирис на озон. Всички тези фактори правят аромата на дъжд наистина привлекателен (дори успокояващ). Всъщност ароматът на петрихор успокоява ума и тялото.

Да се осмелите да се движите в дъждовно време означава, че най-вероятно ще се разхождате сами. Добрият дъжд дава възможност да прекарате известно време на спокойствие и тишина.

Животът и работата в градска среда често могат да бъдат стресиращи и претоварващи. Но градовете често са най-подходящи за разходка през зимата, когато вятърът разсейва замърсяването, а дъждът отмива въздуха от мръсотия, прах и вредни микроби.

Да, дори калта може да подобри здравето ви. Калта е богата на микроби, които подобряват настроението. Отново става въпрос за естествено излагане на зелени площи и за ефекта на петрихора.

Децата са особено облагодетелствани от кална разходка в дъжда. Имунната им система получава тласък, тъй като това преживяване им помага да развият по-разнообразни микробиоми, се посочва в доклад, публикуван от Science Advances.

Дъждът може да подобри качеството на съня

Сигурно не сте знаели, че разходката в лошо време може да подобри качеството на съня ви. Научно доказано е, че престоят сред природата възстановява циркадния ни ритъм. Това от своя страна подобрява качеството на съня. Но ако го правите в дъжда, имате и допълнителното предимство да понижите стреса, докато вдишвате този супер аромат, известен като петрихор.

Допаминът е невротрансмитер, който играе роля за удоволствието, движението, мотивацията и ученето. Допаминът може да се освобождава до четири часа по време и след излагане на студено време

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Сауната: Ползи и вреди за здравето

    Хората използват сауни от един или друг вид от хилядолетия. Древните гърци, римляни и маи са включвали къпането в сауна в ежедневните си ритуали за пр ...
    02.10.2024
    1 745
    7
  • Изчезва "Шотландският сфинкс”

    Шотландският „Сфинкс“ - останало от ледниковия период снежно петно ​​в третата по височина планина в Обединеното кралство, е напът да изче ...
    10.09.2024
    1 488
    1
  • 6 ползи за здравето от сутрешната разходка

    Сутрините трябва да започват бавно, спокойно и с по-щастливо настроение. Начинът, по който се събуждаме сутрин, ни помага да се подготвим за предстоящ ...
    05.09.2024
    1 450
    9
  • Защо е полезно да консумираме грозде?

    Гроздето е плод с многобройни здравословни ползи, които го правят идеален избор за летния сезон. От подобряване на хидратацията и поддържане на здрава ...
    03.09.2024
    2 128
    5
  • Защо дремките през деня са полезни?

    Дневните дремки, или кратките моменти на сън през деня, са практика, която хората по света използват от векове. Въпреки че в някои култури те са възпр ...
    29.08.2024
    1 867
    7