Отидете към основна версия

403 4

Робот дебютира като диригент в Дрезден (ВИДЕО)

  • робот-
  • оркестър-
  • диригент-
  • дрезден

Роботът използва трите си ръце, за да направлява поотделно три части на оркестъра

Снимка: Shutterstock

Робот дебютира като диригент в Дрезден, като изпълни музика, композирана специално за него, предаде АФП, цитирана от БТА.

Роботът представлява три отделни ръце, всяка от които има своя палка, напомняща светлинните саби от филма „Междузвездни войни“. Той дирижира музикантите на Дрезденския симфоничен оркестър.

Обучен да разпознава ритъма и динамиката, роботът движи ръцете си независимо една от друга. Той успя да покаже способностите си, като изпълни Semiconductor's Masterpiece - произведение на немския композитор и пианист Андреас Гундлах.

Роботът използва трите си ръце, за да направлява поотделно три части на оркестъра. Това не би било възможно с един диригент. След представлението в неделя Гундлах каза, че идеята е вдъхновена от учени от Техническия университет в Дрезден. Те разработват роботи, които нямат за цел да заменят хората, а напротив - да се сработят с тях. Според него процесът, свързан с обучаване на машината, го е накарало да разбере по напълно нов начин какво прекрасно творение е човекът.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини