14 Октомври, 2024 12:49 373 4

Робот дебютира като диригент в Дрезден (ВИДЕО)

  • робот-
  • оркестър-
  • диригент-
  • дрезден

Роботът използва трите си ръце, за да направлява поотделно три части на оркестъра

Робот дебютира като диригент в Дрезден (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Робот дебютира като диригент в Дрезден, като изпълни музика, композирана специално за него, предаде АФП, цитирана от БТА.

Роботът представлява три отделни ръце, всяка от които има своя палка, напомняща светлинните саби от филма „Междузвездни войни“. Той дирижира музикантите на Дрезденския симфоничен оркестър.

Roboter-Dirigent mit Taktstöcken in Laserschwert-Manier: In der "Robotersinfonie" der Dresdner Sinfoniker hat zwar der Mensch die kreative Kontrolle - doch die Grenzen werden fließender.https://t.co/BNlq8k4uSD pic.twitter.com/Y2fhycNKnc

— WDR aktuell (@WDRaktuell) October 13, 2024

Обучен да разпознава ритъма и динамиката, роботът движи ръцете си независимо една от друга. Той успя да покаже способностите си, като изпълни Semiconductor's Masterpiece - произведение на немския композитор и пианист Андреас Гундлах.

Роботът използва трите си ръце, за да направлява поотделно три части на оркестъра. Това не би било възможно с един диригент. След представлението в неделя Гундлах каза, че идеята е вдъхновена от учени от Техническия университет в Дрезден. Те разработват роботи, които нямат за цел да заменят хората, а напротив - да се сработят с тях. Според него процесът, свързан с обучаване на машината, го е накарало да разбере по напълно нов начин какво прекрасно творение е човекът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    3 0 Отговор
    Освен, че имам фалшив телк, имам и истинска жълта книжка и не нося наказателна отговорност за пеgофилскитe cи изпълнения с момчета на 8-9 г!
  • 2 Фикус

    1 1 Отговор
    Да не се измуши от някъде някой терминатор и да дирижира с пищов?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бай Иван - Циганина

    0 0 Отговор
    Почват вече да се оливат с това. Крайно време е да се наложи някакъв лимит за използването на изкуствения интелект, защото вече става страшно!