Отидете към основна версия

1 088 7

Кинолог съветва как да отучим кученцето да хапе

  • куче-
  • хапане-
  • хапе-
  • кутре-
  • възпитание

Специалистът посочи, че проблемът с хапането трябва да се реши във възможно най-ранна за кучето възраст

Снимка: Shutterstock

Кученцето може да ухапе собственика си по време на игра или в процеса на комуникация, обясни президентът на Руската киноложка федерация Владимир Голубев в разговор с Мослента.

"Кученцата хапят по различни причини — това може да се случи по време на игра поради проява на естествени инстинкти или като начин за съобщаване на нежелана комуникация със собственика. Това поведение не трябва да се оставя без внимание, тъй като може да се затвърди и да се повтори в зряла възраст", обяснява опитният кинолог.

За да спрете кученцето да хапе, първо трябва да се уверите, че е здраво и не изпитва болка. По време на процеса на смяна на зъбите трябва да изберете специални играчки за вашия домашен любимец, така че той да може да ги гризе и дъвче. За целта са подходящи специализирани играчки или лакомства, които можете да приготвите и сами: нарежете моркови или тиква и ги предложете на вашия домашен любимец, обясни Голубьов.

Ако причината не е смяната на зъбите или здравето като цяло, тогава собственикът трябва да отгледа кученцето. Всякакви игри, при които кучето хапе, както и начина на комуникация, при който следва захапване, трябва да бъдат строго забранени. За да направите това, трябва да използвате забранителната команда „Не!“ и след това да превключите вниманието на кученцето към играчката.

"Тези правила трябва да бъдат установени веднага щом кутрето е в дома ви. Да научиш кученце на правилно поведение е по-лесно, отколкото да превъзпиташ възрастно куче" подчерта специалистът.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Свързани новини