14 Октомври, 2024 14:32 842 7

Кинолог съветва как да отучим кученцето да хапе

  • куче-
  • хапане-
  • хапе-
  • кутре-
  • възпитание

Специалистът посочи, че проблемът с хапането трябва да се реши във възможно най-ранна за кучето възраст

Кинолог съветва как да отучим кученцето да хапе - 1
Снимка: Shutterstock

Кученцето може да ухапе собственика си по време на игра или в процеса на комуникация, обясни президентът на Руската киноложка федерация Владимир Голубев в разговор с Мослента.

"Кученцата хапят по различни причини — това може да се случи по време на игра поради проява на естествени инстинкти или като начин за съобщаване на нежелана комуникация със собственика. Това поведение не трябва да се оставя без внимание, тъй като може да се затвърди и да се повтори в зряла възраст", обяснява опитният кинолог.

За да спрете кученцето да хапе, първо трябва да се уверите, че е здраво и не изпитва болка. По време на процеса на смяна на зъбите трябва да изберете специални играчки за вашия домашен любимец, така че той да може да ги гризе и дъвче. За целта са подходящи специализирани играчки или лакомства, които можете да приготвите и сами: нарежете моркови или тиква и ги предложете на вашия домашен любимец, обясни Голубьов.

Ако причината не е смяната на зъбите или здравето като цяло, тогава собственикът трябва да отгледа кученцето. Всякакви игри, при които кучето хапе, както и начина на комуникация, при който следва захапване, трябва да бъдат строго забранени. За да направите това, трябва да използвате забранителната команда „Не!“ и след това да превключите вниманието на кученцето към играчката.

"Тези правила трябва да бъдат установени веднага щом кутрето е в дома ви. Да научиш кученце на правилно поведение е по-лесно, отколкото да превъзпиташ възрастно куче" подчерта специалистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слави

    5 0 Отговор
    Извинети, кучинциту хапе ли?

    Коментиран от #7

  • 2 Линда

    8 0 Отговор
    Бой по носа , там са най чувствителни . Аз съм възпитал и двете си кучета , не с разговори а с жестове )))) нямат грешка всички им се възхищават
  • 3 Дресьора

    5 0 Отговор
    Само с "не" не става. Като ви захапе лек шамар през устата и "не". Ако продължава силен шамар и "не" и спира. Така доста бъро се научават.
  • 4 УдоМача

    2 0 Отговор
    Со кротце со благо и со малце кютек
  • 5 Идън

    3 0 Отговор
    Когато му никнеха зъбките- беше ужас. Даже изяде кожените ресни на чисто новите ботушки на гостенка. Просто си тръгна с нов модел летни ботуши.
  • 6 Друг експерт

    2 0 Отговор
    Просто си купете плюшено кученце.
  • 7 Дядо Стою

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Слави":

    Не!

    Като срещнеш млада девойка, за разхожда куче, трябва да я попиташ:
    - Хапе ли?
    - Не!
    - А кучето?