Отидете към основна версия

727 21

Притеснителен процент хора не мият ръцете си след използване на тоалетната

  • ръце-
  • миене на ръце-
  • хигиена-
  • баня-
  • тоалетна

Жените се справят значително по-добре с хигиената в сравнение с мъжете и децата

Снимка: Shutterstock

Миете ли ръцете си всеки път, когато използвате тоалетната? А преди да докосвате храна? Бъдете честни.

Информационният съвет за безопасност на храните в Австралия публикува най-новия си отчет за навиците за миене на ръцете в страната. Установено е, че 19% от австралийците не мият ръцете си всеки път, когато използват тоалетната. Близо половината (42%) признават, че не винаги мият ръцете си, преди да боравят с храна.

Какво установи проучването?

Новият доклад изследва практиките за миене на ръцете на 1229 души. Резултатите бяха в съответствие с това, което показват и по-стари подобни проучвания.

Отново жените се справят по-добре от мъжете при миенето на ръцете след използване на тоалетната, макар и съвсем малко (80% от мъжете казват, че го правят всеки път, срещу 83% от жените). Само 55% от мъжете мият ръцете си, преди да докоснат храна, в сравнение с 62% от жените.

Изглежда възрастта също има значение. Под 34-годишна възраст 69% от хората мият ръцете си всеки път, когато използват тоалетната. Над 65-годишна възраст това е скочило до 86%.

Защо хората не мият ръцете си?

Посланията за обществено здраве често се фокусират върху това как да се мият добре ръцете. Но има по-малко изследвания, които проследяват колко широко хората действително възприемат тези практики.

Едно проучване, което разглежда този въпрос в Индия, попита учениците за бариерите пред миенето на ръцете. Огромна част (91%) са имали ниско „усещане за заплаха от заболяване“. С други думи, те просто не смятат, че е имало риск да се разболеят от това да не мият ръцете си след ходене до тоалетната.

Интересното е, че невъзможността да видят микробите със собствените си очи е една от най-големите пречки, посочена от 46% от децата. Но 72% казаха, че биха си измили ръцете, ако приятелите им го направиха.

Може да се спекулира, но причините на хората да мият или не ръцете си вероятно варират през живота им и в зависимост от обстоятелствата.

Какви са рисковете?

Урината и фекалиите съдържат милиони микроби, особено фекалиите, които съдържат повече от 100 милиарда микроби на грам.

Когато използвате тоалетната и докосвате повърхности в банята, по вас полепват микроби. Хората, които пропускат етапа на измиване на ръцете на излизане, вземат тези микроби със себе си, когато излизат от тоалетната, разпръсквайки ги върху всяка повърхност, която докоснат след това.

Вие сами може да не се разболеете, но увеличавате разпространението на бактерии. Това може да увеличи риска от инфекция и заболяване за други хора, включително тези с компрометирана имунна система, като по-възрастни хора и тези, подложени на обичайни форми на лечение за рак.

Измиването на ръцете преди готвене и хранене също е важно. Рискът тук е и в двете посоки. Ако имате болестотворни микроби по ръцете си (може би защото не сте ги измили след тоалетна), можете да ги прехвърлите в храната, където те могат да се размножават и дори да произвеждат токсини. Хората, които ядат храната, след това може да се разболеят, което често включва повръщане и диария.

В другата посока, някои храни естествено носят микроби преди готвене – като салмонела и кампилобактер бактерии в сурово птиче месо. Ако не измиете ръцете си след боравене с тези храни, можете да ги прехвърлите на други повърхности и рискувате да разпространите инфекция.

3 прости съвета за правилно измиване на ръцете:

Намокрете ръцете си и ги разтрийте добре една в друга, след като сложите сапун за поне 20 секунди и не забравяйте да измиете между пръстите си и под ноктите. Може да се наложи да използвате четка за нокти Изплакнете добре под течаща вода, за да премахнете пяната от ръцете си Подсушете внимателно ръцете си върху чиста кърпа за поне 20 секунди. Докосването на повърхности с влажни ръце насърчава разпространението на бактерии от повърхността към ръцете ви.

Дезинфектант за ръце

Ако няма течаща вода, използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа. Дезинфектантите за ръце са ефективни срещу широк спектър от бактерии и вируси, които могат да причинят много често срещани стомашно-чревни и респираторни инфекции.

Ако обаче ръцете ви са замърсени с органична материя – като кръв, фекалии, месо, пясък или пръст – дезинфектантите няма да бъдат ефективни. В такъв случай трябва да измиете ръцете си със сапун и вода.

Миенето на ръцете е малко като поставянето на предпазен колан — правите това всеки път, когато се качвате в кола, а не само в дните, които се чувствате по-заплашени от катастрофа. Изводът е, че измиването на ръцете е проста и бърза интервенция, която е от полза за вас и хората около вас, но само ако го направите.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини