Отидете към основна версия

529 4

Рядък екземпляр на "Малкият принц" се продава за 1.25 млн. долара

  • малкият принц-
  • рядък екземпляр-
  • продава се

В това машинописно копие за първи път фигурира един от най-известните редове в книгата: "Най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите"

Снимка: Shutterstock

Рядък машинописен екземпляр на книгата "Малкият принц" на Антоан дьо Сент-Екзюпери, който съдържа значителни ръкописни корекции от френския автор и е описан от търговците на книги като "литературно съкровище", скоро ще бъде продаден, като първоначалната цена е 1,25 милиона щатски долара, предадоха Ройтерс и АФП, цитирани от БТА.

Кандидат за най-превежданата книга в света извън религиозни текстове, разказът за дете, което пътува от планета до планета, натрупвайки мъдрост, е публикуван през 1943 г. в разгара на Втората световна война.

С износена черна корица, машинописният екземпляр на френски език на "Малкият принц" е създаден в Ню Йорк, където авторът живее в изгнание заради нацистката окупация на Франция. Антоан дьо Сент-Екзюпери подготвя изданието точно преди да влезе във френски военновъздушни сили, отбелязва Ройтерс.

Освен ръкописните корекции, машинописът съдържа две оригинални рисунки с молив от автора, включително ранна скица за последната илюстрация на героя, завръщащ се у дома.

Антоан дьо Сент-Екзюпери загива през 1944 г., когато самолетът му изчезва по време на военна разузнавателна мисия над Средиземно море.

Екземплярът ще бъде продаден по време на изложението "Абу Даби арт" от 20 до 24 ноември, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини