Last news in Fakti

21 Юни, 2024 10:42 423 0

Рядък екземпляр от първото издание на Хари Потър бе продаден за над 57 000 долара

  • хари потър-
  • рядък екземпляр-
  • първо издание-
  • книга-
  • продаден на търг

Изданието се отличава с правописна грешка в думата "философски" на корицата

Рядък екземпляр от първото издание на Хари Потър бе продаден за над 57 000 долара - 1
Снимка: Shutterstock

Рядък екземпляр от първото издание на "Хари Потър" беше продадена за над 57 хиляди щатски долара на аукцион, съобщи Прес асосиейшън/ДПА, цитирани от БТА. През 1997 г. са издадени първите 500 бройки от "Хари Потър и Философският камък" от Дж. К Роулинг.

Аукционът е проведен в Единбург, където е написана по-голямата част от книгата.

Изданието се отличава с правописна грешка в думата "философски" на корицата, а "една пръчка" се повтаря два пъти в списъка с оборудването на страница 53.

Очакваната цена за книгата е била между 40 хил. и 60 хил. британски лири. Впоследствие изданието е продадено за 45 201 британски лири (57 хил. щатски долара). Предишният собственик на книгата я е купил от книжарница на улица "Кенсингтън" в Лондон. Аукционната къща описва изданието като "отлично".

Първите бройки от изданието са изключително малко заради съмнения, че книгата ще се продава успешно. Впоследствие романите за Хари Потър, които са седем на брой и са адаптирани за голям екран, стават любими на целия свят.

На аукциона са продадени още първо издание от 1998 г. на "Хари Потър и Стаята на тайните“ - за 7560 британски лири, и издание от 1997 г. на "Хари Потър и Философският камък", който съдържа послание, написано от Роулинг до предишния собственик.

Други предмети с висока стойност, включени в търга, са били издание на "Казино Роял" - първият роман от шпионската поредица за Джеймс Бонд, с бележка от автора Иън Флеминг. Книгата е адресирана до Айън Смийтън Мънро, редактор на Флеминг във вестник "Кимсли". Посланието от Флеминг гласи: "На А. С. М., нощен страж, който освободи автора за написването на този опус, Иън Флеминг, 1953 г." Мънро е бил редактор на нощната смяна във вестника. Книгата е получила оценка между 30 000 и 50 000 британски лири и е била продадена за 38 951 британски лири.

Първото издание на "Когато бяхме млади" от 1924 г. от А. А. Милн е продадено за 15 120 британски лири на същия аукцион.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА