Много хора са свикнали да поставят яйца във вратата на хладилника, но това не е най-оптималният начин. Полина Кулач, доцент от катедрата по ветеринарно-санитарна експертиза в университета РОСБИОТЕХ, обясни защо това не е препоръчително.
Според Полина Кулач на вратата на хладилника има чести температурни колебания, което може бързо да влоши качеството на яйцата. При отваряне на хладилника температурата се променя и яйцата, които са чувствителни към такива условия, могат да се развалят по-бързо.
"Яйцата губят своята свежест и могат да се развалят по-бързо, отколкото ако се съхраняват при по-стабилни условия. Освен това честите промени в температурата могат да насърчат растежа на бактерии, което представлява потенциална заплаха за здравето“, обясни тя.
Освен това, ако яйцата не се съхраняват в специални контейнери, те могат да се повредят при внезапно отваряне на вратата, което също намалява срока им на годност.
Полина Кулач препоръчва да съхранявате яйцата на рафт в хладилника, където температурата е по-стабилна, пише Gazeta.Ru.