Пикантната храна може да предизвика различни реакции в тялото: учестено сърцебиене, изтръпване на езика, стомашно-чревно неразположение, еуфория и сълзи от болка/радост. Хранопроводът, пълен с храни, съдържащи люто, също може да причини хрема, пише lifestyle.bg.
Какво прави храната пикантна
Химикал, наречен капсаицин, обикновено е виновникът, когато почувстваме парене от пикантна храна. Съединението е активната съставка в лютите чушки. Намира се предимно в тънката мембрана, която държи семената, въпреки че може да бъде открит и в месестата част на някои люти чушки.
Има някои други химикали, които предизвикват подобна реакция, като алил изотиоцианат, съединение, намиращо се в някои кръстоцветни зеленчуци, което придава вкуса на обикновения хрян и уасабито.
Защо пикантните храни се усещат "горещи"
Тези химикали дразнят слузните мембрани на тялото, вътрешната обвивка на някои органи и телесни кухини, като стомаха, белите дробове, устата, очите и ноздрите. Реакцията на дразнене се предизвиква от химикала, който се захваща върху определени рецептори в мембраната, които се стимулират от болка и топлина.
В случая на капсаицина, това е рецепторът TRPV1. Тялото и мозъкът са принудени да вярват, че са под заплаха, което инструктира мембраните да изпомпват повече слуз, за да отмият чуждото тяло. И така започваме да отделяме слюнка, очите ни се напълват, а носът започва да тече.