Необходими продукти:
свински джолан - 1 бр.; чесън - 8 - 10 скилидки; червен пипер - 1 с.л.; подправки - 1 с.л. микс за печено свинско; сол; червено вино - 200 мл; картофи - 4 бр.; гъби - 200 г; лук - 1 глава; моркови - 2 бр.; дафинов лист - 2 бр. олио - 4 с.л. черен пипер - 10 бр. на зърна; бахар - 3 зрънца.Начин на приготвяне:
Джоланът се измива и подсушава. С помощта на остър нож се правят прорези в свинския джолан и в тях се пъхва по една цяла скилидка чесън. Месото се поръсва със сол, червен пипер и микс от подправки за печено месо.
Съдът с джолана се покрива със свежо фолио и се поставя за 12 часа в хладилник, за да се освободят ароматите.
На дъното на глинен гювеч и джоланът се намазват с олио. В съда се налива около 200 мл червено вино, месото се слага вътре, похлупва се и се слага в студена фурна.
Пече се първият половин час на 220 градуса, след което температурата се намалява на 170 градуса. По средата на печенето се прибавят почистените и нарязани на едро зеленчуци.
Необходимо е зеленчуците преди да се наредят около месото, да са овкусени със сол.
В гювеча се слага дафинов лист, черен пипер на зърна и зрънца бахар.
Малко преди готовност капакът се маха и джоланът се допича, за да получи апетитна и леко загоряла коричка, пише gotvach.bg.