Необходими продукти:
императорски (черен) ориз - 250 г(предварително накиснат във вода за 7-8 часа; чесън - 3 - 4 скилидки; лук - 1 глава; зехтин - 4 с.л.; масло - 2 с.л.; бяло вино - 1 к.ч.; маскарпоне - 1 с.л. или крема сирене; кралски скариди - 7 - 8 бр.; пармезан - 3 с.л. настърган.Начин на приготвяне:
В дълбок тефлонов тиган се запържват лукът и чесънът, нарязани на ситно, и ориза. Добавя се виното да глазира и като се редуцира се долива вода на малки порции.
Вари се леко да клокочи 20 минути, след което се добавят маскарпонето и пармезанът. Гаси се котлонът и ястието се оставя още 10 минути под капак.
Скаридите се запържват отделно в масло до златисто и се сервират върху ризотото.
По избор се поднася с изстискан лимон, пише gotvach.bg.