Отидете към основна версия

4 436 5

Преврат, инсценировка или гражданска война?

  • турция-
  • преврат-
  • инсценировка-
  • гражданска война

Част от коментарите пред Факти.бг

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво се случи в Турция? Неуспешен опит за преврат, инсценировка на Ердоган или епизод от вече започнала гражданска война. Политици и експерти коментираха тези въпроси пред Факти.бг от ранните часове на събота. Предлагаме ви кратко резюме на техните мнения:

"Пореден преврат в Турция. През последните няколко часа излизат информации, че това може и да е инсценировка. Поне така твърдят някои турски наблюдатели в самата страна. Може да е инсценировка на самия Ердоган. Участват прекалено малко военни, колкото за показна акция." Това заяви пред Факти.бг лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Според него „проблемът е, че този преврат не се случва в Зимбабве, а на границата на България. Това неминуемо ще донесе неприятности за десетки хиляди българки туристи, които са в Турция. Армията в Турция все още светска, въпреки действията на Ердоган през последните 10 години. Страната се намира в състояние на гражданска война".

Има рискове за България. Това заяви пред Факти.бг Славчо Велков, експерт по антитероризъм, на фона на случващото се в Турция. Според него в южната ни съседка може да се стигне до гражданска война.

Ситуацията, която се развива към момента в Турция е много положителна, заяви за Факти.бг съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов. "Според мен ерата на Ердоган вече е приключила", категоричен бе той. По думите му, Турция трябва да приеме своята проевропейска ориентация, а не проислямистка. Трябва да се прекрати процеса на ислямизация и на подмяна на принципите на Кемал Ататюрк, каза той.
"Смятам, че този преврат е за добро", заяви Симеонов. "Сигурен съм, че даже и да не успее, отзвукът, който ще има от този преврат, протестите и митингите, които ще предизвика, ще променят политиката на Турция", сподели той.

Превратът в Турция е следствие от политиката на президента Реджеп Ердоган, която постави страната в изолация. Това заяви пред Факти.бг журналистът Мохамед Бакари. Той припомни, че турското общество не е могло повече да търпи прекъснатите връзки с важни центрове в арабския свят като Египет за сметка на продължаващата подкрепа за ислямисти и джихадистки организации.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Турски Майдан

    „Групата от военни, които извършиха опита за преврата, ако не е чиста креатура на тази много силна организация на Фетхуллах Гюлен – турски ...
    16.07.2016
    3 967
    7
  • Започна чистка сред турските съдии

    Часове след потушаването на опита за преврат в Турция започна чистка сред съдиите, съобщава НТВ. Десетима членове на Държавния съвет (Висшият админ ...
    16.07.2016
    2 039
    3
  • Ердоган оцеля,  Турция няма да е същата

      По - важното е, че в кюрдските райони в Деарбекир хиляди хора излязоха против преврата Турският президент Реджеп Ердоган оцеля благодарен ...
    16.07.2016
    4 189
    3
  • Метежниците сгащили генерал по време на сватба

    Командирът на турските военновъздушни сили е бил взет за заложник от поддръжниците на провалилия се преврат в Турция, докато е присъствал на сватба, с ...
    16.07.2016
    1 851
    0