Last news in Fakti

16 Юли, 2016 17:26 4 115 3

Ердоган оцеля,  Турция няма да е същата

  • турция-
  • преврат-
  • ердоган-
  • военни
Ердоган оцеля,  Турция няма да е същата - 1

 

По - важното е, че в кюрдските райони в Деарбекир хиляди хора излязоха против преврата

Турският президент Реджеп Ердоган оцеля благодарение на един свои противник – социалните медии. Той ги използува, за да направи обръщение към народа с призив да се излезе на улиците.

Един парадокс: социалните мрежи, толкова недолюбвани от Ердоган, спасиха властта му, когато чрез тях той се обърна към народа да излезе по площадите и да противодейства на превратаджиите. Което и стана! Това коментира Нихат Кабил. Според него Турция няма да е същата.

Сред причините за провала на военния преврат е първо това, че армията е разделена на три групи: едните, верни на Ердоган; вторите са на страната на съперникът му Гюлен; третата група са лоялни на бившия шеф на генералния щаб ген. Башбуг.  Това смята журналистът Мохамед Халаф.

Второ: От началото на бунта се оказва, че привържениците на Башбуг са против, а тези на страната на Гюлен, сред тях няма висши генерали. Що се отнася до военоморските сили, които досега са били двигател на предишни военни преврати също са били против.

Трите главни опозиционни партии осъдиха преврата.

Трето: За разлика от предишни преврати, сегашния не получи подкрепата на народа, това се видя с големите шествия по улиците срещу преврата.

По - важното е, че в кюрдските райони в Деарбекир хиляди хора излязоха против преврата.

Днес успява този, който владее медиите и има възможнаст чрез тях да призове народа за действие.

Правителството в Турция е назначило  командващият Първа армия Юмит Дюндар за началник на генералния щаб на армията, съобщава телевизия ТРТ.

Той заменя на поста генерал Хулуси Акар. 

Щабът на първа армия се намира в Истанбул. Тя е дислоцирана в Източна Тракия и има за цел охрана на Проливите и защита на границите с България и Гърция.

Издигането на Юмит Дюндар е сигнал за неговата роля за потушаването на опита за преврат. Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че планира да прочисти армията, съобщи Би Би Си.

Ген. Дюндар е начело на Първа армия от 10 август 2015 г. Владее английски език и има редица специализации в структурите на НАТО. Кариерата на генерала се развива успешно по време на управлението на Ердоган като премиер.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    0 0 Отговор
    След този варварски акт тоя няма да остане жив дълго .

    Коментиран от #2

  • 2 тъй

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    аааайде бе?
  • 3 брей

    0 0 Отговор
    този оцеля, обаче Турция няма да оцелее...ГОЛЯМА РАБОТА..
Новини по държави: