Last news in Fakti

16 Юли, 2016 19:18 1 987 3

Започна чистка сред турските съдии

  • турция-
  • съд-
  • преврат
Започна чистка сред турските съдии - 1

Часове след потушаването на опита за преврат в Турция започна чистка сред съдиите, съобщава НТВ.

Десетима членове на Държавния съвет (Висшият административен съд) са задържани, а други 38 членове се издирват от полицията. За тях са издадени заповеди за арест. Други 140 съдии от Върховния съд  също се издирват от властите.

Решението е взето от Висшия съвет на съдиите и прокурорите (ВССП). Анадолската агенция съобщи, че петима членове на ВССП също са отстранени.

Турските медии пишат, че властите са отстранили 2745 съдии.

В нощта на 15 срещу 16 юли в Турция беше направен опит за държавен преврат. В момента в арестите са около 3000 метежници. При завързалите се престрелки бяха убити най-малко 256 души, а други 1440 бяха ранени.  От правителството обявиха, че 161 души - полицаи и цивилни са били убити при престрелки с метежниците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стк 412

    1 0 Отговор
    чистка и сред съдиите ..да не са участвали и те в преврата...Ердоган много го е ударил през просото и изглежда ще си намери майстора в най скоро време......
  • 2 1234

    1 0 Отговор
    Такъв ли бил реда за промените в съдебната система?Значи първо преврат,после промени в съдебната система??,много сложно бе,като нямаме и армия,то имаме ,но тя е по малко от съдиите и адвокатите .
  • 3 mediator37

    0 0 Отговор
    Дали ще направи и чистка сред гинеколозите?
    Пере го съчмата Ердоган. Юлските жеги не му понасят добре. Какво общо имат съдиите с Ф16, хеликоптерите Блек хоук и танковете.
Новини по държави: