Отидете към основна версия

6 167 31

Не ги слушай Фики! Голям си!

  • фики стораро-
  • издислав-
  • песен

Музиката е забавна работа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Азисе, пази се! Българският поп фолк има своя нов крал и той носи синята кръв на жанра. Неговото име е хем кратко и хем носи горда фамилия. Той е Фики! Фики Стораро!

Някакви псевдоинтелектуалци се подиграха на новата му песен „Издислав“. Едно ще ви кажа: И на Моцарт му са се подигравали, когато решил да напише опера за турския сарай на немски, ама сега къде е той, къде сте вие?

„Издислав“ е перфектната песен за българската музикална сцена. Тя е като онези прически, дето отпред са къси, а отзад са модерни.
В нея хем се пее на английски, хем има малко чалгийка и етно жанр. Е, какво повече искате?

Истината е, че със своето творчество Фики проучва българските бит и душа от години. Да се върнем в самото начало и култовия му дует с легендарния му баща Тони.

В песента се пее:

„Ще кажа като мъж на мъж
и да боли - ще мине,
не е лесно - но се дръж
не се пропивай, сине!

Остави ме нека се напия
изтрезнея ли ще се убия.
Нека пием двамата тогава,
но да страдаш - тя не заслужава! „

Тук благородният баща се моли на сина си да не удавя любовната си мъка в алкохол. Когато синът му му казва, че не може да не се напие, бащата решава да сподели бремето му и двамата заедно да ометат домашното вино. Не е ли това често срещана картина в нашия бит. Не е ли вярно, че бащите пият със синовете си от домашната ракия, още преди онези да навършат 16. „Айде бе моето момче, няма ли да пиеш една ракия!' Това е доста често срещан въпрос в българските домове. Но тук Фики го представя грациозно и красиво. Действието на алкохолната консумация е представено като нещастна любов. Страдаш по жената, но се радваш на компанията на бащата.

Фики е имал честта да възпее българската любов и в свой дуетен мегахит с Преслава.

„Ти горе-долу готвиш ли добре?
Ти горе-долу чистиш ли поне?
Ти горе-долу я ме целуни -
ако ти хареса с мене остани! „

Тук Фики заявява гордо пред българския народ каква жена си търси. Тя трябва да готви яко, да чисти добре и мощно да .... (това е дума, която не може да се изпее). Само в няколко строфи новият крал на поп фолка възпява любовната химера на българския мъж. В същото време той успява да възпее и утрудената българка, която хем готви, хем чисти и хем... целува. Фики е човек с мощна мускулатура и има нужда от жена, която да поддържа физическата му форма. За това тя трябва да готви. Ако може и да има завършено висше по химия, за да може да дозира и протеините.

„Така като те гледам да ти готвя ли?
Да ти чистя ли? Или направо да те почвам?
Ей Фики, Фики, правиш го добре!
Ей Фики, Фики, няма като теб!
Ей Фики, Фики, къв сладур голям
ще те, ще те, ще те изям! „

Тук чисто и ясно Преслава възпява мощта на Българския мъж. Той трябва да го прави добре (какво не става ясно) и да е сладур. Ако е такъв, тя и ще му готви и ще го.. почва.

„Зарад тебе вдигам вертолета,
зарад тебе - всичко си ми ти!
Зарад тебе бачкам - ще те смачкам,
зарад тебе - всичко си ми ти! „

В този текст от песента „Вертолета“, Фики изразява любовта на българина. Заради своята жена той е готов да бачка, да вдига вертолета и дори да я смачка. Дори да я смачка, това ще е от любов. Защото жените, понякога трябва да се мачкат. Може да ги мачкаш като дигаш вертолета. Може и просто да ги смачкаш. Това са истински балкански чувства.

„Знам, че не обичаш думи,
а да ти говорят в суми
дай ми само малко време да съм с тебе.
Ще съм твоя остров Бали,
ще съм Гучи и Кавали,
ще съм твоя милион в евра.“

По този начин Фики прави добро на всички българи, като им разказва за начина, по който сваля жени. Той знае, че те не искат да им говори с думи, а със суми и за това директно ги офетира със скъпи дрехи и почивки до екзотични места. След това те просто яхват хеликоптера.

Така, че колкото и да завиждате на гения и изваяните мускули на Фики, то не бива да таите злоба в себе си, а да признаете гения на човека. Признайте иноватора. Фики, голям си!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини