Отидете към основна версия

4 365 4

Апатията - мокрият сън на всяка власт

  • апатия-
  • власт-
  • референдум
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не е чудо невиждано да не ви пука за избирателната система. Или за развитието на атомната енергетика. Но когато в малък град като Провадия се провежда референдум и местните твърдо дават "пас", това вече е диагноза. На проведеното там допитване с два важни, поне според непредубедения страничен наблюдател, въпроси - възстановяването на уникалните солени минерални бани и на родилното и хирургичното отделение в единствената болница в града, активността е била 19% при "санитарен" минимум от 40.
На каквото си постелеш, на това ще легнеш. Щом не ти пука за качеството на живот в малката общност, в която минава животът ти, недей се мръщи и гледа лошо. Гражданино. Възможно е разгласата да е била лоша. Възможно е местни фактори да са имали интерес от пасивността на провадийци. Но чак пък такава апатия...Кметът изрази изненадата си. По избори активността винаги била около 50%, а сега... Още един щрих към ирационалността на родния избирател. Денонощно може да бистри "голямата" политика, да се представя за суперинформиран по глобалните въпроси, но на местна почва вдига рамене и казва, че "никой нищо не ти казва".
В конкретния случай съотношението "за" и "против" въобще не е важно. Отчайваща е активността. Едва ли някога и някъде ще се намери по-подходящо население за тарикатлъците на родните политици. Просто апатия мечта. Блян и мокър сън на всяка власт.
Между другото, през 2012 г. бе доказано, че край Провадия са открити останките от най-старото градско селище в Европа. Ама наистина между другото...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини