Отидете към основна версия

46 517 44

Димитър Луджев: Човек като Борисов не можеше да е премиер през 90-те

  • бойко борисов-
  • премиер
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Човек с профила на Бойко Борисов нямаше как да бъде премиер на страната през 90-те, твърди бившият военен министър Димитър Луджев в интервю пред "Флагман".

"Неслучайно тогава той си беше в една известна групировка и беше просто охранител. Аз го помня оттогава, даже шеговито ще кажа, че той ми беше по едно време и охрана. През 90-те години все още имаше някакво подобие на политически, да не го наричам елит, но все пак някаква по-сериозна политическа, интелектуална, образована управленска прослойка. Разбира се, че имаше и много популисти и разни, да ги наречем, малогабаритни хора, но и в СДС, и в БСП доминираха един кръг все пак доста подготвени хора в политическо отношение. Все пак тогава се гледаше обществената биография, миналото, делата, които си вършил... Все още имаха значение капацитетът, енергията, просветеността на политически лидери, както и реформите и промените в държавата. Друг е въпросът, че много от тях си отидоха под натиска на здравите сили, които постепенно овладяха и двете формации. Специално пък СДС я разрушиха тотално. И тези здрави сили по манталитет и по нагласа бяха хора, като предтечи на Бойко Борисов.

По това време той си беше в охранителна фирма ИПОН, която беше част от структурата на СИК. Става въпрос за времето, когато царят пристигна тук през 1997 г. Ние от ОНС (Обединението за национално спасение) тогава бяхме нещо като домакини и някои структури, които осигуряваха посрещането на царя, обезпечаваха и неговата охрана, както и охраната на нашата група и на нашите депутати във Велико Търново. Там се запознахме, така да се каже.

Според Луджев няма нищо случайно в това, че Борисов е бил охранител на Тодор Живков и на Симеон Сакскобургготски

"Естествено, че не е случайно, но... трябва да навлезем много надълбоко в историята. Искам обаче да ви кажа, че ИПОН като охранителна структура беше създадена от определени лица точно с такава цел – първоначално да поеме охраната на Живков и на някои други бивши комунистически величия. Някои от хората, които я създадоха, бяха видни представители на Държавна сигурност.

Делян Пеевски е доста феноменално явление – в смисъл, че това е млад човек, който направи и кариера, и много голямо богатство за кратко време. Той е типичен представител на втория български капитализъм, т.е. на хора, които натрупаха богатство благодарение на политическата и административната власт, която притежаваха или с която сътрудничеха. В този смисъл той е част от проблема на днешната българска политическа система. Но не мисля, че е само той. Вие казвате „прекалено внимание“, но той е начин да се отклони вниманието от други като него. Големият проблем е, че по-голямата част от българската бизнес и политическа класа е от тоя тип".

Според някогашния военен министър България няма шанс да надскочи себе си и да започне да преследва голямата политическа корупция – нещо, което не видяхме в прехода

"От днешната политическа класа подобно нещо не може да се роди, няма начин. Гарван гарвану око не вади, както се казва. Така че това не може да стане", завърши Луджев.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини