Отидете към основна версия

15 382 71

Руската ракета, която пази народа на САЩ и света от ядрена война

  • сармат-
  • интерконтинентална балистична ракета-
  • ракета

Със заплахата от гарантирано унищожение на американския елит Москва предотвратява риска от Трета световна война

Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Парадоксално, но факт. Войните биват предотвратявани не с благи пожелания, а чрез създаването на такъв противовес, който да спре агресора още на стадия на неговия замисъл. Именно това е истински пацифистка позиция. Това мнение защитава в статия за руския седмичник "Военно-промишлен куриер" Константин Сивков, вицепрезидент на Руската академия по ракетни и артилерийски науки, доктор на военните науки.

След пространен анализ на различни военни сблъсъци от историята, експертът достига до парадоксалния на пръв поглед извод: "Със заплахата си да унищожи американския елит, Русия предотвратява ядрената война, спасявайки по този начин народа на САЩ от чудовищни жертви".

Примерите от историята демонстрират простата истина: стремежът към мир на всяка цена чрез отстъпки и умиротворяване на агресора само го провокира към разпалването на война. Като дава за пример Мюнхенския сговор и избухналата след него Втора световна война, авторът резюмира, че пацифистите, които отричат дори и справедливите и национално-освободителните войни, в крайна сметка провокират най-кръвопролитните конфликти. Това е лъжлив пацифизъм, обобщава Сивков.

Той дава за пример и ситуацията от Студената война от началото на 50-те години.

"Тогава вече беше прогърмяла речта на Чърчил от Фултън. Беще създадено НАТО. САЩ имаха над 300 единици ядрено оръжие и средствата да достигнат територията на СССР. Разработен е планът "Дропшот" за унищожаването на мнозинството от големите градове в Съветския съюз. Общата икономическа мощ на САЩ и техните съюзници в пъти превишава съветската. Противоречията между СССР и Запада преминаха критичното ниво", изброява авторът.

"И кой спря агресията? Нашите бронирани юмруци, наброяващи над десет хиляди танка, разгърнати в страните на Източна Европа, надеждната система за ПВО, създадена в най-кратки срокове, ядреното оръжие – макар и в ограничени количества и без средства за доставянето му отвъд океана. Западните елити разбраха, че една атомна бомбардировка ще нанесе на страната ни страшни загуби, но те няма да са смъртоносни - ПВО ще унищожи от 50 до 70% от носителите на ядреното оръжие. А после ще си кажат думата съветските танкове и пехота, които по оценките на НАТО, можеха след два месеца да се окажат на бреговете на Ламанша и Бискайския залив и да излязат на бреговете на Средиземно море в Италия", твърди Константин Сивков.

Най-новият пример е Северна Корея, особено на фона на случилото се през последните десетилетия в Югославия, Ирак, Либия. В момента, в който КНДР получи средства за достигане с ядрени оръжия до Американския континент, на полуострова започна мирен процес, а Ким Чен-ун от "лошо момче" стана достоен политически лидер, с когото за президента на САЩ не е срамно да се срещне. Тутакси бяха прекратени всякакви военни учения и другипровокации около границите на Северна Корея. Либия прекрати ядрения си проект. Нямаха ядрено оръжие и Ирак и Югославия. Тях не ги унищожиха физически, но постигнаха същото с политически средства. Югославия прекрати съществуването си. Ирак и Либия не в никакъв случай не са пълноценни суверенни държави. Жертвите, които техните народи дадоха, се измерват с цената на милиони животи.

В реалния свят войните се предотвратяват не чрез благопожелания, празно морализаторство"колко добре бихме живели без оръжия и войни", а чрез създаването на такъв противовес, който да спре агресора още на стадия на замисъла му. Това е истински пацифистката позиция, защото тя реално предотвратява войната. В този смисъл за истински пацифисти трябва да бъдат смятани не Боб Марли, Джон Ленън, Алфред Нобел или Лев Толстой с неговата несъпротива на насилието на злото, а съветското ръководство, Ким Чен-ун и другите лидери, отстояващи правото на народите си на адекватна защита от претенциите на агресора, пише авторът.

Да говори за ядрено разоръжаване може само един лъжлив пацифист. Струва си да се напомни, че именно паритетът между СССР и САЩ не позволи да се разрази Трета световна война. Именно огромното количество ядрено оръжие в арсеналите на двете свръхсили направи безсмислена мащабната война. Жертви имаше, и то значителни, но несравними с възможните 100-150 милиона в резултат от трета световна дори без използването на ядрени оръжия, припомня Сивков.

Лъжепацифистите успяха да постигнат радикално съкращаване на ядрените арсенали. В резултат Третата световна война отново е възможна. Човечеството не е заплашено от ядрена зима, значи можем да се опитаме да победим, особено ако залозите са достатъчно големи. Именно към ядрена война се стремят САЩ, създавайки система за ПРО, отказвайки се от Договора за ракетите със среден и малък обсег и разпалвайки нова надпревара в стратегическите въоръжения, твърди авторът.

Затова при днешните обстоятелства позицията на истинския пацифист е отново да направим ядрената война безсмислена. За да постигнем това, трябва да бъдат създадени оръжия, способни гарантирано да унищожат главния претендент за победата в една такава война - САЩ. Именно да го унищожат, а не да му нанесат "неприемливи загуби" (които се изменят в зависимост от действащата американска администрация и обстоятелствата), смята Сивков.

Със създаването на ядрените торпеда "Посейдон" и ракетите "Сармат" руското ръководство спасява живота на народите от всички страни, които могат да станат театър на действията на Третата световна война, в това число и в западния свят. Със заплахата от унищожаване на американския елит Русия предотвратява ядрената вйна и спасява народа на САЩ от чудовищните жертви, които са неизбежни дори в случай на ограничен ответен удар.

Превод и редакция: "Епицентър"

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини