Отидете към основна версия

4 301 25

Проф. Евгений Дайнов пред Флагман: В диктатура сме. Или ние нея, или тя нас

  • диктатура-
  • прокуратура-
  • закон-
  • собственост
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Прокурорската диктатура“, сглобявана от 2017 година с извънредни закони от типа на НКВД при Сталин, тази година навлезе в активен режим. Това заявява проф. Евгений Дайнов в интервю за Флагман.

"Имаме политически затворници – Десислава Иванчева и нейната заместничка. Имаме закон за извънсъдебно национализиране на частна собственост. Имаме въведен 48-часов арест (24 часа за деца) без уведомление на близките. Това е официалната диктатура. Отдолу продължава да живее неофициалната: всеки местен партиен бос може да дойде и да ти вземе бизнеса. Това е запазена марка на ГЕРБ и тече от години. В диктатура сме. От нас зависи, дали тя ще ни помете или ние – нея, смята професорът.

"Властта изрично провокира ЕС, докато изрично обслужва интересите на Русия. Според министър Петкова и премиера Борисов, ако спазваме правилата на ЕС – това вреди на националната ни сигурност. А не вреди това, властта да обслужва интересите на Кремъл: строи, с български (наши) пари, нова газопроводна мрежа за Газпром; напъва се да монтира в сеизмична зона антикварни руски атомни съоръжения; държи бойните машини на армията в подчинение на Русия. Освен че отнеха правата и свободите на гражданите, власт-имащите в последните седмици от годината започнаха да се занимават с държавна измяна", завява Дайнов

"Положението ще продължава да се влошава, тъй като една диктатура, за да може да функционира, е наложително постоянно да разширява своя обхват. В края на 2018-та година дори власт-имащите, които са инак невежи по отношение на историята, разбраха това.
Постоянното разширение на обхвата на диктатурата е онова, което ни очаква и през 2019 година. Ако, разбира се, позволим това", смята той.

И допълва: "Ако в обществото е останал някакъв потенциал за съпротива и защита на демокрацията, ако основите на самата демокрация още съществуват – парламентарни избори са неизбежни. Ако няма такива, значи диктатурата е успешна и предстои напускане на ЕС и НАТО.

Според Дайнов единствената разпознаваемо „европейска“ политическа сила на терена е Демократична България. "Ако нейните лидери намерят начин да убедят хората, че могат да ги защитават от диктатурата на ГЕРБ и от азиатизирането на България – то тази сила има перспектива. Почва за нови играчи-популисти винаги е имало (още от времето на Жорж Ганчев) и ще има. Отсега не знаем, този път кой ще се заяви на това поле", завършва професорът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини