Отидете към основна версия

14 860 98

Див провинциализъм

  • шипка-
  • 3-ти март-
  • паметник

Да подменяш 100-годишни реалности е парвенющина и комплекси

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Искането за премахване на празника Трети март и за преименуване на ул. „Граф Игнатиев” е див провинциализъм. Без преувеличение.

Това коментира във „Фейсбук“ журналистът Иван Бакалов.

Трети март се е празнувал с тържества на Шипка и в София, Пловдив и др. десетилетия наред след Освобождението. Дори през 40-те години на миналия ХХ в., когато България е била сателит на Германия, а съюзникът Хитлер води война на Източния фронт.

Ул. „Граф Игнатиев” е едно от няколкото най-стари наименования на улици в София, без промяна повече от век. Сегашни хунвейбини искат да сменят имена и празници според конюнктурните си въжделения против Русия. Да уважаваш традицията и историята не е любов към Русия или подкрепа за Путин. Да подменяш 100-годишни реалности е парвенющина и комплекси.

В Париж има булевард и площад „Сталинград”. И „Севастопол” също. Да не би там да са по-малко прогресивни и по-малко противници на Путин? Или просто са по-цивилизовани и уважават историята.

Получава се абсурд – в един от най-цивилизованите градове на света има кръстени булеварди и площади на сатрапа Сталин, а в България някаква провинциална общност с претенции иска да преименува улица, която е неизменна столична ценност дори с наименованието си „Графа”.

Като разрови човек подписката в интернет за преименуване, подписана от 1700 души, се виждат хора от Габрово, Пазарджик, Перник, дори от Куртово Конаре. Прогресивни провинциалисти ще определят на софиянци как да им се казват улиците.

Един от проблемите на София е, че се напълни с хора от страната, които не ценят историята на града, чужда им е, пришълци са. Същото отношение е към старите сгради. Те не са историческа ценност, могат да ги събарят.

Но провинциализмът не е място на раждане, а начин на мислене. Има и селяни родени в София.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини