12 Март, 2019 16:00 14 841 98

Див провинциализъм

  • шипка-
  • 3-ти март-
  • паметник

Да подменяш 100-годишни реалности е парвенющина и комплекси

Див провинциализъм - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Искането за премахване на празника Трети март и за преименуване на ул. „Граф Игнатиев” е див провинциализъм. Без преувеличение.

Това коментира във „Фейсбук“ журналистът Иван Бакалов.

Трети март се е празнувал с тържества на Шипка и в София, Пловдив и др. десетилетия наред след Освобождението. Дори през 40-те години на миналия ХХ в., когато България е била сателит на Германия, а съюзникът Хитлер води война на Източния фронт.

Ул. „Граф Игнатиев” е едно от няколкото най-стари наименования на улици в София, без промяна повече от век. Сегашни хунвейбини искат да сменят имена и празници според конюнктурните си въжделения против Русия. Да уважаваш традицията и историята не е любов към Русия или подкрепа за Путин. Да подменяш 100-годишни реалности е парвенющина и комплекси.

В Париж има булевард и площад „Сталинград”. И „Севастопол” също. Да не би там да са по-малко прогресивни и по-малко противници на Путин? Или просто са по-цивилизовани и уважават историята.

Получава се абсурд – в един от най-цивилизованите градове на света има кръстени булеварди и площади на сатрапа Сталин, а в България някаква провинциална общност с претенции иска да преименува улица, която е неизменна столична ценност дори с наименованието си „Графа”.

Като разрови човек подписката в интернет за преименуване, подписана от 1700 души, се виждат хора от Габрово, Пазарджик, Перник, дори от Куртово Конаре. Прогресивни провинциалисти ще определят на софиянци как да им се казват улиците.

Един от проблемите на София е, че се напълни с хора от страната, които не ценят историята на града, чужда им е, пришълци са. Същото отношение е към старите сгради. Те не са историческа ценност, могат да ги събарят.

Но провинциализмът не е място на раждане, а начин на мислене. Има и селяни родени в София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъщъров

    144 21 Отговор
    Еваларката!
  • 2 Хайде

    105 16 Отговор
    Догодина да празнуваме Трети Март на Граф Игнатиев!!

    Коментиран от #8

  • 3 НКВД

    133 25 Отговор
    Не само див, а и мазен слагачески провинцялизъм, лакейско поклоннически!
  • 4 Plevenliev

    111 16 Отговор
    Разбира се че трябва да се празнува 3 март! На тази дата НАТО ни освободи, а после ЕС с еврофондове ни възстанови държавата. И относно уважението към софийската архитектура - крайно време е хората от провинцията да признаят величието на моловете!

    Коментиран от #11

  • 5 Сектант

    35 114 Отговор
    Русофилите да празнуват 3ти март, а Българофилите 13 юли - възстановяване на българската държава

    Коментиран от #26

  • 6 Слушайте внимателно няма да повтарям

    135 16 Отговор
    Ми прави са французите- Ако нямаше Сталинград и Севастопол , френските дами , още щяха да обслужват немските войници по площадите, а френските мъже - още да си играят на съпротива.

    Коментиран от #23

  • 7 Иван

    92 11 Отговор
    Правилно! Ето защо кмет и главен архитект трябва да са родом от София генерации назад. А не като тия унищожители, дето са сега.
  • 8 Добра идея

    41 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хайде":

    Дадено . Да се организираме . От тогаз нататък българският род - гръбнак да покаже , и стане народ.

    Коментиран от #22, #39

  • 9 КГБ Териер

    90 23 Отговор
    Русофибите - сориси се изнесатот България и да си празнуват 4 Юли Хелулин могат да приемат ако искат исляма или римо-катокическата религия като официална мога дори да се кастрират и да си сменят пола и да се женят и омъжват помежду си! Това обаче някъде след КПП на РБ!

    Коментиран от #14, #17, #20

  • 10 Bubbles

    92 11 Отговор
    Много точно казано от автора, само една мъничка поправка - Селяндури не селяни!
  • 11 Bubbles

    74 11 Отговор

    До коментар #4 от "Plevenliev":

    Забравяш че навремето лично Джордж Вашингтон е забил знамето на Дунава и е рекъл - Тук ще бъде България!
  • 12 Иван

    20 82 Отговор
    Яно рубли са потекли щедро последните седмици.....то не че към Факти не текът де но и към други разни лица които ползват заимки от един дебел бивш агент на ДС с признаци вече на старческа деменция, който дълги години владееше Панорама и ни облъчваше. Не се чудете що в БГ е кочина. Ей затова...българинът си е простак и иска да го зълагват с миналото и да живее в кочината си. Токова вного чужденци ми го казват, че вече се чудя какви оправдания да измислям.

    Коментиран от #27

  • 13 Мордекай

    49 73 Отговор
    Руският консул в Османската империя граф Николай Игнатиев, който работи усърдно срещу свободата на България, независимостта на църквата ни и изиграва решаваща роля в обесването на Васил Левски.
    За него ли говориш , той цял живот се е борил да няма България , а ние до го помним с добро. Софиянецо стига лиза руски гъзове , цялата история която съчинели за руско турската война е пълна с измислици , отношението на руснаците към българите е било по тиранично от това на турците. Защо да им празнувам тяхната победа нека да го отбелязваме трети март , но национален празник е този който нацията е постигнала нещо със собствени сили , като нация.
    22 септември има много по голямо значение за България каквато каквато я познаваме сега.

    Коментиран от #16

  • 14 Трети Март

    56 13 Отговор

    До коментар #9 от "КГБ Териер":

    Русофобоболните , отдавна са приели исляма така ,че няма за къде повече да го приемат . А другите са сериозно платени , некадърни бивши доносници+ турчеещите се цигани , и някой друг тежък реститут. Някой друг "нежен мъж" щото през едни други времена , по трудно им се отваряше парашута .
  • 15 321

    57 4 Отговор
    Айде моля ви се. Луди има навсякъде, не само в провинцията. Последното изречение е най-вярно. Особено много селяни са родени в София и околните села.
  • 16 НКВД

    60 16 Отговор

    До коментар #13 от "Мордекай":

    Вината доколкото има такава на Графа е че не поискал процеса на Васил Левски да се гкеда в Русия. А оснивната вина е на русенския пърговец Иванчо Хаджипенчович че се е натискал на турците да обесят Левски! Соросоиде не търси отново вината в руснаците по - добре виж треските в собствените си очи и в очите на съгражданите си!

    Коментиран от #18

  • 17 Мордекай

    23 47 Отговор

    До коментар #9 от "КГБ Териер":

    Абе то добре да се кланяш на ушанките , само че на кои , тези дето уж ни освободиха от турско или тия дето уж ни освободиха от фашистко , щото вторите изклаха първите . Де факто , другарите заклаха графа Игнатиев , е няма такава държава
  • 18 Мордекай

    25 30 Отговор

    До коментар #16 от "НКВД":

    След залавянето на Васил Левски лично граф Игнатиев настоява пред османските власти Апостола да бъде съден от специален съд.
  • 19 Историк

    25 28 Отговор
    ИГНАТИЕВ ЗА БЪЛГАРИТЕ КАТО ПОСЛУШНО ОРЪДИЕ НА РУСИЯ

    “За да бъде властта ни здрава и и да не изисква постоянно извънредно напрежение от наша страна, е необходимо постоянно нравствено подчинение на съседните области и да превърнем българското и гръцкото население, от една страна, и арменското, от друга, в послушно оръдие на руската политика и в постоянни съюзници, като унищожим всякаква възможност за преминаването им във враждебен лагер” ( стр. 52)

    СЛАВЯНИТЕ ТРЯБВА ДА ГЛЕДАТ САМО КЪМ РУСИЯ И ДА СЕ ПОСТАВЯТ В ЗАВИСИМОСТ ОТ НЕЯ, НАРЕЖДА ИГНАТИЕВ

    “Всичките ми действия в Турция и сред славяните от 1861 до 1867 г. бяха вдъхновени от споменатите по-горе мисли и клоняха към това – да може Русия сама да господства на Балканския полуостров и в Черно море; и източните народи, особено славянските, да обръщат погледи изключително към Русия, поставяйки своето бъдеще в зависимост от нея, а не от другите европейски държави”. ( стр. 55)

    БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СТАНАТ ПО-ВРЕДНИ ЗА РУСИЯ АКО ПОПАДНАТ ПОД ЗАПАДНО ВЛИЯНИЕ

    “… ако въстаналите срещу турците народи не бъдат под наше, а попаднат под западно влияние, тогава неизбежно (infailliblement) нещата на Балканския полуостров така ще се променят, че ще бъдат несравнимо по-вредни за Русия”.( стр. 58)
  • 20 Българин

    31 40 Отговор

    До коментар #9 от "КГБ Териер":

    Няма русофоби бе руска подлого.

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #24, #34

  • 21 Психиатър

    30 39 Отговор
    Русофила е индивид , който доброволно е пожертвал своя интелект в името на сляпата и безусловна вяра в една лъжлива, изкуствена басня. И той е готов, подобно на религиозните фанатици, да я защитава с цената на безумни престъпления, включително и срещу родината си. Ето затова русофилията не само е болест – тя е и извънредно опасна, защото  обслужва чужди сили, които откровено вредят на българските интереси.
  • 22 Българин

    29 40 Отговор

    До коментар #8 от "Добра идея":

    русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи!
  • 23 Ти слушай путлераст

    28 45 Отговор

    До коментар #6 от "Слушайте внимателно няма да повтарям":

    САЩ два пъти спасява Франция от Германия, като загиват стотици хиляди американци. Т.е. десетки пъти повече отколкото войници на руската империя за "двойното “освобождение” на България. И въпреки това Франция води абсолютно независима от САЩ политика, няма паметник на американски президенти пред техния парламент, няма 50 метров паметник на Американската армия освободителка от признателния френски народ в центъра на Париж, няма френско национално движение "Американофили", и лизането на американски задници не е вменявано като знак на благодарност към САЩ и задължение во веки веков на всеки французин.

    Коментиран от #50, #59

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Госあ

    30 5 Отговор
    Селтаците, освен изключително нахални са и много прости. Нямат и никаква обща култура. Освен това,образоването няма общо с културата и възпитанието на човек (както казваше дядо ми, който беше образован). И наистина,има образовани селтаците, които са пълни гьонове. Обикновено такива не са и никакви специалисти, а се "преквалифицират" в некво бизнесмен. Съгласен съм, че селтаците са си селтаци, независимо от месторождението си. Но наистина е по добре градоначалниците на всеки град да бъдат родени в този град и да не бъдат селтаци.

    Коментиран от #47

  • 26 От Пирдоп

    35 6 Отговор

    До коментар #5 от "Сектант":

    У грешка си русофилите празнуват 3 март , а русофобите 4 юли
  • 27 Bubbles

    28 5 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Иванееее Иванеее Иванеее Иванееее
    Спасееение няма щом на Сороса лапнал си ти!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българин

    11 22 Отговор

    До коментар #24 от "Черна Врана":

    Демонстрираш висотата на руската култура ли, путлераст?

    Коментиран от #31, #35

  • 30 Психиатър

    19 26 Отговор
    Русофилията е тежко психично заболяване. Практически е неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Основния симптом е сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение.

    Коментиран от #43

  • 31 Смях в залата!

    23 9 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    Следовнико на лъжепророка-педофил, ти вярваш ли си сам на нелепицата, че си "БЪЛГАРИН"??? Или чичко Шорош така те води в една ведомост?
  • 32 Bubbles

    8 7 Отговор

    До коментар #28 от "Българан Историк":

    Лекарствата!
  • 33 Пешо

    16 3 Отговор
    Е най-накрая разбрахте, че кмет на София трябва да е с родители родени в София! Самоков е далечеееее.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мършииии

    13 10 Отговор
    Чезнете в зловонята на западния капитал последните 30 години и акъла отново не ви идва!
  • 37 Българофил

    17 7 Отговор
    Гражданската отговорност не прави селянина повече гражданин. До тук с шегата.В България има доста недомислици- Димитровград е един от примерите. Цели три населени места носят името на 1- ви май( един град и две села). Улица " Граф Игнатиев" винаги ще си е " Графа". От това име лъха аристократизъм. Има " тежест". От това име наднича консерватизъм.Колкото по-старо е едно име, толкова по-голяма е родовата памет, традицията и приемствеността между поколенията!

    Коментиран от #94

  • 38 СТЕПАН

    26 8 Отговор
    Предложение кръстете го на англиски летец бомбардирал СОФИЯ те и без това имат паметник за разлика от техните жертви така ще се сложи край на дискусията в историята ни за русофилство и русофобство и историята ни да започне с тях Така либералнините историци няма да ги болят ибез това празните глави
  • 39 Преброяване на бесните язовци

    6 17 Отговор

    До коментар #8 от "Добра идея":

    Хахах ще се организирали. Айде организирате се. То иначе не е трудно да се организират 10 дебила и 20 пенсионера.
  • 40 Колев

    16 17 Отговор
    Сталинград е достойно име - не е предал интересите на Франция , затова има булевард в Париж!
    Граф Николай Игнатиев през целия си живот е работил срещу българите и за това не може улица в София за носи неговото име.
    А понеже кореняците софиянци многосилно се хвърлиха на амбразурата, нека видят къде в столицата и каква е улицата носище името на великия Захари Стоянов

    Коментиран от #45

  • 41 висок

    17 27 Отговор
    Игнатиев е убиеца на Левски. 3-ти Март 1878 г е датата на окупацията ни от Руската империя!

    Коментиран от #42

  • 42 ???

    15 7 Отговор

    До коментар #41 от "висок":

    Още един "висок" почитател на "Високата" порта. Ислямофашисте, за ВАШЕ щастие само известна част от европейската ВИ територия е била "окупирана" от Руската империя! Но някой хубав ден пак ще има кръст на "Света София"! Набий си го под чалмата!!!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 гост

    6 7 Отговор
    Всички не сте разбрали нещо важно:) Искат да сменят името, за да се забрави, ремонта, на ремонта, на ремонта, на Фандъкова и Тиквата:) Ако сменят името, старите публикации за 100-те ремонта стават невалидни:)
  • 45 Пешо

    9 7 Отговор

    До коментар #40 от "Колев":

    Колев чети - Захари Стоянов е много спорна личност и турците са го опрощавали - нещо, което не са правили с българските поборници.

    Коментиран от #48

  • 46 Софиянец

    27 8 Отговор
    Така тъпаците навремето бутнаха Мавзолея, а той просто си беше история. Историята е това, което наистина се е случило. Само изроди искат да пренапишат историята. А историята трябва да се уважава и съхранява, тя ни учи за грешките ни!

    Коментиран от #49

  • 47 Стоян

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Толкова празни думи,защо?Не сте на събрание.

    Коментиран от #62

  • 48 Колев

    12 13 Отговор

    До коментар #45 от "Пешо":

    Ако Захари Стоянов е спорна личност , то Николай Игнатеиев не е и личност!
    Може би всички истински български възрожденци като Раковски, Ботев, Авгел Кънчев, Левски, социалиста Д.Благоев са спорни личносги за теб, защото в лицето на Русия са виждали новия поробител!
  • 49 4ти пол

    7 14 Отговор

    До коментар #46 от "Софиянец":

    На вилата можеш да си направиш един мавзолей, но не и на центъра на европейската столица !
    До тогава можеш да правиш теманета на МОЧА!
  • 50 ПЪПЧИВ НЕХРАНИВАЙКО

    8 4 Отговор

    До коментар #23 от "Ти слушай путлераст":

    ЮДОМАСОНСТВОТО ДАЛО,, ДЕМОКРАТИЧНИТЕ "КОРЕНИ НА УСА Е ОКОТЕНО ИМЕННО ВЪВ ФРАНЦИЯ.СИЧКИТЕ МАСОНИ СА КРЪВНИ БРАТЯ И АКО УСАДЖИИТЕ НЕ ОСВОБОДЯТ ФРАНЦУЗИТЕ ТОГАЗ ИДВАТ РУСНАЦИТЕ ДА ОСВОБОЖДАВАТ .СИГУР НЕ ЗНАЕШ ЧЕ МОСКОВЦИТЕ СА МАРШИРУВАЛИ В ПАРИЖ.ТАЯ ГЕОПОЛИТИКА НЕ ТИЙ ЯСНА ЗАТУЙ СА МУШКАЙ ПОД ЮРГАНА КУПЕН СИГУР ОТ БАБА ТИ....
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Националист

    7 2 Отговор

    До коментар #51 от "Стани да си легнеш":

    Върви в анадола тогава.
  • 53 Националист

    12 4 Отговор
    Русофоб=Българофоб. Русофобите искат да ни убедят, че не е добре да сме свободни Българи, а е по-добре, за нас да сме под Турско иго, т.е. четвърта ръка хора, с които може да се безчинства и да ни използват както си намерят за добре турските поклонници на педофила Мухамад.
    Бог да благослови Русия! Въобще не се срамувам да им Благодаря от сърце за жертвите, които са дали за нашето освобождение. Неблагодарниците са хора нисък морал.
  • 54 Любопитко

    8 0 Отговор

    До коментар #51 от "Стани да си легнеш":

    Сменяме един поробител с друг? Айде сега с думи прости да обясниш защо след ПЪРВОТО поробване - за разлика от ВТОРОТО!!! - НЯМАМЕ армия, полиция, валута, столица, ...??? Защо едни 40-ина години след ПЪРВОТО поробване - за разлика от ВТОРОТО!!! - бидейки поробени, не успяваме да влезем във война с текущия си поробител???
  • 55 Националист

    9 3 Отговор
    Я се замислете малко, кой плаща за тази подписка? Не ви ли се струва, че Турски, Русофобски или Джендърски прикрити интереси може да има зад нея?
    Помислете малко преди да пишете такива статии и да атакувате заблудените.
    Задайте си 101 въпроса по темата, по която ще пишете и си отговорете на тях преди да пишете.
    Някой така е направил тази подписка да изглежда като, че ли излиза от обикновения гражданин в България. Няма нито един Български род, който да е дал някакви жертви срещу Турските поробители.
    Няма как нормален Българин да мрази себе си и освобождението си.

    Коментиран от #56

  • 56 Националист

    8 1 Отговор

    До коментар #55 от "Националист":

    Поправка, правилното е " Няма нито един Български род, който да не е дал някакви жертви срещу Турските поробители."
  • 57 гоуст

    3 2 Отговор
    Един от проблемите на София е, че се напълни с хора от страната, които не ценят историята на града, чужда им е, пришълци са. Същото отношение е към старите сгради.
    А един от проблемите на пресата е,че се напълни с полуграмотни софийски синковци и щерки,които стават журналисти по силата на връзки.В тая връзка тоя Бакалов що за птица е че сефте го чувам ,а не му липсва самочувствие?
  • 58 Кирил

    5 4 Отговор
    Кой знаеше 3 март до 90та ? Защо болшевиците премахнахте 9.IX , нали е история. Свалихте кървавата петолъчка , нали е история. Сменихте прекрасното име на гр. Сталин с грозното Варна , нали е история. Толбухин с Добрич , нали е история. Михайловград с Монтана . нали е история. БКП , нали е история.
    ОФ , нали е история. ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?
  • 59 свободата

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ти слушай путлераст":

    А знаеш ли,че статуята на свободата е подарък от Франция.Сигурно не,иначе няма да пишеш глупости.
  • 60 Несофиянец

    5 10 Отговор
    Глупаво е в тази логика да се сравняват Париж и София/България и Франция, в крайна сметка Франция не е била икономически и политически манипулирана 45 г от Русия, за справка масово в Балтийските държави разрушиха всичко свързано със Сталин, Ленин и историята им от СССР...

    Коментиран от #63

  • 61 Ss23

    7 1 Отговор
    ,, Един народ който забравя историята си е загубен,,
    За почти всичко съм съгласен освен за хората от провинцията, кореняк софиянци те колко останаха, малко,, София до преди да стане столица колко е била?
  • 62 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Стоян":

    Това е една възможност отново да нахраня селтаците и данчето. Та за това,за мен е удоволствие. (съжалявам единствено за двете грешки допуснати от редактора на телефона). Но както казваш,не сме на събрание.
  • 63 ОщеПо

    10 2 Отговор

    До коментар #60 от "Несофиянец":

    Още по-глупаво е 30 години да намираш причина за безвременната политика, която се води именно в предишните 45 години ! 30 Години нищо ... и когато някой поппита защо - ами защото предния период бил политически неправилен. Да но предишния период имаше резултати - АЕЦ, ВЕЦ, БДЖ, корабоплаване, тунели, заводи, индустрия, наука ... няма сфера, в която да не е творяла. А сега ... БДЖ все на ръба, АЕЦ - ами ако ЕС дадат - руска рулетка, ВЕЦ - ами ще ги дадем на съседите ни да ги правят. Тунели - имаме машина за тунели, но от ЕС не дават да си ги ползваме още. Заводи - предприятия за мръсното производство: пластмаси, кабели, гумени изделия, Наука - искахме да закрием БАН даже .... може многоо да се изрежда и все предните 45 години са виновни за днешните безвременни решения !

    Коментиран от #66

  • 64 1234

    0 1 Отговор
    Да сравняваш имена на хора с имена на градове е най-малкото глупаво!
  • 65 онзи

    2 1 Отговор
    Най много ми хареса израза "Сегашните хунвейбини" иначе за всичко е прав човека.
  • 66 Byg

    3 7 Отговор

    До коментар #63 от "ОщеПо":

    Всичко което е произвеждано и правено по време на комунизма е било на загуба , като теглиш чертата разходите са били по големи от приходите , това води до фалит , колкото и да го отлагаха комунистите и русия , въпреки това че затвориха границата за вносни стоки и си въртяха търговията с неконкурентни на пазара стоки , времето с фалита дойде. Когато границите се отвориха и се оказа че има по хубави и евтини неща , да не говорим за разнообразие , соц производството умря в конкурентната среда , няма как да се наложиш на пазара като не си мръднал и инч от това което си правил 40 години. Само като си спомня как си купуваш кола , чакаш 15 години и накрая взимаш една 15 годишна кола , как да не ги обичаш , 6000,00лв. жигулката , заплатата 120,00лв. , кое му е по доброто

    Коментиран от #67

  • 67 От Пирдоп

    6 0 Отговор

    До коментар #66 от "Byg":

    Виж ,,приватизаторите" да ли са на загуба от комунизма! И в края на краищата не комунистите ,,построиха " заводите , а българския народ!
  • 68 Мухльо

    6 5 Отговор
    Да кръстиш улица или булевард на Човека работил против интересите на България и съмишленник за убийството на В Левски Дякона е кощунство и подигравка
  • 69 azзз

    3 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Прогресивни провинциалисти ще определят на софиянци как да им се казват улиците."

    И сега контрата : Прогресивни шопи ще определят какво да се строи по морето и планината

    Коментиран от #71

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "azзз":

    Като законодателството отиде у Банско или Несебър, тогава и банскалии и несебърлии ще отговарят за спазването на закона. Доволен ли си ?
  • 72 Бай Ставри

    5 5 Отговор
    “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

    Русчук, 1-й Март 1886 г.

    З.Стоянов
  • 73 ssсс

    1 1 Отговор
    О ти велики гражданино кореняк Софиянец Бакалов ти като горд Българин вееш на националният си празник Руско знаме.Кой е българин питам се аз и много други провинциалисти. НО си прав че мислите изграждат човек затова има Българи има и такива като теб предатели учили комунистическа история .За да сте доволни предлагам 3 март да е национален Руски празник. Имали разумен човек който още да вярва че без никакъв интерес а само заради нас Българите Русия обявява воина на Турция има учебници по история които не са редактирани от Русофили но нямате време да ги четете защото ние от провинцията ви събаряме сградите.
  • 74 НЕКОЙ

    0 2 Отговор
    Към днешна дата обърквайте руският гражданин, лъжете го, показвайте му, че е нежелан, давайте му грешна информация, бийте го, показвайте му, че е презрян, птавете така, че да разбере, че България не му е раят обещан му от ботоксовото монголоидно ниско човече.
  • 75 НЕКОЙ

    0 3 Отговор
    Към днешна дата обърквайте руският гражданин, лъжете го, показвайте му, че е нежелан, давайте му грешна информация, бийте го, показвайте му, че е презрян, правете така да разбере, че България не му е раят обещан му от ботоксовото монголоидно ниско човече.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Коко

    4 2 Отговор
    Прост народ слаба държава съжалявам но като чета по голямата част от коментарите трябва да се каже не спряхте с тези комунисти с тези руснаци те са ни виновни за всичко ако не бяха руснаците сега щяхме да сме с красиви ориенталски имена и нямаше да ни има на политическата карта а забравих те щяха да дойдат американците и да ни освободят не виждатели че държавата бавно и полека отива към закриване от такива псевдо демократи и псевдо политици искат да изтрият историята ни и като гледам ще го направят като прочетох преразказ на под игото как Рада била бременна любовница на Огнян и яли сурови зайци в гората не пали ли огън да не ги видели турците и направо ти става мъчно и затова ли са виновни руснаците и кумонистите

    Коментиран от #91, #92

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 стоян

    1 5 Отговор
    Само че разликата французите да уважават Сталин е че той им помогна да се отърват от германците -а при нас Сталин ни зароби с 50 гд комунис робство и разби целия модел на държавата и затова ли да ги обичаме
  • 80 унуфрий

    1 2 Отговор
    Този ми затвърди мнението, че е изключително неприятно и тъпо същество!!!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 popi

    2 1 Отговор
    Има, има познават се по това че в пояса им дрънкат в омазана от чипс оръфана кесия дребни центове.
  • 83 Бай Васко

    3 3 Отговор
    До автора! Ако не бяха "провинциялистите", гладни ще стоите! Тя е и една столица:мръсен въздух(дишайте), задръствания, скъпи жилища, наеми! Живейте си в "столицата"! Да живее Филибето!
  • 84 Анонимен

    2 2 Отговор
    По- скоро русофобия.
  • 85 Другия с коня

    2 2 Отговор
    Иван ли си....Дядо Иван ли си. ИВАНУШКА.....Що се срамиш да се наречеш Българин.....
  • 86 Само за столичани "КОРЕНЯЦИ"

    2 0 Отговор
    Празнува се Втори февруари-преименуване ул."Граф Дракула"
  • 87 Психиатрична клиника ,, Курило,,

    0 0 Отговор
    Заповядайте при нас!

    Коментиран от #90

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 БАРО

    0 0 Отговор
    Крайно време е да създам една партия София за тези които я обичат в парламента вече няма такива какво говоря те България не обичат Защо да обичат София те обичат само банковите си сметки не забравяйте вие ги пълните
  • 90 БАРО

    1 0 Отговор

    До коментар #87 от "Психиатрична клиника ,, Курило,,":

    Твойта клиника е част от едно много голямо заведение което се казва България
  • 91 БАРО

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "Коко":

    Естествено че и затова са виновни руснаците 45 години умишлено ни държат тъпи ако някой надигна глава отива в Белене или в гроба
  • 92 Извинявай,

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "Коко":

    кебапчето ми натисна минуса, а ти давам 10 плюса. Пак се извинявам.
  • 93 истина

    3 0 Отговор
    И. Бакалов, тъмни сили стоят зад тази подписка, не се ли сети за този вариант преди да пишеш тази статия пълна с нападки към не-столичани. Да не би само столичани да са се били за освобождението на България от Турско иго?
    Статията ти е едно голямо изопачение.
  • 94 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Българофил":

    Може ли да ми кажеш защо Димитровград е недомислица? С много простички думи, че аз съм тъп.
  • 95 МУРО

    0 0 Отговор
    както казва фелфебела-докато ази командим ротата ДУНАВО ЧЕ ИЗВИРА ОТ ВИТОШО А ГА СЕ МАХНЕМ МОЖЕ ДА ИЗВИРО И НА МЙКЯВИ ОТ П.....ТА
  • 96 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Когато се избираше дата за общонароден /национален/ празник, имаше достатъчно умни хора, които предлагаха една чисто българска наша дата , с която всички се гордеем и прекланяме пред стореното. Но дали си в селска кръчма или в Парламента /бил той обикновен или Велик/ няма значение - винаги се търси политическия отенък, политическата окраска на каквото и да е . И за това имаме раздори и противоречия помежду си. Какво им пречеше всички да гласуват ЗА "24 МАЙ" ??? Ако всички имена на улиците бяха на цветя и реки, кой щеше да псува " Роза" и "Нарцис" или" Марица" и "Осъм" ?? Убеден съм, че след 50 години имената на много от улиците, не само в столицата ни, ще бъдат други. Защото ние не сме таман и ни е хубаво да се караме и убиваме !!! Така ни е добре , а някой даже са и щастливи.... и ...може би някой , и за това ги няма тук ?!?!
  • 97 Путлер капут

    1 0 Отговор
    Русофилството е национално предателство на уроди, чието място е В дивата Евразия, а не Европа. ВЪРВЕТЕ СИ ПРИ ПУТЛЕР И НЕ МЪРСЕТЕ БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ!
  • 98 ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ

    0 0 Отговор
    НЕ ДИВ ПРОВИНЦИАЛИЗЪМ, А НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЛСТВО Е ДА СЕ КЛАНЯМЕ НА ПОРОБИТЕЛИТЕ СИ!