Отидете към основна версия

10 639 50

ВМРО: Албанско знаме над Самуиловата крепост в Охрид?!

  • вмро-
  • крепост-
  • самуил-
  • охрид
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Албанско знаме се е развяло над крепостта на Самуил в Охрид, съобщиха от пресцентъра на ВМРО. Неизвестен младеж вдигнал знамето на стълба и после избягал.
Извън горчивата историческа ирония, поставянето на албанското знаме на крепостта на българския цар Самуил е недружелюбен и провокативен акт, който не бива да остава без последици от българското външно министерство, категорични са от ВМРО. Никой не може да си позволява гавра с българското историческо наследство.
Според ВМРО извън комичността си случаят е знаков. По тази крепост в годините на нейното действие често (меко казано) е имало български символи. Сега, уви, стои някаква съвременна приумица на една гигантска историческа фалшификация – македонизмът, смятат от партията на Красимир Каракачанов.
„Затова и няма защо да се учудват в днешно Скопие. Докато в съвременната столица на Македония строят паметници на Александър Велики и приобщават към „македонската” история знайни и незнайни средновековни и антични лица, в истинската престолнина на държавността по тези земи се развя... двуглавият албански орел“, отбелязват от ВМРО.
Така беше и когато се обяви независимостта на Косово – по-големите чествания бяха... в Скопие, а не в Прищина - отново с албанско знаме, при това огромно, напомнят от централата.
Докато търси фалшиви исторически основания и фалшива гордост, новата македонска държава губи истинските си приятели, истинската си основа и истинската си сила. Докато ненавижда българското знаме, скопският елит получава албанско, а губещи са обикновените македонски граждани. Докато се отдалечава от България, Македония се самоубива, коментира ВМРО.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини