Last news in Fakti

29 Декември, 2023 09:03 2 155 23

Карлос Контрера пред ФАКТИ: ПП-ДБ и ГЕРБ в момента се плашат взаимно с нови избори

  • карлос-
  • контрера-
  • вмро-
  • столична община-
  • общински-
  • съвет

Очакваме от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да кажат биха ли подкрепили фигура извън техните групи, казва общинският съветник от ВМРО

Карлос Контрера пред ФАКТИ: ПП-ДБ и ГЕРБ в момента се плашат взаимно с нови избори - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Общинските съветници от "Синя София" и общинският съветник Карлос Контрера поканиха представители на политическите партии в Столичния общински съвет (СОС) на общи преговори за намиране на решение за излизане от кризата в Общинския съвет вчера. Решение не се намери. Местна коалиция "БСП за България" и „Възраждане“ не участваха, а следващата сбирка ще е на 11 януари. Има ли изход от ситуацията… Пред ФАКТИ говори Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО.

- Г-н Контрера, Нова година, нов късмет… Така ли изглежда ситуацията с избор на председател на Столичния общински съвет…
- Ако големите партии разчитат на късмет, няма да излезе на добър край. Много е трудно да се водят политически разговори в момента. Виждате, че големите групи (ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, БСП и „Възраждане“) се замерят с лозунги. Все още не е назрял моментът, в който биха седнали да водят нормален политически разговор. Очакваме от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да кажат биха ли подкрепили фигура извън техните групи.

- Колко е голяма политическата криза в общината…
- Вече е много голяма. Стигнали сме дотам да е невъзможен нормален политически диалог. Тече едно надлъгване кой ще поддаде първи. Положителното е, че на срещата, организирана от проф. Лилков и мен, все пак ПП-ДБ и ГЕРБ седнаха да си отстояват позициите и да говорят. В момента се плашат взаимно с нови избори. По-скоро те трябва да са уплашени от нови избори, защото след цирковете в СОС и в държавата при тях ще има отлив на подкрепа. В крайна сметка никой не избира импотентни политици, за да не го управляват пак и пак. Самото говорене за изборите от двете най-големи групи показва донякъде политическа немощ. Кого плашат? Себе си, опонента, избирателя? Още по-смешното е, че в същото време управляват същите държавата заедно. Значи там може, тук не може. Много шизофренна концепция.

- Кой за какво се бори и каква власт иска. Как усещате нещата?
- Ситуацията е долу-горе следната. „Възраждане“ са се определили като опозиция на всички и всичко. БСП се дистанцираха от разговори с ГЕРБ и ППДБ по идеологически съображения (случващото се с Паменика на Съветската армия). ГЕРБ-СДС са против избор на временнен председател и против разпределяне на председателството на постоянните комисии между големите партии. Те защитават идеята да има ясно мнозинство, да бъде видно кой и как носи отговорност, да няма плаващи мнозинства.
От друга страна ПП-ДБ-Спаси София продължават да държат на тезата, че председателят трябва да е техен, евентуално ще мислят могат ли и биха ли подкрепили фигура извън тяхната група. Говорят за коалиционно споразумение, но не става ясно с кого и как. Та такава е ситуацията, наглед е нерешима. Смятам, че изходът ще бъде избор на някой от малките групи, временно.

- Общинският съвет не може да взима никакви решения без председател. Не може да заседава по докладите на районни кметове, на главния архитект, на кмета на София, не може да се приеме бюджет, не е приет планът за сметка на чистотата. Това какъв проблем е?
- Практически без Председател не може да се стигне до конституиране на постоянни комисии. Де факто СОС не работи, не може да се произнася съгласно своите правомощия. Това означава, че в един момент просто цели сегменти от общинското управление ще бъдат блокирани, няма да работят. Давам пример - без решение на СОС не могат да се придобият частни имоти за улици, тротоари; без решение на СОС не могат да се обявят процедурите за осигуряване на столово хранене за учениците, за програма „Топъл обяд“ и други социални дейности. Без решение на СОС не могат да се променят маршрути на градския транспорт, да се разкриват нови линии, да се оптимизират линии. Практически сме в ситуация като тази, когато парламентът не работеше, но сега това се случва на общинско ниво. Резултатът го видяхме какъв беше.

- Общината ще работи с бюджета за 2023-а и ще разпределя по 1/12, защото няма приет бюджет за 2024-а. Това фатално ли е?
- Така или иначе всяка година се започва така, защото общинският бюджет е функция от републиканския. Т.е. обикновено общините приемат бюджети януари-февруари. Дотогава се ползва правилото за 1/12. Лошо е и е страшно, когато нещата стават хронични. Давам пример - имате административно увеличаване на минималната работна заплата, това значи индексация по много договори и на Столична община, и на нейните дружества и контрагенти. В параметрите за 2023 г. тези пари ги няма, а фактическата индексация ще дойде от 1 януари. С какво и как ще плаща Терзиев? Да отбележим и друго. Дори СОС да тръгне, никой не е казал и не се предполага, че Терзиев и ПП-ДБ ще съберат подкрепа за доклади и предложения. Това също е потенциална криза, която може да се разгърне дори да има председател на СОС. Не виждам никакви признаци Терзиев и ПП-ДБ да работят за осигуряване поне на базова подкрепа за някои доклади. Напротив, твърде много натякване и обвинения към другите. Никой не им е длъжен и нищо не им се дължи заради хубавите им кафеви очи.

- Каква е вашата идея с проф. Вили Лилков за изход от кризата…
- Организирахме среща с представители на всички с идеята поне да започне някакъв диалог. Всеки да си каже докъде и колко би отстъпил. Нещо като размразяване. Надяваме се преди 11 януари да има втора среща и да се убедим взаимно, че можем да изберем неутрална или равноотдалечена от големите фигура, да тръгне работата, а големите групи да си правят политическите консултации за някакво мнозинство. Поне седнахме да си говорим, което е напредък на фона на цялото детско цупене и тръшкане.

- Колко е стабилна опцията да се избере една фигура, която временно да застане начело на Общинския съвет…
- Засега не виждам друг вариант освен този. Развивам тази идея от ноември. Започва да узрява в главите на някои хора. Това е най-елегантният път, но трябва зрялост и малко да се отстъпи от всички. Другото е сблъсъци до безкрай.

- Виждате ли такава фигура…
- Виждам поне две такива фигури и не виждам защо големите бягат от идеята временно да подкрепят съветник от малките формации. Щяло да има плаващи мнозинства, задкулисие. Доста несериозно, защото така или иначе по някои въпроси ще има различни мнозинства, както ги имаше и в предходния мандат, и в по-предходния и така нататък.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КЮМЮР

    25 1 Отговор
    ТОЗ КЪВ Е ИСПАНЕЦ ЛИ Е БЪЛГАРИН ЛИ Е?
  • 2 Софийски

    19 13 Отговор
    Пп и Терзийски само ще спечелят от това, а такива отрепки като контрера и сиганката от БСП ще отлетят в канала
  • 3 Карлос Чакала

    18 0 Отговор
    Тоя да не е някакъв агент на Ел Чапо.
  • 4 Бла бла

    18 0 Отговор
    Незнайни господа дават акъл.
  • 5 звездите ми го говорят

    14 3 Отговор
    ГЕРБ ще загубят от евентуални нови избори.
  • 6 Хмм

    17 0 Отговор
    Националната сапунка няма граници
  • 7 Сила

    18 0 Отговор
    Добре е загладил косъма, отеснело му е КОСТЮМЧЕТО....а какво кльощаво "българче"беше преди година, две
  • 8 Аааа ша са тункат

    9 4 Отговор
    Те са си родени един за друг от едно и също место им дърпат конните, един им е командира... Галя от посолствоТо...

    Коментиран от #9

  • 9 Западен човек

    5 11 Отговор

    До коментар #8 от "Аааа ша са тункат":

    Трябва да сме с Америка, за да живеем добре.
  • 10 Боко

    11 1 Отговор
    не ще избори , в панически страх изпада от мисълта за тях .
  • 11 Кой кой е

    11 0 Отговор
    Кой е нози Карлос с това звучно българско име?

    Коментиран от #19

  • 12 Каква

    13 0 Отговор
    интелектуална физиономия само.....
  • 13 Дидо

    9 7 Отговор
    Бе, ПП-ДБ са такива смешници, че няма накъде
  • 14 Лицето на промяната

    9 0 Отговор
    Баницата не могат да разделят и са се олигавили като псета.
  • 15 Айде

    12 0 Отговор
    Всичко е боклук в политиката!
  • 16 Ааааа ша са сглобят

    6 1 Отговор
    Галя от посолствоТо им е пратила депеша... нема мърдане!!!
  • 17 Българин

    6 1 Отговор
    Това са на Борисов номерата , нарочно пускат скандали и кьорфишеци а отзад кражбите и корупцията вървят с пълна сила!
  • 18 АЙде стига толкова

    5 1 Отговор
    Писна ни от игричките им
  • 19 любител

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Кой кой е":

    прав си пич и аз не разбрах тази контричка каква националност е .
  • 20 Опа

    5 0 Отговор
    Ало, журналистите, стига давайте гласност на това недоразумение в политиката. Плаща ли си, какво!?
  • 21 Аааа нема лабаво

    4 1 Отговор
    От едно котило са ша съ тункат и сглобят, а и командир им е посолствоТо ... Галя ша им прати депеша и готово стана сватбата!!!
  • 22 Малиии

    1 0 Отговор
    Карлос Контрера... Що за хора управляват българските институции?
  • 23 Кристина

    1 0 Отговор
    Предстоящите избори не са нищо ново