Отидете към основна версия

4 614 35

Die Welt: Меркел не трябва да се поддава на натиска на Европа за "Спутник V"

  • ангела меркел-
  • европейски власти-
  • ваксина-
  • спутник v

А през май трябва да се появи ваксина от Johnson&Johnson

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новините за ваксината на шведско-британската компания AstraZeneca предизвикаха много съмнения сред гражданите на Германия.

В същото време те все още имат причина да се надяват на най-доброто - благодарение на руския препарат „Спутник V“. За да не се превърне и тази ваксина в следващото разочарование, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел по никакъв начин не трябва да се поддава на натиска на европейските власти, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.

Меркел много точно описа настроението, преобладаващо в страната след обявените ограничения за използването на ваксината от концерна AstraZeneca: „Всичко това ще породи много съмнения“. Може би така е. Британските власти обаче незабавно реагираха на мерките, предприети в Германия, и декларираха доверие в препарата на AstraZeneca.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) се присъедини към Лондон. Но наистина ли е възможно да се използва тази ваксина без страх от негативни последици?

Съмнението може да се превърне в отчаяние. Но има и добри новини, които дават надежда, че най-лошата фаза на кризата с коронавируса ще приключи до есента. Основното е сега политиците да не допускат грешки. Съвсем наскоро се появиха съобщения, че ваксината на Biontech/Pfizer надеждно предпазва от коронавирус, включително млади хора.

Всъщност в момента вирусът бързо се разпространява основно тъкмо сред тях. Още по-обнадеждаващо, канцлерът се ангажира да си сътрудничи по отношение на ваксинациите с президентите на Франция и Русия.

Разработеният в Русия препарат „Спутник V“, започвайки през втората половина на тази година, би могъл да има решаващ принос за преодоляване на пропуските във ваксинацията и частично да компенсира недостатъчното предлагане на ваксината на AstraZeneca.

А през май трябва да се появи ваксина от Johnson&Johnson и след това, с изключение на „Спутник V“, ще бъде възможно да се разчита на доставки от пет производители наведнъж.

За да предотврати превръщането на сътрудничеството по „Спутник V“ в провал, Меркел трябва да действа заедно с Европа, но в никакъв случай да не се съгласява с европейски „колективен ред“. Вече видяхме докъде води това. Освен това политически мотивираните и следователно краткосрочните планове са неприемливи. ЕМА трябва да може спокойно и задълбочено да анализира руската ваксина.

В същото време съответните органи на държавите-членки на ЕС трябва да направят същото, действайки съгласувано, така че по-късно, по време на сертифицирането на руската ваксина, отново да не „изскочи“ някоя комисия и да надуе алармата. В трудни кризисни ситуации няма универсални патентовани рецепти за тяхното незабавно преодоляване. Усложненията се случват постоянно.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че когато пандемията най-накрая приключи, ще трябва да си прощаваме много. Изглежда, че повечето хора са готови за това. Основното е, че политиците все пак правят правилните изводи от минали грешки.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 25 гласа.

Свързани новини