Отидете към основна версия

20 631 33

Да не им позволим да си играят със съдбата ни

  • мажоритарни избори
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Конституцията на република България започва с думите:

“Ние, народните представители от Седмото Велико Народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ,...”

Оказва се, че преди 22 години депутатите са изразявали волята на народа, но сега вече не е точно така. Без да си българският народ, по твоята воля и с честен жребии, може да изтеглиш 20 депутата от партията си и да ги пратиш да гласуват под аренда в някоя друга партия.

Както децата си разменят стъклени топчета, така партийните лидери си разменят депутати. До сега само подозирахме, че това е възможно, но вече го знаем от първа ръка. Само не става ясно, защо трябва да плащаме заплати, коли и командировки на 240 стъклени топчета. И защо трябва конституцията да е основният закон в България.

При сегашната пропорционалната избирателна система по-подходящ е Търговският закон. Всяка партия си знае точно процентите в народното събрание:

ГЕРБ 43.93%
Коалиция за България 19.92%
ДПС 15.68%
Атака 9.58%
Синята коялиция 6.76%
РЗС 4.13%

Когато трябва да се вземе някакво решение, партиините лидери сядат на една маса и всеки гласува с тежеста на собствените си проценти. Точно както е описано в Търговският закон. /Търговски закон, Раздел IX , Чл. 220. (1)/

Всеки лидер може да прехвърли няколко процента на когото си реши. Явно законът го позволява.

При пропорционалната избирателна система е така, депутатите не са на народа, а на партийните лидери. След месец пак ще им раздадем топчетата, за да си поиграят със съдбата ни.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини