Last news in Fakti

1 Март, 2013 08:05 10 778 49

Само мажоритарни избори ще махнат от властта корумпираните политици

  • мажоритарни избори-
  • пропорционалин избори-
  • сиромахов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В „Шоуто на Слави" предлагаме мажоритарна система вече повече от 10 години.  А през пролетта на 2009 година дори направихме опит да предизвикаме

референдум, в който гражданите да си кажат каква избирателна система искат

– мажоритарна или пропорционална. Събрахме 70 000 подписа на граждани, които искат мажоритарна система и  ги внесохме в парламента, президентството и министерския съвет. За съжаление, не получихме никакъв отговор от държавата и волята на 70 000 избиратели беше захвърлена някъде в мазетата на тези институции.

Малко по-късно бяха гласувани едни срамежливи промени в избирателния закон, с които се въведоха „пропорционални избори със засилен мажоритарен елемент”. Иначе казано 31 депутати се избират мажоритарно, а останалите 209 – пропорционално.

Формулировката „засилен мажоритарен елемент” е

меко казано малоумна

Една жена може да е или бременна, или не. Няма как да е със „засилен елемент на бременност”.

Така и избирателната система може да е или пропорционална, или мажоритарна. Всичко друго е политически хермафродитизъм.

Какви са предимствата на мажоритарната система в два тура?

Най-важното е, че

мажоритарните избори отменят властта на партийните централи

да нареждат в листите безропотни послушни некадърници. Ще им се наложи да издигат избираеми личности, депутати, които да имат обществено одобрение. Хора, които няма да кибичат безгласни цели четири години, а ще бъдат мотивирани да вършат работа в полза на избирателите си, ако искат да бъдат избрани отново.

Затова политиците се страхуват от мажоритарната система, защото при тази система 90% от сегашните депутати ще гледат парламента през крив макарон. Техният единствен шанс е да се подмазват на партийните си лидери с надеждата началниците да ги подредят на избираемо място.

Преди няколко дни четох някакъв текст на Андрей Райчев, в който той твърди, че „за да избереш мажоритарно 240 души, трябва да държиш в главата си имената на минимум 750 претенденти и да преценяваш и сравняваш качествата помежду им”.

Това е тежка глупост

и не мога да си обясня защо изобщо я е изрекъл.

При мажоритарната система не избираш 240 души, а един. И трябва да познаваш не повече от 10-15 човека – максимум толкова ще са кандидатите в един избирателен район.

Друго неоспоримо предимство на мажоритарните избори е, че при тях избирателят наистина има представителство във властта. Когато познаваш депутата от твоя район и можеш да се срещаш всяка седмица с него, ти реално ще можеш да поставиш проблемите на твоя град, на твоето село, на твоята община. И да го питаш защо е гласувал за тоя закон, или защо не е гласувал за него. По този начин депутатите стават наистина народни, а не партийни представители.

През 2009 година, когато се въведе прословутият „засилен мажоритарен елемент”, всички партии нададоха вой до небесата, че при мажоритарната система можело да си купиш гласовете. Точно обратното е. Гласове се купуват при пропорционалната система. При нея с 1000-2000 купени гласа можеш да вкараш депутат в парламента. При мажоритарната, за да си гарантираш място трябва да купиш половината от всички гласове в района. При средно 30 000 избиратели на район, това означава, че трябва да купиш над 15 000 избиратели, което на практика е невъзможно.

Излиза, че именно пропорционалната система е изгодна на тези, които са свикнали да купуват гласове. Може би затова партиите не искат тя да бъде сменена.

На миналите избори всички политици и платените им журналисти реваха, че с мажоритарни избори в парламента можело да влязат престъпници като братя Галеви, които щели да купят избирателите.

Братя Галеви действително се кандидатираха. Пламен Галев беше мажоритарен кандидат в Кюстендил, а Ангел Христов – в Перник.

И какво стана? Избраха ли ги?

Не ги избраха. Къде отидоха прогнозите на „разбирачите”?...

Хората, които в момента протестират по улиците, имат различни искания, но в едно са единодушни – не желаят да бъдат управлявани от нито един от политиците, които вече са били на власт. И са прави. Защо да гласуваш доверие на някой, който вече се е провалил и е доказал, че не става за нищо...

Но ако остане пропорционалната избирателна система, в следващия парламент

ще влязат същите тиквеници

Изобщо, когато някой започне да ми обяснява колко страшни са дефектите на мажоритарната избирателната система, винаги го питам харесва ли му как е в Англия и в Щатите.

На мен лично много ми харесва.

Иво Сиромахов
сценарист


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мръсна гнида

    1 0 Отговор
    Абе избори едва ли ще ги махнат, ама я му вземи фабриката или палата и му гледай сеира на червената г.д.
    Или го питай що е сключил толкова неизгодни договори. Драгалевския м....л, като го питаха за Мариците доста спече.
    Лошото е, че се имат за недосегаеми.
  • 2 мръсна гнида (долна)

    1 1 Отговор
    Само Ей Кей форти севън може да ги махне истински.
    Бог създаде хората, а Колт ги направи равни.
    Избори по албански, тва е решението.
  • 3 мръсна гнида (долна)

    1 0 Отговор
    Все едно да искате да вкарате в затвора Ал Капоне с избори :))))))))
    Докато бандитите са обект на избор, ако ще и Марсиански избори да направим все тая.....
  • 4 Румен

    1 0 Отговор
    Защо никои не говори за ония 60% от добавки които правят тока непосилен, или това е тема табу, оттам смучат народна кръв всичките.Достъп до енерго преносна мрежа цената е такава, каточели всеки месец ми подменят кабелите до стълба със сребърни и това е всеки месец.Всички дабавки в цената на тока са КРАЖБА.
  • 5 Избирател

    4 2 Отговор
    Да си кажем честно тази кампания, която се поде от куцо и сакато за мажоритарните избори ми прилича на рекламата за мастиката, т.е. доста тъпа! И Иво Сиромахов, който е сценарист сега стана специалист по сравнително конституционно право? Въпроса ми към всички радетели на тази идея за мажоритарните кандидати е следният: Какво точно разбират под формулировката познаваш си кандидата за депутат и как примерно 240 случайно попаднали в Народното събрание хора биха осъществявали законодателна политика, как биха избрали и контролирали изпълнителната власт? Доста трябва да се мисли когато се прокрадват подобни популистки идеи сред хората, защото за държавното управление се носи политическа отговорност, наред с наказателната постфактум и защото управлението на държавата не е някакво риалити или поредния проект на телевизионен формат. Така че, моля всички които се изказват по такива въпроси да се аргументират, а не само да цитират как било в САЩ, Исландия или където и да е. Доста несериозно звучи.
  • 6 КИРИЛИЦА

    2 1 Отговор
    Тоя пък , компетентен по всичко и по всяко време.
  • 7 хинков

    1 1 Отговор
    КАКВО ЩЕ СТАНЕ ГОСПОДИН СИРОМАХОВ КОГАТО ДО ВСЕКИ ПРЕДЛОЖЕН МАЖОРИТАРЕН КАНДИДАТ ЗАСТАНЕ ЕДИН НОВ Б.БОРИСОВ И КАЖЕ ,ЧЕ ГАРАНТИРА ЗА НЕГО.НАЛИ НЕ СТЕ ЗАБРАВИЛИ,ЧЕ ТЕЗИ НЕИЗВЕСТНИТЕ НИКОМУ ДЕПУТАТИ СА ИЗБРАНИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА Б.БОРИСОВ.РИСКА ВИНАГИ СЪЩЕСТВУВА.
  • 8 До избирател

    1 0 Отговор
    Избирателю, за наказателна отговорност ли говориш .......даи пример.Кои осъдиха бе пич ,всички си платиха да им спретнат някакви дела и да ги изкарат НЕВИННИ.Ти в коя държава живееш.
  • 9 от София

    1 1 Отговор
    Електричеството и от руски АЕЦ и от американски ТЕЦ е с почти еднаква цена.....БГ е по средата...
  • 10 SSSR

    1 1 Отговор
    КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ ! МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ Е ВОТ ЗА МАФИЯТА! Защото всеки вилает ше си вкара локалния мафиот. Изглежда много демократично ,само ,че на пръв поглед. Където е имало мажоритарни избори са се изродили в асансьор за местни мутри. Много по лесно е на мутрата да си осигури 10 000 гласа или колко му трябва на местно ниво и да се вкара сам себе си или негов човек . По тоя модел които и сега съществува се пробаха да влезат Братя Галеви и за малко да влезат депутати ако не беше активността на ГЕРБ тогава . Политиката не е за УЛИЦАТА и никога не е била освен на 9 септември 44 и който се литне да повярва на дебилите от улицата ше се хапе . На улицата по изпитан алгоритъм след 3-4 дни излиза пяната ,читавите които са се прее.али просто се прибират.
  • 11 избор

    2 0 Отговор
    лесно се казва 'не става', а как става. с пропорционалната листа ще ни управляват с цигански и гласове на бабички и ще ни набутат колкото си искат белене и .... мутрите, в момента са спонсори на партиите и като решат са в листите. всичко в държавата е разпределено отдавна, по схеми, договорки, руснаци, неруснаци и за да се счупи това бижу възможносттите са: цар, пропорционални избори или диктатор. царят беше и той краде за 800+ дни, ако намерим някой като ЧанКайШи в тайван- добре, но да не пробваме. трябва да променим избирателната система в мажоритарна.
  • 12 слави

    1 1 Отговор
    ВСИЧКИ УМИШЛЕНО ПОСТАВЯТ КАРУЦАТА ПРЕД МАГАРЕТО! ДОКАТО НЕ СЕ ПРИЕМЕ НАЙ НАПРЕД ЗАКОНА ЗА ДЕКОМУНИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ, НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ. ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЕЛИМИНИРАНИ ВСИЧКИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ВЪРХУШКА!!! ЗА ТЯХ СЪД И ЗАТВОР ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА!!! КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ ПЛАТЕНИЯ КОМСОМОЛСКИ СЕКРЕТАР РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ???АЗ ОЧАКВАМ ДА СИ ХОДИ, АКО НЕ ДОБРОВОЛНО,НАСИЛА! АГЕНТ
  • 13 Propaganda

    2 2 Отговор
    Очевидно е, кой е за пропорционални и кой не. Всичко написано от г-на е абсолютна фантасмагория и цели да набута Слави Трифонов в парламента на всяка цена. Мажоритарни избори НЕ са решението!
  • 14 FRIDAM

    1 1 Отговор
    Вси4ки политици от 1989 които крадиаха народа триабва да бадат садени от народниа сад.Тогаваи оставиха неги садиха и сега берем плодовете на КОМУНИСТИ4ЕСКАТА ВАРХУ6КА ьората от моето поколение знаиат ко стана в романиа и как го разтрелиаха 4ЕУ6ЕСКО докато тези изедници са на свобода и техните пипала се рапростират навсиакаде те винаги 6е баркат и дестабилизират дарйавата с цел да вземат власта.НЕЗНАМ САМО ЗА6ТО Е ТОЛКОВА НАИВЕН НАРОДА НИ О6ТЕ ЛИ ИСКАТ ДА ГО ОГРАБВАТ О6ТЕ КОЛКОООООООООО 6Е ТАРПИМ.
  • 15 Сульо

    0 2 Отговор
    Мажоритарните избори ще вкарат в парламента Слави Трифонов и други мутри.
  • 16 Geleto

    1 1 Отговор
    Според мен всичко ще се оправи когато си заминат/измрат/тези политици от преди 20-40 години или стане революция в страната ни. Революция няма да стане понеже народът ни не е способен на такова нещо/за съжаление/. Остава първият вариянт.
  • 17 Цветан Гетов

    2 0 Отговор
    И аз съм за мажоритарни избори, но не искам съветите на Сиромахов, камо ли на предателя циник Слави Трифонов!
  • 18 VIKI

    1 0 Отговор
    Какво тук значи някаква си Конституция ….

    Гледах протестите, слушах изявленията, симпатизирах на едни, ядосвах се на други, но сега вече започвам да се вбесявам… вбесявам се на думи като „представители на протестиращите редят депутатски листи”, „гражданско участие в сегашното управление”, „нова конституция” и прочие „великолепни” идеи на една част от стотината хиляди, които излязоха на улицата… Като ги слушам, оставам с впечатлението, че до сега не е имало гражданско участие в управлението?! Значи тази част от народа изведнъж е решила: „Искам да искам аз да пратя „Генчо” да шофира автобуса вместо сегашните драйвъри, защото те вече не ме кефят как сменят предавките!” Питам се дали от къде протестиращите знаят дали новоизлюпените шофьори изобщо са чели правилника? Че то дори Левски не се е радвал на подобен кредит на доверие …
    Простете ми, но да ви питам нещо: Значи на познатите политици им нямате доверие, а на непознатите „граждани” от улицата им имате? Първото мога да го разбера, но второто … Сега седите пред телевизорите и гледате с радост как ви представлява един от непознатите до вчера „независими” вписан в граждански списък, вместо в партийни листи .... Е, тогава, след 2-3 месеца /т.е. след като монополистите го нагушат с мангизи/, според вас ще му пука ли на жилетката, кого представлява? Със същия успех можете да опитате да въведете ротационен принцип на случайно представителство. Бъркате в шапката, теглите билетче с именце и така докато извъртите всички „светли и чисти” граждани на волана. Тъкмо ще си решим въпроса с мизерията по нашенски... Ето, на това му викам новаторски подход - нищо, че и Ленин и Кадафи вече са го пробвали на практика.
    Ами останалите шест милиона, които не излязоха? Аз съм една от тях. Да, не излязох на улицата, но това не значи, че не подкрепям исканията за справедливост на нашите майки и бащи, които не могат да си платят киселото мляко и я карат само на хляб. Само, че за разлика от онези, които не са влизали в часовете по история, а са висели по кръчмите и по кръстовищата, аз знам що е то държава и как се структурира тя. Знам, че демокрацията не е даденост, за нея трябва да се работи всеки ден. Защото „демокрация” означава власт на народа, а редът за упражняването на тази гражданска власт е записан черно на бяло в законите на тази страна. От къде накъде зад волана на автобуса ще сяда някой, за когото аз не съм гласувала и когото никога не съм виждала дали изобщо може да шофира? Къде и в коя конституция по света го пише това? Май, че се сещам къде съм го чела и започва страшно да ми мирише на „Вся власть советом!” Направо ме втриса от това посегателство върху демокрацията, маскирано под формата на „защита на онеправданите
  • 19 Алабаш

    1 1 Отговор
    Слави Трифонов заедно с тоя Сиромахов(краде на Къци вицовете от интернет) на електрическия стол заради промиване на мозъците на лесно податливите + техните финансови благодетели!

    Коментиран от #38

  • 20 Бисер Караколев

    0 0 Отговор
    До Иво Сиримахов и другите сценаристи на Слави: Хубави скечове правите и там ви е силата, наблегнете на тях. Не се опитвайте да подемате езика на улицата и да яхвате народното недоволство. От предаването, в което коментирахте мажоритарния вот ми хареса мнението само на г-н Митев, на другите не им е много ясно за какво става дума.
  • 21 Бисер Караколев

    0 0 Отговор
    http://www.webcafe.bg/id_2016207598_Majoritarni_zabludi_
  • 22 дългия

    0 1 Отговор
    комунистически б....ци,отидете при вашия приятел Корумбашев и той ще ви уреди за някоя ел.централа и по предно място в листите(мажоритарно)
  • 23 Ганчев

    1 1 Отговор
    БЕЗПАРТИИНИ МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ!!!

    Когато депутатите са в партия, фунциите им се обезмислят, понеже те биват контролирани изцяло от интересите на партията си. Така на практика ако имаме 240 депутата разпределени в 5 партии, то те биха функционирали все едно са 5 човека, а не 240.
    Когато са в партия депутатите се обезличават, а вината им се размива в цялата партия.

    Необходимо е тези депутати да бъдат наистина активни и работрщи в името на общия просперитет на нацията. Това може да стане единствено, ако те са БЕЗПАРТИИНИ и зад гърба им няма партия която да опорочава вота им, а те да могат свободно да изразяват позицията и бъдат 100% активни в работата на парламента.
    Така, когато в парламента имаме наистина РЕАЛНО правителство, с РАБОТЕЩИ хора в него, можем да очакваме и АДЕКВАТНА политика. Това, което наблюдаваме в момента е маскарат, пълен смях в залата, това е видно на всички...
    За да имаме промяна обаче, процеса няма как да мине по мирен начин, политическият "ЕЛИТ", няма да гласува без бой самоубииството си, няма да одреже клона на който вече 23 лежи и бездейства, или по-скоро действа, но не в наш интерес. За да има промяна трябва да има ревизия и на сега действащата конституци, ако не цялата, то поне голяма част от нея трябва да се преразгледа и освежи с по- адекватни и рентабилни за икономиката ни точки.
    Като начало, в протестите ни трчбва ясно да се формулират основните ни искания, не трабва да се акцентира с искания за по- високи заплати, по- нисък ток и т.н. Тези неща ще се оправят по естествен начин, когато се реши фондаменталния проблем на България- имаме нужда от РАБОТЕЩО БЕЗПАРТИИНО ПРАВИТЕЛСТВО, контролирано не от партии а от народа.

    НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА, ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ПРОТЕСТИРАЩИ ДА НАСТОЯВАТ ЗА БЕЗПАРТИИНИ МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ !!!
  • 24 Nikolay

    2 1 Отговор
    Слави и хората му са палячовци ... и това е мнението на много хора България ... Платени плювачи ... Така че кой слуша мнението на тази банда глупаци не знам ... Какво точно са направили освен да говорят и плюят за да ядат ...
  • 25 todor

    1 1 Отговор
    Като си толкова умен, обясни защо вашият мажоритарен кандидат във Варна, въпреки медийната ви подкрепа не успя?
    Я си подкрепяйте вашата невестулка Кунева.
    Вие с вашето високомерие на богоизбрани, злоба и най-просташко оплюване на всеки отдавна сте за изхвърляне от тлевизията.
  • 26 ГОСТ

    1 1 Отговор
    Много пари има за крадене и не знам как ще ги спрем.Но има начин с воля и постоянство за протести. ЗА МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ.
  • 27 woody

    1 1 Отговор
    Истината е в мажоритарните избори....Да ,риск има,но си струва....Иначе промяна йок....

    Коментиран от #29

  • 28 Валери

    3 1 Отговор
    Нека да попитаме разбирачът Иво Сиромахов, защо в историята на тяхното предаване (независимо от името му през годините) никога не е имало комичен герой от БСП? Цялото им предаване се градеше на това, да плюят Иван Костов, а след това Бойко Борисов. Защо не направиха един скеч, в който да се избъзикат с някой от БСП? Разтърсете се в интернет и ще видите, че съм прав. 20 години Слави и компания са една от ударните сили на социалистическото движение у нас. И го правят по един много елегантен начин - с патриотични песни, народна музика и хумор, а помежду тях - пропаганда с пълна сила.

    Та замислете се - искате ли да сте част от нещо, което предлагат тези хора. Щом го предлагат, значи някой ще намаже. А кой намазваше през всичките години шоу?

    Коментиран от #37

  • 29 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "woody":

    Мижай да та лажем. Те тая конституция не спазват, от 2003г. са я променяли пет пъти незаконно. Не им ли потърсим отговорност за извършените престъпления, нищо няма да се промени и никакви форс мажорни избори дори. Всеки ще се бори за власт за да се накраде за 4год. и след това да си харчи заграбеното.
  • 30 Валери

    1 1 Отговор
    А и не мога да разбера, защо от една седмица, като вляза в сайта Mobile.bg, на първо място стой статия за "силата " на мажоритарните избори. Всеки ден е различна, от различен автор, но винаги е на най-видното място, с една хубава картинка.
    Гнила ми се струва тази работа...
  • 31 777

    1 2 Отговор
    Славчо ако Боко ти беше дал да редиш кабинета с него щеше да си мълчиш заедно с твоите велики сценаристи.Само че не можа да ти ми не номера.Крайно време е да почнеш да се държиш като мъж.Коректният човек никога не предава приятеля си макар и то бивш.Най - страшни са ПРЕДАТЕЛИТЕ.
  • 32 777

    1 2 Отговор
    Най напред спрете да си ч...те балерините и после давайте акъл на хората.Комплексари.
  • 33 цецо

    1 1 Отговор
    Мажолитарните избори си имат и своите минуси - така много по-лесно може да попадня някой съмнителен бизнесмен в парламента. Гласовете на ромите се купуват лесно и евтино, достатъчно е само в даден регион да се съберат гласове и не трябва да се гонят 4% от всички гласували.
  • 34 диан

    0 1 Отговор
    то и сега мисля има 28 мажоритарни депутата
    а кажете ми името на един от тях?
  • 35 1111

    1 1 Отговор
    Всичко казано от Сиромахов и Трифонов е против Българските граждани и в угода на техните цели и амбиции да се настанят в Парламента,това е ясно даже и на децата! Щом плешивия се надупи на БСП само и само да се докопа до някаква власт в парламента значи нещата са от ясно по-ясни! Плешивия първо да каже къде са му парите и като е такъв патриот защо не плаща данъци в България,ако за някой политик се каже и докаже,че го прави същото то точно този плешив ще ревне първи,че оня бил крадец,измамник и т.н.,а самият той не е по-различен и това е доказано с факти,но иначе го игаете морални съдници и големи патриоти,патриоти сте,но само за личните си интереси и за никого друг,така че STFU MORONS !!!!
  • 36 велислав

    1 1 Отговор
    Няма значение какви са изборите. Махат се имунитетите. Съд и присъда. Подписваш заради подкуп, разследват, съдят, затвор 20г. и готово. Система ще се изчисти от самосебе си.

    Ако някой иска да краде ще краде и да е мажоритарен за един, два или три мандата. Иска се малко съвест и национално себеуважение. Другото са хиляди закони, разпоредби, устави и др. т.е. законен водевил, тежка бюрокрация.
  • 37 Тодор Нешев

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Валери":

    Напълно съм съгласен!Аз от доста време наричам БТВ,БСП ТВ,как за толкова много време не видях един скеч за "Гоце" например??Сами си правете изводите,кой финансира касите на БСП ТВ.
    После защо нямало оправия разберете,че докато не се извадят кирливите ризи на другарите и няма преки присъди съдбата ни ще е същата.
  • 38 бракониер

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Алабаш":

    до като има шарани ще има и рибари
  • 39 муспи

    0 0 Отговор
    Защо трябва да се вдига врява какви да бъдат изборите, когато гласовете се броят от единствената власт поставена от евреите, което значи че въобще не се броят. Сталиновото - "важно е кой брои гласовете" е от ранния стадий на демокрацията. Той ако види до къде се е стигнало, ще се прескунди в гроба от възхищение. Друг е въпросът да убиваме евреите! Пак не пропускам случай да го напомня.
  • 40 Фауст

    0 1 Отговор
    Някой здраво бърка мозъците на хората на протестите. 100% мажоритарни избори са вредни за България. Опита и сега показа, че само мажоритарните кандидати подкрепени от голяма партия имат шанс. Справка 41 Народно събрание в 31 едномандатни избирателни района печели ГЕРБ, а не хора с висок морал и компетентност. Второ един депутат зад който не стои партия е изключително евтин за определен кръг олигарси, искащи да прокарат лобистки закони. Цяла парламентарна група зад която стои голяма партия излиза в пъти по-скъпо. Изключение прави ГЕРБ. Те взеха парите за да купят изборите от олигарсите и после приеха определени лобистки закони. Справка Държавен вестник.
  • 41 Нико

    1 0 Отговор
    Фауст ,такива като теб бъркат в мозъците на хората - това че в сега имало 31 мажоритарни кандидати изобщо не е показателно , 31 с тях и без тях - хората си гласуваха пропорционално .Когато обаче системата е 100% мажоритарна ще станат интересни неща ,почти всички сегашни партийни водачи ще бъдат издухани с изключение на лютвито (поради особеностите на неговите избиратели).
  • 42 Venelin

    0 1 Отговор
    До ИВО :
    Всичко от споделеното е вярно. Но .... за да промениш някой, който се е специализирал в манипулацията на вашата воля, на вашия избор и на вашия живот трябва да го победиш в неговата "игра".
    По този начин който всеки предлага - нова конституция, 100% мажоритарни избори няма кой да позволи.Наивно е да смятате друго. Бъдете реалисти. Вече пробвахте във Варна, нали?
    Ето защо предлагам конструктивно и единственото мирно решение да станем равностойни противници на владеещите сега волята ни. Решението е:
    50% избори като до сега - партийни листи и 50% мажоритарни листи. Това да се приеме за идващите избори. Нищо друго.
    Другото - търсене на отговорност за тези 23 години, търсене и налагане на справедливост идва после. След първата вярна стъпка.
    Това трябва да е целта. Другото просто не е реално без оръжие....
  • 43 Н.Генов

    0 0 Отговор
    Това какво е, супа ли е? А, аз обичам супа. Чорбата е турско ядене. И ний сега повече супа ядем. Ах, пърдон, извинете, оцапах ви бохчата.
    - Какво ядете там, круша ли? Браво! Я да видим, тъй както съм легнал, мога ли изяде една круша. Благодарим! Отде ги взимате вий тези неща?
    - Купуваме ги — отговаря едва сдържано един от нас.
    - Трябва и ние да клъвнем по нещо — казва бай Ганьо, — току-тъй на сухо патриотизъм — бошлаф.
    - И защо ще бутат опозицията — тя нека си дига гюрултия, кой я слуша. Нашите си сучат мустака, па им се подсмиват. Властта в ръцете им — не искат да знаят. И сега, когато толкова железници ще се правят, толкова дружества ще се калъпят, толкова пристанища ще се строят, ти тамам сега си му намерил времето да ме набедяваш, че съм бил уж опозиция.
    - Тъй ли? Браво! — одобрява той с пълни от сочната круша уста. - Аз обичам круши.
    - Обичам музика! — повтори той и си разклати главата, което по негово мнение изражаваше печалната необходимост да слуша за хатъра на жените едно нещастно дрънкане на пиано. „Какво разбирате вий от свирня, от мохабет?“ —- мисли си бай Ганьо.
    - На маймуни ни обърнахте, да ви вземе дявола с маскари...
    - Че голям мурафет ли е един вестник да се издава? Тури си едно перде на очите (па и няма нужда), па псувай наляво и надясно.



  • 44 Георги Желязков

    0 1 Отговор
    Уважаеми г-н Сиромахов,
    Мажоритарните избори не са панацея, те също крият много подводни скали .
    Без ангажимент, моето лично мнение е, че избирателният закон трябвада се пренапише задължително, но не от партийните централи, а от гражданското общество- примерно така:
    Първо-да се въведе образователен ценз за гласоподавателя, защото не е логично неграмотният човек да отределя съдбата на държавата. Ефект- лавинообразен досещате се.
    Второ- в избирателния Закон да се запише , че ако на изборите не гласуват повече от 50% от имащите право на глас изборите се повтарят след определено време- примерно 6 месеца. На повторните избори партийните листи трябва да са обновени най-малко със 70%.
    Ако резултата отново е същият т.е. гласувалите са по-малко от 50% - Президента назначава правителство с четри годишен мандат, без Народно събрание, тъй като Суверенът е отхвърлил парламентарното предложение и за четири години държавата става със статут на Президенска Република.
    Партиите се подготвят и след четири години пак се явяват на избори, ако сагата се повтори отново служебно управление.
    Вместо Закони през време на служебното управление би могло да има президентски декрети, Всъщност от 1989 година до сега са променени над 5000 Закона и какво от това ?
    Трето- мандатност.
    Четвърто- форми на контрол и отзоваване и отговорност.
    Пето- подробен обнародван списък на привилегиите , които се полагат за народните представители, защото все пак не са семкаджии.
    Шесто- функциите да избирателните комисии за пълна прозрачност, Контрол на изборите. / От последните кметски избори в кофите за смет имаше чували с бюлетини/
    Седмо - никакво разпределяне на гласове , ако Парламента е от 100 човека , а са избрани 90, значи такава е волята на избирателя.
    И така до изчерпване на материята, като се цели обществото да не допусне партии, или определени групи от хора да променят правилатав своя полза.
    Да не пропусна нещо много важно - гражданското общество / лаици/ трябва да конфигурират скелета на Избирателния закон, основните идеи, а юристите да го облечат в правна форма.
    Допусне ли се юристи да дават идеи и да участват, Закона ще се опорочи / справка законодателната практика през последните 23 години/
    Желая Ви здраве, останалото ще си го купите.
  • 45 Гост

    0 0 Отговор
    Нещо щом е тръгнало от еврейската бтв или по-лошото от безполезния Славчо, който е много болен в мозъка, значи е вредно.
  • 46 savoya

    0 0 Отговор
    При този кратък срок до изборите мисля,че и този път няма да се радваме на мажоритарни избори.Ние живеем вече 20г в измислена демокрация и прангите на бедноста направи хората недоучени по много въпроси,проблеми ,права,задължения и самите ние не знаем какво искаме,защото не знаем м/у какво можем да избираме.Така вчерашните и днешните политици пак ще си ги гледаме още 20г.Лично аз съм много объркана и чета и мисля и най-ми се иска просто всички досегашни да се изхвърлят от държавата като изменници,не просто от парламента или да бъдат истински съдени за бездействие като Станишев.
  • 47 марто

    0 0 Отговор
    Прав е Иво.
  • 48 Бат Ванко

    0 0 Отговор
    Подкрепям мажоритарната система!
    Моля кажете дали успеха на идеята не се крепи на следната схема:
    1. Вкарване на подръжници на идеята в Парламента
    2. Гласуавне на мажоритарна система и нова Конституция
    3. Разпускане на Парламента и свикване на Велико Народно Събрание.
  • 49 Бат Ванко

    0 0 Отговор
    СУПЕР!
    НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ ВАШИТЕ ИДЕИ!
    БИХ МОГЪЛ ДА ПРЕДЛЖА В СУРОВ ВИД ЧЕРНОВА НА
    - ОСНОВНИ НАСОКИ ЗА ИЗБИРАТЕЛНИЯТ ЗАКОН
    - НОВА КОНСТИТУЦИЯ.