Отидете към основна версия

5 560 86

Във Франция борбата срещу COVID-19 загрубя

  • covid-19-
  • франция-
  • мерки-
  • ваксиниране

Министър председателят Жан Кастекс открито обвини антиваксърите за бедственото положение в болниците

Илюстративна снимка, БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бързината с която варианта "Омикрон" се разпространява, принуди правителството да вземе нови много по-строги мерки срещу отказващите да се ваксинират. В съседните на Франция страни ситуацията със здравната криза също се влошава. Никой повече не предвижда кога ще свърши тя.

Министър председателят Жан Кастекс открито обвини антиваксърите за бедственото положение в болниците. "Не може - каза той - няколко милиона безсъвестни хора, да заплашват здравето на цялото общество!" В резултат на новите правителствени решения, всички междинни сертификати за отрицателни тестове, антитела и свидетелства за преболедуване - отпадат. За да се ходи на ресторант, театър или да се пътува, ще се изисква само един документ. Той ще се казва ясно и разбираемо - "Свидетелство за Ваксинация"! Това име замества старото название "Пас Санитер" - което съответства на българския "Зелен сертификат". Политически решението е рисково, защото реално то тласка "непокорните" към принудително ваксиниране. Лицемерно се избягва "задължителното", което Макрон обеща многократно да не налага никога.

Не са много политиците от опозицията, които ще се противопоставят на новите мерки, защото Жан Кастекс се изявява като защитник на обществото като цяло, срещу пагубния егоизъм и лекомислие на едно малцинство.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 93 гласа.

Свързани новини