Отидете към основна версия

4 121 73

Късаме ли отношения с Русия…

  • руско-
  • посолство-
  • дипломати-
  • изгонени руски дипломати-
  • митрофанова

Статутът на персона нон грата е единственият механизъм, позволяващ на приемащата страна да се предпази от дейността на чуждестранни дипломати

Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Късаме ли дипломатически отношения с Русия, след като България обяви за нежелани 70 руски служители на посолството у нас – дипломати, административен и технически персонал? Въпросът изглежда сложен, но не и нерешим. И до какво ще доведе всичко това?

За изгонването на толкова руски служители стана ясно от изказване на премиера в оставка Кирил Петков. След това от външно министерство заявиха, че на посланик Елеонора Митрофанова е връчена вербална нота и списък с имената на тези, "които следва да напуснат територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 г.". И така те си тръгнаха с два полета.
В съобщението на МВнР се казва, че числеността на дипломатическия персонал в двете страни "следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители".
По различни данни до момента руската дипломатическа мисия у нас е наброявала около 150 души.

Какво следва
Ако Русия приеме молбата на посланик Елеонора Митрофанова за закриване на руската мисия у нас, това най-вероятно ще породи обратната реакция и ние за закрием българското посолство в Москва. Но, според експерти, коментирали казуса пред ФАКТИ, това не означава край на дипломатическите отношения. Просто руската страна ще делегира права на посолството си в Гърция, Сърбия, Македония или Турция – някоя от съседните ни страни, да води разговори и да представлява Москва при нужда.
Да, това ще затрудни каквито и да било разговори, но все пак остава канал за комуникация.

Какво разбрахме от думите на Кирил Петков
В края на април, по думите му, в посолството в София са работели 114 дипломати. Това решение за изгонването означава свиване на персонала му с близо 2/3 – освободените дипломати са 40.

Какво показваме ние с отзоваването
Искането на България има две основания:
- реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения; персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки предвид настоящото състояние на двустранните отношения
- заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите.

Досега ние гонехме руски дипломати, но не намалявахме числеността на мисията на Руската федерация в България. Сега се взе решение да се орежат бройките - да се намали числеността. Изгонването на 70 човека означава, че ги няма всички служители на консулствата във Варна и в Русе. Но санкция към Елеонора Митрофанова няма, а отзоваването на посланик означава прекратяване на отношения между двете държави.

Какво е персона нон грата
Статутът на персона нон грата е единственият механизъм, позволяващ на приемащата страна да се предпази от дейността на чуждестранните дипломати. Изгонването на дипломати е крайна мярка и обикновено се свързва с шпионаж – дейност несъвместима със статута на дипломата. Експулсирането на дипломат е символичен признак за недоволство.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 32 гласа.

Свързани новини