Last news in Fakti

4 Юли, 2022 12:48 4 111 73

Късаме ли отношения с Русия…

  • руско-
  • посолство-
  • дипломати-
  • изгонени руски дипломати-
  • митрофанова

Статутът на персона нон грата е единственият механизъм, позволяващ на приемащата страна да се предпази от дейността на чуждестранни дипломати

Късаме ли отношения с Русия… - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Късаме ли дипломатически отношения с Русия, след като България обяви за нежелани 70 руски служители на посолството у нас – дипломати, административен и технически персонал? Въпросът изглежда сложен, но не и нерешим. И до какво ще доведе всичко това?

За изгонването на толкова руски служители стана ясно от изказване на премиера в оставка Кирил Петков. След това от външно министерство заявиха, че на посланик Елеонора Митрофанова е връчена вербална нота и списък с имената на тези, "които следва да напуснат територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 г.". И така те си тръгнаха с два полета.
В съобщението на МВнР се казва, че числеността на дипломатическия персонал в двете страни "следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители".
По различни данни до момента руската дипломатическа мисия у нас е наброявала около 150 души.

Какво следва
Ако Русия приеме молбата на посланик Елеонора Митрофанова за закриване на руската мисия у нас, това най-вероятно ще породи обратната реакция и ние за закрием българското посолство в Москва. Но, според експерти, коментирали казуса пред ФАКТИ, това не означава край на дипломатическите отношения. Просто руската страна ще делегира права на посолството си в Гърция, Сърбия, Македония или Турция – някоя от съседните ни страни, да води разговори и да представлява Москва при нужда.
Да, това ще затрудни каквито и да било разговори, но все пак остава канал за комуникация.

Какво разбрахме от думите на Кирил Петков
В края на април, по думите му, в посолството в София са работели 114 дипломати. Това решение за изгонването означава свиване на персонала му с близо 2/3 – освободените дипломати са 40.

Какво показваме ние с отзоваването
Искането на България има две основания:
- реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения; персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки предвид настоящото състояние на двустранните отношения
- заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите.

Досега ние гонехме руски дипломати, но не намалявахме числеността на мисията на Руската федерация в България. Сега се взе решение да се орежат бройките - да се намали числеността. Изгонването на 70 човека означава, че ги няма всички служители на консулствата във Варна и в Русе. Но санкция към Елеонора Митрофанова няма, а отзоваването на посланик означава прекратяване на отношения между двете държави.

Какво е персона нон грата
Статутът на персона нон грата е единственият механизъм, позволяващ на приемащата страна да се предпази от дейността на чуждестранните дипломати. Изгонването на дипломати е крайна мярка и обикновено се свързва с шпионаж – дейност несъвместима със статута на дипломата. Експулсирането на дипломат е символичен признак за недоволство.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ухаааа

    55 21 Отговор
    Късаме и нападаме! Генерал наско ще ни води! Право в Сибир.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Петьо Петров

    80 19 Отговор
    Русия не е перфектна. Има добро и лошо в нея, както във всички страни. Няма как да одобря войната, но в случая я разбирам. Призовавам всички евроатлантици да се замислят, ако не беше кървавият преврат, наречен Майдан, щеше ли Крим да е руски? Ако се спазваха Минските споразумения, щеше ли да има война сега? Кому е нужно НАТО да лае на портата на Русия? Знам какво ще отговорите, щяха да си измислят друг повод. А как не измислиха близо четвърт век? А, да, те са "ватенки", а НАТО са мозъци. САЩ платиха 5 млрд.$ и демократизираха Украйна. Толкова струва "суверена".
    При Майдана нямаше ли суверенна и независима държава? А ние такава ли сме в момента, и не само, а последните 32 г? Ако сме суверенна защо никой не ни пита по кой път да тръгнем? Не казвайте, вие ги избрахте, в програмата им нямаше такава точка! Ако сме независима, защо треперим за енергоносители? Или вярваме сляпо на призрачни кораби, внасяйки "вражески" газ през Турция или Гърция?
    Не е ли време да се опомним и да помислим за националния ни интерес? Всеки ни облъчва, че свободата е безценна, но...няма значение колко ще платим за нея. Много клавиатурни герои са готови на всичко...докато родителите им донесат храна от близкия маркет,или до следващият транш.
    Хайде да се осъзнаем малко...безплатно, може ли?
    И не, не вземам 4 к, мисля безплатно! Пожелавам и на вас!

    Коментиран от #11, #13, #15, #18, #24, #39, #49

  • 5 Де този късмет

    25 50 Отговор
    А дано, ама надали. Жалкото е, че нашите политици разиграват само циркове, а не скъсат те дипломатическите взаимоотношения с федерацията на злото. В България място за слугите на кремълските изроди няма.Ние трябваше отдавна да изгоним Митофанова и да закрием посолството и консулствата им.
  • 6 Българка

    20 51 Отговор
    България да не би да има дипломатически отношения с кремълски агенти и техен обслужващ персонал? Стига с тази истерия. Нормално е да няма толкова служители в Руското посолство
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Голубой

    23 49 Отговор
    "Захарова: Българите сами сведоха до минимум възможността на функционирането на мисията".

    Значи 12 българи в Москва могат да издават визи, а 40 руснаци в София не могат да се справят., при положение че напивът за визи винаги е бил Москва-София, а не обратното.

    Закривайте посолството по-ското, но се съмнявам на такъв късмет ;)
  • 9 Руската фашизация

    20 47 Отговор
    Няма да къса отношенията защото те са мощен лост за влияние и за насъскване на проруската пета колонае, както и за водене на хибридна война не само срещу България но и срещу Западните Балкани, ЕС и НАТО.
  • 10 Питащ

    61 8 Отговор
    Някой в тази държава, може ли да каже, колко са Американските служители у нас.

    Коментиран от #14, #17, #59

  • 11 Сергей

    17 32 Отговор

    До коментар #4 от "Петьо Петров":

    Волгин ти вземаш повече от другите агенти!
  • 12 истина е

    37 8 Отговор
    Да късаме с Русия и САЩ , и да си оправим гълъбарника ,защото станахме в последните години за смях на целият свят !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сергей

    7 17 Отговор

    До коментар #10 от "Питащ":

    Това какво общо има? Или ще пишеш донос?
  • 15 Българка

    15 45 Отговор

    До коментар #4 от "Петьо Петров":

    Не одобрявам, че ако едно куче "лае" пред чиято и да е порта буквално и преносно можем законно да убием кучето, избием собствениците му и разрушим дома им. Освен това никой не "лае" пред портите на Русия. Украйна е независима държава, а не колония на Русия. Не Русия казва каква ще е политиката на съседите й в собствените си държави
  • 16 Софиянец

    10 34 Отговор
    Най щастливия ден ;)
  • 17 Отговарям

    13 40 Отговор

    До коментар #10 от "Питащ":

    Служителите на посолствата на Германия, Великобритания и САЩ са по - малко от тези, които бяха в руското.
  • 18 Ти не вземаш 4к защото си от полезните

    11 14 Отговор

    До коментар #4 от "Петьо Петров":

    ...а някои вземат, по-тарикатите, а някой си построи и имение 🤣🤣🤣
  • 19 Керът

    9 20 Отговор
    Бе само лъжат б;латните, как ще ни оставят доброволно, абсурд...
  • 20 Истината

    14 29 Отговор
    От Съединението до днес Русия и руската пета колона от национални предатели и българофоби са най-големите врагове на България и българите.
  • 21 Те ако не скъсат

    11 25 Отговор
    Това трябва да направим ние.
  • 22 Какво още са занимаваме с тия 🧐

    16 31 Отговор
    Вражеска държава ни плаши с ядрени ракети и ни нарича подлоги а тука някакви "патриоти" реват, все едно, че сме изгонили майките им 🤔🤔🤔🤔
    На мен не ми дреме за руските агенти. Достатъчно са ни саботирали 🧐🧐🧐
    Важно е да се изчисти въпроса има ли държавни служители, които са получавали пари от вражеска държава, и за какво. Този акт съставлява престъпление и риск за националната сигурност 😤😤😤😤
  • 23 Многознайко

    33 17 Отговор
    Всички вие ,които плюете по Русия ,несте българи.

    Коментиран от #31, #40

  • 24 Истината е

    15 28 Отговор

    До коментар #4 от "Петьо Петров":

    Наливат се много пари за пета московска колона тук и точно затова сме последни в всяка положителна и първи във всяка негативна класация на страните от EC. Двете неща са в пряка зависимост и се наблюдават във всичките страни, но при нас руското влияние е най-силно и съответно сме най-зле и живеем най-зле.
    Без руската пета колона можеше да имаме нормална страна и много по-добър живот, но за съжаление тука продължаваме да агонизираме вече повече от 30 години и да страдаме от кремълския тумор, който разяжда обществото ни и ни обрича да сме на дъното.Веднъж за винаги тумора трябва да се изрежи из основи и да се приложи най-мощната антикремълска химиотерапия която да унищожи всяка една метастаза на тази зараза завинаги и да станем нормална страна.

    Коментиран от #55

  • 25 Путинофил

    14 24 Отговор
    И чии го дирят тука толкова много руски шпиони? Време е и генерал-губернаторката Митрофанова да си ходи.
  • 26 5,56

    13 19 Отговор
    Не, няма да се скъсат. Ще продължат да плащат на разни да се правят на русофили.
  • 27 Змията се трепе откъм главата

    11 22 Отговор
    Трябва да се изгони мутрофенката за да потръгнат нещата.
  • 28 Бамбука

    15 8 Отговор
    Грешка или не ? Историята е единствения справедлив съдник. Плащахме си съгласно подписания договор с Газпром в евро, отказаха ни. Кой на кого спрял парите, кой ги е блокирал, не е наша работа. Договора с Газпром е двустранен, т.е. беше, така както е договора за строителството на Турски поток, за който все още няма представена пътна карта. Решението на Русия дали да закрие или не Посолството си в България е нейно право.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Няма

    12 13 Отговор

    До коментар #23 от "Многознайко":

    Нарича се свободно слово и всеки има право на мнение в демократична република . Явно си с любителите на тоталитарни режими скоро пак ще има извозване на руски подлоги
  • 32 Истината

    26 6 Отговор
    Нещо много се ласкаем ми се струва. Какви шпиони и какво има за шпиониране в загубената ни държава, в която никой не знае какво става. Истината е, че на Киро са му наредили да го направи и той изпълнява като за последно и еднолично, като тоталитарен диктатор.

    Коментиран от #60

  • 33 Какво значи без посолство?

    8 0 Отговор
    Защо без посолство означава че сме в състояние на война? Дипломатическата работа в посолствата на държавата е с цел контра-разузнавателните служби на държавата и другите агенти/дипломати в партньорските служби да имат контакти информация от първа ръка и контрол донякъде на поддържаните от съответната държава шпионски мрежи и контингенти в държавата. Закривайки посолството губите тези възможности и срещу държавата започва да се водят асиметрични действия включващи в крайни случаи подривна и терористична дейност тъй като се размива отговорността за откриване извършителите на тези действия.Така че е необходимо спешно укрепване на службите за сигурност с цел предотвратяване на бъдещи заплахи в областта на националната сигурност енергетика комуникации и инфраструктура. Работете момчета като сте казали А трябва да кажете какво ще правите да защитите държавата! А относно реципрочния принцип Никъде 5-те държави постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН не са на този принцип с цел осъществяване чрез шпионските мрежи и контакти на взаимен контрол в различни части на света!
  • 34 асдаа

    17 6 Отговор
    Тая каша я забърка КироТъпото за което трябва да бъде тикнат в затвора. И без това вече е политически труп. Не че някога е бил политик де.
  • 35 Славчо

    12 3 Отговор
    начи да искаш виза за Русия ще одиш в Букурещ, Белград или Стамбул. Да искаш виза за канадско трябва ходиш в Букурещ и не е сигурно, да искаш виза за САЩ трябва да ходиш в София и 90 % получаваш отказ щот си писал в нета "лоши" неща за живота там.
  • 36 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 3 Отговор
    краварски тролове, мрееете кyчета беcни, мpете от злоба и яд че ви плащат малко !и вашия краварник е безсилен да спре руската мечка, мреееете от мъка ваштаМАМААА

    Коментиран от #42, #61

  • 37 Добавка към 33

    8 0 Отговор
    Забравих да спомена сред асиметричните заплахи и оръжейната промишленост която е особено атрактивна особено в времето на продължаване на бойните действия и изпращането на наше оръжие и боеприпаси за Украйна!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ал Бунди

    6 9 Отговор

    До коментар #4 от "Петьо Петров":

    Виж сега. Ако прочетеш в интернет за плана Механический апельсин, публикуван от Игор Джадан в Руский журнал още на 21 април 2008 година, много от глупостите , които си написал нямаше да ги има. Предполагам че знаеш руски..и можеш да свържеш написаното там със случващото се от 2014 година насам в Украйна. Вземи попрочети , поинтересувай се малко ..пък тогава драскай глупостите си. А иначе се доказа, че опитът за преврат в Черна Гора бе инспириран и управляван от руското посолство в България. Факт неоспорим
  • 40 Да питам

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "Многознайко":

    Що..че ти да не би да си??? Кое те кара да мислиш, че си по-българин от другите? Кой знае с кой е залягала баба ти из трънаците, че да се пишеш българин. А и е било хубаво явно. Щом си се изтръскал ти..
  • 41 Лойко

    7 6 Отговор
    Ако трябва виза, ще ходи до Скопие или Атина. Губим и руските туристи.

    Коментиран от #43

  • 42 Бесен соросоид

    5 12 Отговор

    До коментар #36 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Хахахахахахаааа..нервите, нервитеее..бегай на бани че както си я подкарал...И да минеш през Мутрофанова да ти сложи виза. Че скоро ще ти трябва. Хахахахаха..щом Козлодуйския почна да върля къчове, начи сме на прав път...
  • 43 Киро Камико

    3 6 Отговор

    До коментар #41 от "Лойко":

    Казано честно..ич ма не бОли ръкава на потнико.
  • 44 Българин

    7 9 Отговор
    Дай Боже да се отървем от великата кочина, която ни тежи като воденичен камък.
  • 45 Я да видим...

    7 6 Отговор
    Какво ще означава ако Русия закрие посолството си в България? Ами това си е направо подарък за нас, те все едно да се прострелят и в двете колена. Не, че не биха могли да го направят, но това си е дай боже, а не пази боже! Ако се замислим само защо още от XVII век насам руските управници се стремят на всяка цена да имат възможно най голямо влияние в България, ще си отговорим на въпроса и кой губи най много.
  • 46 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 2 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ДА ЖИВЕЕ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  • 47 операция ликвидация на България е в ход

    9 4 Отговор
    България е нищожно малка и незначителна .Русия няма интерес да се церемони с отявлен враг.Следва прекъсване на всякакви отношения с Българската власт и налагане на тотални санкции на България.Това е единственото правилно Руско решение. Диалог с кретени не може да се води и не трябва. Който не помни историята следват поправки в географията му. България е без суверенитет и с най неинформирания президент.Всякакви отношения с такава територия са напълно безсмислени и ненужни за Русия.
  • 48 Tутанкамон

    4 9 Отговор
    Руската орда иска да ни върне 300 години назад,
  • 49 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Петьо Петров":

    МНОГО точно ВЯРНО написано господин ПЕТРОВ
  • 50 Боже пази България

    7 8 Отговор
    Пролича си че патриотизъм на много българи се измерва чрез любовта към Путин и Кремъл,която е толкова всеотдайна,че му се прощават всички зверства.Очевидно тези хора нямат представа какво е свобода и законност,на тях не трябва да им се дава никаква власт.Тези обаче,които са далеч от властта и харесват да бъдат затворени в лагер,да чакат някой да им каже как да живеят и какво да правят,да бъдат крадени и мизерстващи,нямат право да определят съдбата на знаещите,можещите,достойните българи.Дружно да направят българска колония в Русия под дулото и танка на любимия им Путин и най-сетне да оставят красива България да диша свободно.СТИГА!

    Коментиран от #54

  • 51 хахахахаха

    7 1 Отговор
    Да видим сега Лена , простото и тримореца, кога смятат да обявят война на Русия,но така,че тримореца да не неформиран и да не знае нищо по въпроса ? На това ще му казват, защитаване на българската независимост и голям геополитически ход.
  • 52 Урюрвкос

    6 0 Отговор
    нашите тираджии ще ходят за визи в Букурещ или Белград
  • 53 бобо

    9 5 Отговор
    Какво следва: Следва студена зима,липса на горива за АЕЦ,скъпи или никакви горива, високи цени, обеднели хора! Никой, ама никой от ЕС и САЩ не си и помисля да къса отношенията си с Русия, само нашите управници, които нямат никаква идея за бъдещето на държавата ни!Освен това 70 % от държавите в света подкрепят Русия!
  • 54 вели

    6 0 Отговор

    До коментар #50 от "Боже пази България":

    Кои сте вие знаещите, можещите, достойните българи, че нещо липсвате от обществения живот? Като сте толкова по-по-най от другите българи, защо България е на дъното по стандарт на живот в Европа?

    Коментиран от #56

  • 55 да попитам

    9 4 Отговор

    До коментар #24 от "Истината е":

    какво правим с ПЪРВАТА КОЛОНА на фащ в България ????
    и колко са шпионите в посолството на фащ и в Българското " правителство"????

    Коментиран от #58

  • 56 Боже пази България

    4 5 Отговор

    До коментар #54 от "вели":

    Сам си отговаряте на въпроса.На дъното сме по всички показатели,защото властта се упражнява от незнаещите,неможещите и недостойните.Точно по съветската схема,важно е на коя партия си член,а не колко знаеш и можеш.Член 1 БКП официално вилня 45 години и неофициално още 32 години общо 77 години.Коя държава може да издържи такъв тормоз и да е нормална?
  • 57 Олга

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Русия ще направи (и сега го прави) каквото е необходимо за нея без да се съобразява с който и да е.
    Украйна никога няма да бъде в НАТО.
    Живей спокойно и пълзи по корема пред САЩ - от теб нищо не зависи. Дано да го осъзнаеш.
  • 58 САЩ са ни съюзници

    3 5 Отговор

    До коментар #55 от "да попитам":

    И няма нужда да ни шпионират, освен това не са ни обявили като неприятелска държава, както сториха колхозниците. Схвана ли?
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 нормален

    6 1 Отговор
    Българският народ Не иска в никакъв случай да скъса отношения за братския съветски народ а политиците да отидат на някакъв пустинен остров всички независимо на кого Кой плаща и да се разберат В никакъв случай не заменям руснаците за които и да са нацисти

    Коментиран от #63, #66

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Калинчо, защо не дадеш и снимка на оградата от към ул. Незабравка? А да, сетих се.
  • 65 Аз бе

    1 1 Отговор
    Най после! Руската политика ( и съветската до 1991г.) е " ВСИЧКО ЗА НАС- НИЩО ЗА ДРУГИТЕ!!!РЕЦИПРОЧНОСТ!!! ПЪК И МНОГО СА ОБИДЧИВИ...НЕЗАВИСИМА ЧЕ СЕ НАМЕСВАХА ВЪВ ВЪТР.РАБОТИ И НА Р С МАКЕДОНИЯ, Р СЪРБИЯ, Р ЧЕРНА ГОРА, Р БЪЛГАРИЯ...И ОЩЕ И ОЩЕ!!! СПИРАНЕ НА ВОЙНАТА И МЕЖДУНАРОДЕН СЪД ЗА КЛИКАТА НА ПУТИН А МИТРОФАНОВА В ГУЛАГ В СИБЕРИЯ...
  • 66 Аз бе Аз бе Аз бе

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "нормален":

    Кое ти е нормално бе алоууу? Кой говори за руския народ? За кликата на Пут..к..ин става дума! А руския народ за пореден път е смачкан...
  • 67 Василка

    1 0 Отговор
    Ама това с Руските дипломати и ковида дето се връщал, нарочно ли го правите?
    За да мине измамата с френските предложения и нашето си предателство с вдигане на ветото!
    Затова ли всичко се случи в края на юни, преди отпуските и ваканцията на депутатите?
    Народеее???? Къде го тоя народ?! Мисли за почивки в Гърция, узо и морски дарове!
    Егати и народа! В РСМ отдавна не ходя! Там като те усетят, че си българин и почват да те занасят с ирония!
    Сериозно ли разчитате, че ЕС ще защити българския интерес? Те там не го разбират, даже! Как е възможно да сме единствените, които позволяваме все да ни лъжат? Нямаме ли грам достойнство? Къде се скри президента? Къде са ВМРО комитите, барем бизнеса с паспорти да си отстояват!?
    И да е ясно: Цар СамОил, Гоце-Моце, даже Моци са македонци! А българския език се е развил на основата на македонския! В България от Беласица до Дупница живеят два милиона македонци! Точка по въпроса
  • 68 Партизанин

    0 1 Отговор
    Аз предлагам да нападнем!
  • 69 Кротушка

    1 0 Отговор
    Не, че се заяждам, ама никой не се сети да каже, колко е персонала в посолството на САЩ в София?
  • 70 АЗ ДА КАЖА

    1 0 Отговор
    Нашите политици не се делят по идеологии!
    Те се делят по това, от кое посолство получават заплата!
    Едни от руското, други от американското, трети от турското, а напоследък се чува, че френското е вдигнало заплатите заради добри резултати на българските си сътрудници!
  • 71 Борсалино

    1 0 Отговор
    Къса памет и непознаване на историята е проблемът на българските политици. Ами как ще оставиш на французин да ти брани интересите Ми, че те французите никога няма да ни простят, че в началото на миналия век сме ги разнасяли по пет на нож из бойните полета!
  • 72 Стайков

    0 0 Отговор
    Незнаья с Русия, но с Евросъюза обезателно трябвя, щом нирежат с 500 милиона евро и НАП е събрал 15 милиарда лева за 6 месеца. Защо да плащаме годишна вноска, след като ни отказват помоща.
  • 73 Луд

    0 0 Отговор
    Защо трябва да късаме нещо?
    Вижте Орбан вижте Ердоган ....защитават си националния интерес.
    Защо все сме първи по глупост.
    Един от глупост или от користни цели сега си затрива държавата под благия поглед и потупване по рамото от САЩ.