Отидете към основна версия

15 551 75

Въпроси без отговор за „Турски поток“… И срещата на Воробьов и Бабаков с Борисов, Дончев и Петкова...

  • турски поток-
  • борисов-
  • дончев-
  • петкова-
  • бабаков-
  • воробьов

Руснаците са познати от разследвания на New York Times и Антикорупционния фонд

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как се отговаря на неудобни въпроси? Ами, не се отговаря. Или поне така е в България. Иначе всеки, който се занимава с журналистика, знае, че няма неудобни въпроси. Но има много неудобни въпроси, свързани със строежа на „Турски поток“. Всъщност това е трасето на газопровода на територията на България, за което държавата плати 3 млрд. лева от бюджета.

Но защо говорим за това?
Цветан Цветанов, бивш член на ГЕРБ, а в момента лидер на „Републиканци за България“, попита преди време в свое интервю защо Бойко Борисов, Томислав Дончев и Теменужка Петкова са се срещали с руски лица, които са в забранителния списък на ЕС и САЩ. Той посочи и конкретни имена - Александър Бабаков (б.р.- депутат и официален представител на президента Путин) и неговият сътрудник Александър Воробьов.

Кои са те?
Руснаците са познати от разследвания на New York Times и Антикорупционния фонд за изграждането на „Южен поток“ и „Турски поток“.
Ако доскоро въпросът изглеждаше така: „Срещали ли са се Бойко Борисов, Теменужка Петкова и Томислав Дончев с пратениците на Путин Александър Бабаков и Александър Воробьов преди строежа на газопровода „Турски поток“?
Днес, след изявлението на Цветанов, въпросът вече е не е „дали“, а какво е произтекло от срещата.

Също така Цветанов насочи вниманието към пътната карта за "Турски поток" и обясни, че срещите били с Александър Бабаков и Александър Воробьов - хора, влезли в забранителния списък на ЕС заради анексирането на Крим.

Още през 2017 година неправителствената организация Антикорупционен фонд подаде сигнал за Бабаков и Воробьов. Софийска градска прокуратура започна проверка, че Бабаков е предлагал подкуп за "Южен поток", но нищо повече не се чу по въпроса.

Какво става и къде изчезна този важен документ от строежа на „Турски поток“ – ПЪТНАТА КАРТА, пита и Методи Андреев в свое интервю за ФАКТИ.

Въпросите около тази или тези срещи са свързани с това дали въпросните руснаци са определили концепцията и стратегията как България да изгради със собствени средства участъка от „Турски поток“, както и ПЪТНАТА КАРТА, подписана от Теменужка Петкова в Санкт Петербург?

Строителството на “Южен поток” беше спряно през 2014 г. след намесата на Европейската комисия и американските конгресмени.

“Турски поток” беше завършен с рекордна скорост в края на 2020 г. за сметка на българските данъкоплатци – над 3 млрд. лв., които според експертите едва ли ще се изплатят.

От Антикорупционния фонд още настояват да бъде извършена проверка на изнесена информация в „Ню Йорк Таймс“ от 30 декември 2014 г. Материалът, поместен в изданието, е посветен на българо-руските отношения, като основният акцент пада върху проекта "Южен поток".

Допълнително са налице и публикации във френската преса, в която са отразени данни относно финансиране на френски политически субекти със заем от руски банки, в които е замесено името на Бабаков.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 108 гласа.

Свързани новини