Отидете към основна версия

2 223 48

Боян Атанасов: Само мажоритарната система ще донесе стабилност

  • мажоритарен вот-
  • боян атанасов-
  • избори-
  • мерки

Мажоритарен вот се използва в страните дали най-голям световен принос в парламентаризма, демокрацията и върховенството на закона – САЩ, Англия, Франция

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво да се прави след поредните безсмислени избори, как да се сформира стабилно мнозинство в парламента, може ли да се отвори дебат за промени в политическата ни система и кой да го инициира? Все въпроси, които и коментатори, и политици не спират да задават последните дни.

А лекарството от което бягат всички родни партии съществува от незапомнени времена и беше поискано от над 2,5 милиона българи на референдума от 2016 г. Това лекарство се нарича мажоритарен вот в два тура и е основополагащ камък както за неизбежни промени в политическата система, така и символ и знак за стабилност.

Това ни го каза през далечната 1991 г един от световните политолози - Морис Дюверже: „Докато използвате пропорционалната избирателна система, у вас винаги ще има риск от политическа нестабилност. Единствено мажоритарната система, практикувана в страни като Великобритания и Франция например, гарантира трайното установяване на последователни смени на правителства, избрани от гражданите по време на законодателни смени на властта... …“.

Мажоритарен вот се използва в страните дали най-голям световен принос в парламентаризма, демокрацията и върховенството на закона – САЩ, Англия, Франция и не си спомням в някоя от тях да е имало проблеми със сформиране на парламентарни мнозинства. Просто това е едно от големите предимства на този вот - стабилното управление и плавната смяна на властта.

Все по-ниската избирателна активност при последните парламентарни избори също е следствие от пропорционалната избирателна система - защо да гласуваш доверие на някой, който вече се е провалил и е доказал, че не става за нищо, след като чрез пропорционалната избирателна система в следващия парламент ще влязат същите послушни некадърници - щом са поставени на избираемо място в листата, или пратени в друг район, или прелетели в следващата партия – изборът им е гарантиран.

Всъщност думата ИЗБОР е изцяло изпразнена от съдържание при тази система. Защото ние нямаме възможност да НЕ изберем поредния анонимен некадърен кандидат - ако е сложен на избираемо място в листите. Докато обратно - мажоритарната система е състезание на личности, избрани от над половината от гласоподавателите в избирателния им район.

И не е толкова трудно човек да направи избор между 5-10 кандидата, като критериите са съвсем прости – биография, професия, платформа, обещания и свързаните с тях действия. И отговорност първо пред избирателите, а не пред партийната централа. Последиците от въвеждане на мажоритарен вот в два тура са стабилни мнозинства в парламента с ясни програми и персонални отговорности пред избирателите, предвидимост и плавна смяна на властта. И не на последно място – неизбиране в парламента на провалени, корумпирани и доказано некадърни политици. Както и на анонимни еднодневки, попаднали там единствено по волята на някоя партийна централа.

Защо ни трябва мажоритарна система в два тура – защото само мажоритарни избори могат да махнат от властта некадърните и корумпирани политици. Това е една от причините партиите ни да не искат и да помислят за подобна промяна. Защото само при мисълта, че ще трябва кандидат депутатите за парламента да се подложат на директен избор от нас, избирателите и че при такъв избор мнозинството от досегашните избраници ще гледат парламента през крив макарон, ги прави противници на каквато и да било промяна в тази посока.

И се започва едно заклеймяване на мажоритарната система от политици, социолози, политолози и всякакви платени „експерти“ по избирателни системи как, ако се направи тази промяна ще настане хаос, държавата ще се счупи, диктатурата ни е в кърпа вързана…И всякакви опорни точки и небивалици в този дух, които във времето са получавали своето опровержение. За да не ходим по няколко пъти на година на нови избори, от които е все по-ясно, че нищо освен все по-фрагментиран парламент не могат да предложат и за да имаме стабилно правителство и парламент, които ще носят отговорност пред нас и ще изпълняват програма, поради която са избрани от мнозинството гласоподаватели, трябва спешно да се поправи Избирателния кодекс, както и да се нанесат съответните поправки в районирането на страната по едномандатни избирателни райони.

Причина за отлагането му в предишния парламент беше предстоящото преброяване на населението, което отдавна приключи и резултатите вече са налице. И да припомня на депутатите, че при последните поправки в Изборния кодекс, направени в 46-тия парламент, същите депутати записаха накрая, че предстоящите през ноември 2021 г. избори ще са последните избори по пропорционална система. И следващият вот ще е мажоритарен.

А току що избрахме 48-мия парламент, като ако не се промени пропорционалната избирателна система в мажоритарна, изгледите за избори на 49-ти, 50-ти и т.н. парламенти през няколко месеца ще е съвсем осезателна.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.

Свързани новини