Отидете към основна версия

8 596 100

Минчо Спасов пред ФАКТИ за песента за Лена Бориславова: С нея тв 7/8 се нареди в клоаката на българските медии

  • минчо-
  • спасов-
  • лена-
  • бориславова-
  • песен-
  • слави трифонов

Има европейски и световни стандартни който забраняват свободата на словото да преминава в простащина, казва юристът 

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Песента, която лансира в публичното пространство Слави Трифонов за Лена Бориславова, не спира да предизвиква коментари. Пред ФАКТИ по темата говори адвокат Минчо Спасов. Разбира се, като дългогодишен член на НДСВ, той споделя и вижданията дали пак партията може да играе водеща роля в политическия живот у нас.

- Господин Спасов, как гледате на песента, която Слави Трифонов пусна за Лена Бориславова. Това като част от политическата игра в България ли може да го разглеждаме…
- Четох преди време една обява. Човек продаваше колата си в интернет и беше написал: „В колата не е пушено и не е слушана чалга!“ С тази песен телевизия 7/8, поне в очите ми, се нареди в клоаката на българските медии редом до тези на Пеевски и Борисов. Не знам дали има някакъв политически смисъл, дали има някакъв политически замисъл, но това за мен е едно действие, което е недопустимо не само в политическия, но и в обикновения живот.

- Какво се цели според вас с подобен тип „забавна песен“…
- Предполагам, че след като ме питате, слагате „забавна песен“ в кавички, за което ви благодаря. Но на мен не ми е забавно да се забавлявам с нея…. Само веднъж си причиних това да я изслушам тази песен и повече няма да се повтори. Да се каже какво се цели… Абсурд. Но мога да кажа какво постига за мен лично. Постигна се отвращение и аз лично, макар че не съм някаква важна личност, няма да ходя повече на интервюта във въпросната телевизия 7/8.

- Ефект от всичко това все пак имаше, защото коментарите не спират. Обществото се възбуди, но какво от това… Това ли е търсеният ефект…
- Според мен, тази песен вместо да извади очи, изписа вежди на Лена Бориславова. Аз лично не я познавам, но съм с много добри впечатления от нея.

- И точно заради това ви търся, защото преди време, когато гостувахте в студиото на ФАКТИ при Лили Маринкова, казахте, че тя в своята професия е много ценна и е добре България да има такива юристи. И казахте това с най-искрени истински и топли чувства?
- Така е. Аз отново повтарям тезата си, че е професионалист и е ценна. Надявам се госпожа Бориславова да преживее тези катаклизми и да запомни, че и в политиката, и в живота понякога белезите са по-важни от медалите.

- От „Продължаваме промяната“ се заканиха да съдят Слави Трифонов. Колко успешно би било едно такова дело. Виждате ли повод за съдебен иск?
- „Продължаваме промяната“, като политическа партия, няма да започнат да съдят Слави. По-скоро в случая има място, чисто юридически погледнато, самата госпожа Бориславова да отправи иск срещу юридическото лице телевизия 7/8. Доколкото си спомням песента няма конкретен автор нито на текста, нито на изпълнител. В такъв случай отговорност носи юридическото лице, което я разпространява. Един такъв иск за обезщетение, според мен, би било успешен.

- Ако разгледаме всичко това, което се случи, в една друга плоскост, за която говори и Слави Трифонов, а именно, че в България има свобода на словото. Ако погледнем на това от този ъгъл, как изглежда…
- Има европейски и световни стандартни кога свободата на словото преминава в простащина. Иначе, че всеки има право на свобода на словото, това е записано и в нашата Конституция. Но свободата на словото не бива да води до уронване на честта и достойнството на хората. Вижте, дори и да има критика, тя трябва да бъде в разумни граници, а не да се изразява в някакви лични нападки. Така изглежда просто грозно.

- Ако излезем малко от темата за Лена Бориславова и Слави Трифонов, скоро професор Огнян Герджиков обяви за завръщането НДСВ на политическата сцена. Вие сте човек, който е свързал немалка част от живота си с тази партия. Накъде води днес пътят на НДСВ…
- Към полезно за България нормализиране на политическия живот.

- След толкова години смятате ли, че е възможна една реанимация на НДСВ?
- Това, което наблюдавам, е истинският ентусиазъм в хората, които навремето гласуваха за НДСВ. Телефонът ми буквално загрява от обаждания на симпатизанти, които и днес казват, че по времето на Царя се е живеело най-добре.

- Това как може да се осъвремени. Тази емоция, която тогава беше НДСВ, как може да се пренесе днес?
- Чрез гласовете на хората, които трябва да вкарат НДСВ отново във властта, за да настъпи желаната нормализация.

-В какъв времеви период вие виждате и смятате, че НДСВ може да е готово за избори, защото те чукат на вратата. В момента се умува за третия мандат, а се очертават все по-ярко предсрочни избори в края на март или началото на април?
- Аз съм редови член на НДСВ и не съм наясно с организационната готовност на партията. Всичко зависи от хората. Има една притча за ученика и учителя. Ученикът решил да провокира учителя си и хванал една пеперуда в ръцете си. И си казал: „Ще попитам учителя дали тази пеперуда е жива, или мъртва? Ако той ми каже, че е жива, ще я смачкам. Ако ми каже, че е мъртва, ще я пусна да лети“. Попитал ученикът своя учител, а той му отговорил: „Всичко е в твоите ръце“. Така е и с НДСВ. Всичко е в ръцете на хората.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 58 гласа.

Свързани новини