Отидете към основна версия

3 219 32

Имаме 3 случая на комбинация на грип и COVID - все с развита пневмония! Проф. Ива Христова пред ФАКТИ

  • грип-
  • ковид-
  • ива христова-
  • области-
  • заболяване-
  • симптоми

Носенето на маска е най-задължителното нещо, което трябва и можем да направим, казва епидемиологът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Областите в страната, където е обявена грипна епидемия, са: Пловдив (19-30 януари), Ловеч (18-24 януари), Пазарджик (18-24 януари), Габрово (18-24 януари), Стара Загора (17-23 януари) и Шумен (13-18 януари). Считано от днес епидемичната обстановка в област Бургас отпада. Още по темата пред ФАКТИ говори проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

- Проф. Христова, какви са последните данни за разпространението на грипа в страната?
- Данните за страната показват повишение на заболеваемостта. Говорим за повишение в областите във втората седмица на януари, ако сравняваме с първата седмица на тази година.

- Какво значи повишение? С колко процента…
- С около 50% повече.

- Много училища минаха в онлайн режим, но основно при децата ли се забелязва повишена заболеваемост?
- Заболеваемостта при децата е няколко пъти над средната за страната. Най-често засегнати са децата от 0 до 5 години, а при тях става въпрос за заболеваемост 4 пъти над средната. При децата в училищна възраст - от 5 до 20 години, имаме 2,5 пъти над средната.

- В момента водещ е щамът H1N1 "Виктория", който е 59% от всички случаи. Какви са симптомите…
- Точно така, този щам на грипа доминира. Симптомите на грипа трудно могат да се разграничат между щамовете, които го причиняват. Това, че доказваме предимно „Виктория“, говори, че се намираме в епидемична ситуация, в разгара на епидемията сме. Иначе симптомите на грипа са познати на всички. Имаме характерно рязко и бързо начало. Буквално за няколко часа вирусът поразява организма на пациентите. Хората буквално знаят кога е започнало. Грипът не се развива прогресивно няколко дни, през които да се натрупват нови и нови симптоми. Започва рязко с характерна суха кашлица, с бодежи в гърдите, задух, главоболие, болки в мускулите по цялото тяло, много силна отпадналост, която буквално кара човек само да лежи. Както се казва, човек няма сили да стигне до кухнята и да си приготви нещо за ядене.

- При коронавируса как протичат нещата…
- При КОВИД не е толкова бързо началото. Заболяването се развива в рамките на един-два дни. Има постепенно засилване на симптомите. КОВИД засяга предимно горните дихателни пътища, има дразнене в гърлото, има температура, която не е много висока, и не е със симптом на долни дихателни пътища. Коронавирусът ни сваля за два дни, примерно, а грипът ни поваля в рамките няколко часа. Сутринта сме добре, чувстваме се идеално, а следобед вече не можем да станем от леглото. При грипа доста бързо се мултиплицира вируса и води до симптоматика. И това е причината грипът да доминира в страната. Коронавирусът в момента е на много ниско ниво - около 30 на 100 хиляди на 14 дневна база и така се задържа през последните седмици. Очаква се леко повишение, но не съществено. В същото време имаме грип и други респираторни заболявания, които са в подем, и заради това сме близо до пика. Процентът положителни проби на грип расте много бързо, а това показва, че той в момента доминира.

- В Националния център по заразни и паразитни болести открихте случаи, при които имаме комбинация на грип и коронавирус – т.н. „флурона“. При тях как протича заболяването?
- Имаме такива случаи, да. Те са редки. Западни автори го кръстиха „флурона“, защото идва от „флу“ – грип, и корона. Действително говорим за редки случаи. При нас случаите вече са три. Доказани са с PCR тест при пациентите, че двата вируса едновременно циркулират в организма. И трите случая са при деца - в София, в Пазарджик и Русе. При тях болестта засяга долни дихателни пътища и има развита пневмония. Протича като сериозно заболяване.

- Призивите за носене защитна маска и честа хигиена ще вършат ли работа при грипа…
- Носенето на маска е най- задължителното нещо, което трябва и можем да направим. Маските не са задължителни в момента спрямо Националния пандемичен план, който бе изготвен за справянето с коронавируса, но за респираторните заболявания са най-важното и просто нещо, с което може да се предпазим. Респективно, ако ние не сме добре, да предпазим своите близки. Маските са много ефикасни. Доказа се, че само слагането на маски спаси много човешки животи през последните години.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 19 гласа.

Свързани новини