Last news in Fakti

18 Януари, 2023 13:18 3 209 32

Имаме 3 случая на комбинация на грип и COVID - все с развита пневмония! Проф. Ива Христова пред ФАКТИ

  • грип-
  • ковид-
  • ива христова-
  • области-
  • заболяване-
  • симптоми

Носенето на маска е най-задължителното нещо, което трябва и можем да направим, казва епидемиологът

Имаме 3 случая на комбинация на грип и COVID - все с развита пневмония! Проф. Ива Христова пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Областите в страната, където е обявена грипна епидемия, са: Пловдив (19-30 януари), Ловеч (18-24 януари), Пазарджик (18-24 януари), Габрово (18-24 януари), Стара Загора (17-23 януари) и Шумен (13-18 януари). Считано от днес епидемичната обстановка в област Бургас отпада. Още по темата пред ФАКТИ говори проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

- Проф. Христова, какви са последните данни за разпространението на грипа в страната?
- Данните за страната показват повишение на заболеваемостта. Говорим за повишение в областите във втората седмица на януари, ако сравняваме с първата седмица на тази година.

- Какво значи повишение? С колко процента…
- С около 50% повече.

- Много училища минаха в онлайн режим, но основно при децата ли се забелязва повишена заболеваемост?
- Заболеваемостта при децата е няколко пъти над средната за страната. Най-често засегнати са децата от 0 до 5 години, а при тях става въпрос за заболеваемост 4 пъти над средната. При децата в училищна възраст - от 5 до 20 години, имаме 2,5 пъти над средната.

- В момента водещ е щамът H1N1 "Виктория", който е 59% от всички случаи. Какви са симптомите…
- Точно така, този щам на грипа доминира. Симптомите на грипа трудно могат да се разграничат между щамовете, които го причиняват. Това, че доказваме предимно „Виктория“, говори, че се намираме в епидемична ситуация, в разгара на епидемията сме. Иначе симптомите на грипа са познати на всички. Имаме характерно рязко и бързо начало. Буквално за няколко часа вирусът поразява организма на пациентите. Хората буквално знаят кога е започнало. Грипът не се развива прогресивно няколко дни, през които да се натрупват нови и нови симптоми. Започва рязко с характерна суха кашлица, с бодежи в гърдите, задух, главоболие, болки в мускулите по цялото тяло, много силна отпадналост, която буквално кара човек само да лежи. Както се казва, човек няма сили да стигне до кухнята и да си приготви нещо за ядене.

- При коронавируса как протичат нещата…
- При КОВИД не е толкова бързо началото. Заболяването се развива в рамките на един-два дни. Има постепенно засилване на симптомите. КОВИД засяга предимно горните дихателни пътища, има дразнене в гърлото, има температура, която не е много висока, и не е със симптом на долни дихателни пътища. Коронавирусът ни сваля за два дни, примерно, а грипът ни поваля в рамките няколко часа. Сутринта сме добре, чувстваме се идеално, а следобед вече не можем да станем от леглото. При грипа доста бързо се мултиплицира вируса и води до симптоматика. И това е причината грипът да доминира в страната. Коронавирусът в момента е на много ниско ниво - около 30 на 100 хиляди на 14 дневна база и така се задържа през последните седмици. Очаква се леко повишение, но не съществено. В същото време имаме грип и други респираторни заболявания, които са в подем, и заради това сме близо до пика. Процентът положителни проби на грип расте много бързо, а това показва, че той в момента доминира.

- В Националния център по заразни и паразитни болести открихте случаи, при които имаме комбинация на грип и коронавирус – т.н. „флурона“. При тях как протича заболяването?
- Имаме такива случаи, да. Те са редки. Западни автори го кръстиха „флурона“, защото идва от „флу“ – грип, и корона. Действително говорим за редки случаи. При нас случаите вече са три. Доказани са с PCR тест при пациентите, че двата вируса едновременно циркулират в организма. И трите случая са при деца - в София, в Пазарджик и Русе. При тях болестта засяга долни дихателни пътища и има развита пневмония. Протича като сериозно заболяване.

- Призивите за носене защитна маска и честа хигиена ще вършат ли работа при грипа…
- Носенето на маска е най- задължителното нещо, което трябва и можем да направим. Маските не са задължителни в момента спрямо Националния пандемичен план, който бе изготвен за справянето с коронавируса, но за респираторните заболявания са най-важното и просто нещо, с което може да се предпазим. Респективно, ако ние не сме добре, да предпазим своите близки. Маските са много ефикасни. Доказа се, че само слагането на маски спаси много човешки животи през последните години.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    17 1 Отговор
    "Ново".Моля,пишете ги следващия път 30 или най-добре 300 да не пуснат друго.
  • 2 Лост

    18 1 Отговор
    Аз имам една.Пазя си е от преди две и половина години.
  • 3 КовидманЯк

    43 3 Отговор
    Пак пуснаха плашилата. И пак намордници.Голям кеф им е да ни третират като роби и да се гаврят с нас тия психопати
  • 4 Гебрейесус

    38 0 Отговор
    Да не мислите че тая нещо говори свое казва това което и спуснат от Сзо
  • 5 Ковида

    35 3 Отговор
    Скоро може да имате и случаи на професори с асфалтова екзема!
  • 6 Пазят и килията.

    27 0 Отговор
    В Сливенския .
  • 7 Стамат

    25 1 Отговор
    Тая пак ли я пуснахте

    Коментиран от #26

  • 8 нннн

    25 0 Отговор
    Имам много повече от три случая на главоболие при комбинация на ракия и магданоз в салатата (ах този магданоз!) но досега не съм занимавал публиката с това... Абе, какъв е тоя грип посред зима?!
  • 9 НОВИНА НА ЧАСА!

    28 3 Отговор
    Украински вертолет се разби над детска градина в гр.Броварах-Украйна...!Има загинали 15 човека и 25 ранени,сред които и деца...!На борда е бил Министъра на Вътрешните Работи на Украйна-Манастирски,със заместника и секретаря си...!
    Причината-свален от собствен огън на Украинската ПВО...!
    А защо тук се мълчи...- не знам...?!

    Коментиран от #13, #31

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    17 0 Отговор
    Тая заслужава трибунал!
  • 12 Призив

    23 0 Отговор
    До всички дупчени с ковид отровите: Потърсете отговорност от палачите си докато можете! Вижте какво се случва по света с такива като вас. Така както си мислите че сте добре, изведнъж ще се преселите в другия свят, а тези които ви го причиниха ще си живеят живота.

    Коментиран от #14

  • 13 ........!!!!

    0 6 Отговор

    До коментар #9 от "НОВИНА НА ЧАСА!":

    ..........🐀,под всяка статия пускаш този полу истински коментар☝

    Коментиран от #15

  • 14 АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ..!!!

    19 0 Отговор

    До коментар #12 от "Призив":

    Другарката Урсула ФонДер КараФекалийнен трябва да бъде съдена от международен трибунал...!За нея бе важно само да забогатее,за сметка на здравето на милиони европейци!Същата завъртя семеен бизнес с милиони Ковид-Ваксини,сключвайки договор с ,,Пфайзер"...!А Директор на ,,Пфайзер е представете си...- съпруга и...!Но всяко чудо за три дни...Мина и замина...,а надупчените с отровата са милиони европейци...!
  • 15 Само ...

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "........!!!!":

    ...под две драги!А дали е истина,или не-ако знаеш английски,можеш да прочетеш в нета...!Жалко,че тук са забранени и линковете ...,бих го цитирал!
  • 16 болна система

    10 1 Отговор
    Комбинацията на няколко вируса се получава от близо три часовото чакане пред кабинетите на личните лекари! Там всеки е със своя вирус, който предава и на останалите! Никой от личните лекари не праща болните за изследване - масово се предписват антибиотици....
  • 17 Мнение

    16 0 Отговор
    А кога ще имаме поне 3 случая на арестувани платени грантаджии кат тая псевдо лекарка, за геноцид срещу собствения си народ???!!!

    Професорке, Вие си нямате хал хабер как да изолирате патоген при пЛандемия, че да предприемете адекватни мерки, а сте тръгнали да ни обяснявате как ковид и грипа се били смесили???!!!

    Много страни по света (вкл и България) имат разработени планове за действие при масово заболяване от нов причинител, като част от тоя план бе обявен от лекарите (срещу статуквото), а именно, че когато обвиниш даден патоген, трябва да можеш да го изолираш и да го опишеш по всички медицински критерии!!! Нещо което НЕ БЕ направено от куклите на конци, дето се изявяват по овладените медии, като тая псевдо професорка!!!
  • 18 ама друг път

    8 0 Отговор
    Другарката професор , май се бута за академик :)))))))
  • 19 Христова обясни за парите получени от

    9 0 Отговор
    Теб от краварите за изпитване на неразрешени лекарства върху живи Българи, които след това умират, тях от ковид ли ги пишете също? Нагла, алчна и безсрамна пък и професорка се нарича!
  • 20 🪵🪵🪵🪵🪵

    8 0 Отговор
    Тази подла шаманка,си изигра
    ролята.Днес ни ги натриса ковид,
    грип,пневмонии,флурони и какво ли
    не.Да и дадат академична титла,
    на островърхата и да миряса.
  • 21 Флипп

    10 0 Отговор
    Поредна доза глупости! Единственото по-неефективно средство от ваксата е маската, аман от тия култисти!
  • 22 Бръммм

    6 0 Отговор
    За това, че излиза да ни плаши ще получи бонус - чисто нова метла, да си бръмчи
  • 23 фрфрфрфрф

    6 1 Отговор
    страх ме е никога няма да излезна на вън, но пък то и руснаците ще дойдат ужас, а и инфлация има как ще живеем ще се самоубия
  • 24 фефефе

    5 0 Отговор
    писна ми от тая демокрация, това ще се окаже най-ужасния начин човек да обитава временно земята
  • 25 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    ЧОВЕК сам СИ кове СЪДБАТА си
  • 26 ПОСЛЕДНИЯ СОФИЯНЕЦ

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Стамат":

    НЕ се ОБАЖДАЙ от КОНЕВЪЗА
  • 27 Кольо,

    7 1 Отговор
    Хайде ма м@стия долна защо при соца нямаше ли грип по това време на годината....?!
    Още и смесен с ковид егати простотията.....
  • 28 Муфтата

    2 1 Отговор
    Ще гориш в ада
  • 29 Вирус

    0 0 Отговор
    Тая пак се появи тури си си противогаз не говори глупости маските били ефективни хахаха
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Емо

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "НОВИНА НА ЧАСА!":

    Значи във вертолета всички са живи, а нарочно е паднал над де.тската градина. Ти лично ли измери калибъра на снарядите, с които е свален? Взе ли проби от взривното вещество. Въобще доста г.лупаво изявление.
  • 32 ...

    0 0 Отговор
    Молете се, не е шега. Силните оцеляха по болниците и много хора със слаба имунна система ни напуснаха млади от тоя свят. В някои градове по улиците с маски. 8 дни с маска, всеки не би издържал, оцеляха силните, калените организми. Имаше болни бизнесмени, отива човека да си поръча нещо и се заразява и следдъжд качулка децата му, татко беше болен от пневмония ковид 19. Тежки са болничните процедури.