Отидете към основна версия

23 707 40

Какви изисквания има към това да си сложим фотоволтаици на покрива? Вера Карабашлиева пред ФАКТИ

  • вера карабашлиева-
  • фотоволтаици-
  • покрив-
  • къща-
  • електричество

Важно изискване към изградената инсталация е да отговаря на изискванията за безопасна експлоатация и защита от връщане на електрическа енергия към електроразпределителната мрежа, допълва тя

Колаж: Факти бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Облекченията при инсталирането на малки фотоволтаици за покриви на къщи вече са факт, след като депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за устройство на територията. От 1 февруари домакинствата ще могат да получат пари за фотоволтаични системи за подгряване на вода или изграждане на покривни соларни централи за производство на ток, а общият бюджет на безвъзмездното финансиране е 59.8 млн. лева. Пред ФАКТИ по темата говори Вера Карабашлиева, изпълнителен секретар на Националната енергийна камара.

- Г-жо Карабашлиева, скоро бяха приети промените в Закона за устройство на територията. Там се обръща внимание на това, че може да изградим фотоволтаична система за собствени нужди, а част от средствата ще ни се покрият от Плана за възстановяване и устойчивост? За домакинствата това изглежда доста интересно. Но как гледат на това енергийните дружества?
- Правото да изгради фотоволтаична система само за собствени нужди има всеки краен клиент, като облекчен режим от гледна точка на документи и административни процедури беше въведен още през м. юни 2022 г. По-конкретно – става дума за чл. 25а от Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ). Споменатите изменения в Закона за устройство на територията (ЗУТ) са в сила от 20.01.2023 г. и бяха приети с мотива да се създадат дори още по-облекчени условия за домакинствата, желаещи да изградят фотоволтаична система само за собствени нужди, от тези, предвидени по чл. 25а от ЗЕВИ.
Другата цел на тези изменения в ЗУТ е именно да се улеснят домакинствата при кандидатстването за финансиране по „Национална схема за подпомагане на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници“, предвидена с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Измененията в ЗУТ се отнасят до случаите, при които ще бъде изграждана фотоволтаична инсталация към съществуващи еднофамилни жилищни и вилни сгради и в прилежащите им поземлени имоти, енергията от които ще се използва само за собствено потребление, ако общата им инсталирана мощност не надхвърля до 20 kW (чл. 151, ал. 1, т. 19 от ЗУТ - 19). Ако фотоволтаичната система, която крайният клиент иска да изгради, отговоря на изброените условия, то няма да се изисква разрешение за строеж, а

само уведомление до главния архитект на общината преди началото на монтажа.

След приключване изграждането на инсталацията крайният клиент, заедно с изпълнителя на монтажа подписват декларация, с която в 14-дневен срок след монтажа уведомяват главния архитект на общината и електроразпределителното дружество, че инсталацията е поставена под напрежение и е изпълнена съгласно техническата документация.

Важно изискване към изградената инсталация е да отговаря на изискванията за безопасна експлоатация и защита от връщане на електрическа енергия към електроразпределителната мрежа.

Ускореното въвеждане на възобновяемите енергийни източници е общоевропейска политика, която следваме и в България. За електроразпределителните дружества е важно крайните клиенти и домакинствата, които ще изграждат фотоволтаични системи за собствено потребление, (без значение дали финансирането и по програмата по ПВУ или със собствени средства) винаги да уведомяват мрежовия оператор за тези системи, както и да се прилагат въведените технически стандарти за надеждна техническа експлоатация на съоръженията,

невнасяне на смущения в мрежите и невръщане на енергия в мрежата.

Това е необходимо с оглед осигуряване на непрекъснатост на снабдяването с ел. енергия, сигурна, надеждна и безопасна експлоатация на мрежата, както и за премахване на рискове за живота и здравето на гражданите и на служителите на разпределителните дружества.

- Ако искаме и да продаваме електроенергия, която ни е излишна… Може ли и как става?
- Ускорените и облекчени процедури, предвидени в ЗУТ и чл. 25а от ЗЕВИ, се отнасят само за случаите, при които фотоволтаичната система ще се използва само за собствени нужди, без да се продава излишната енергия.

Затова има и въведено изискване тези инсталации да бъдат така изградени, че да не допускат постъпване на електрическа енергия и смущения в мрежата.

Ако краен клиент, изградил фотоволтаична система само за собствени нужди, промени намерението си и желае да продава излишъка от енергия, то той следва да премине процедурата по присъединяване като производител съгласно Наредбата за присъединяване на клиенти и производители към електроразпределителната мрежа. Предстоят промени в Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници,

съгласно които ще се въведе понятието просюмър – лице, което произвежда и потребява произведената от него енергия.

Там ще бъде уреден редът за присъединяване и участие на подобен род потребители на свободния пазар. Към настоящия момент проекто-законът е разгледан на първо четена в Комисия по енергетика към Народното събрание.

- За да се включим в енергийната мрежа, какво е нужно?
- Процедурите по присъединяване на клиенти и производители, включително какви документи са необходими, са уредени в Наредба № 6 от 24. 02.2014 г. за присъединяване на производители и клиенти на електрическа енергия към преносната или към разпределителните електрически мрежи, приета от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Наредбата е публикувана на интернет страницата на (КЕВР).

- Какъв капацитет, ако сме си направили 20 киловата солари, може да ни е излишен…
- Нормативната уредба (чл. 25а от ЗЕВИ) поставя следното изискване към крайните клиенти, които ще изграждат инсталация за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници само за собствено потребление към обекта, който вече е присъединен към мрежата (къща, вила и др.), а именно - общата инсталирана мощност на обекта за производство (фотоволтаика)

може да бъде до два пъти размера на предоставената мощност на обекта за потребление.

Така че при изграждането на фотоволтаична система само за собствено потребление, следва да се отчита каква е мощността на обекта, в който се потребява енергията. Идеята на законодателя, заложена в чл. 25а от ЗЕВИ, е тези обекти за производство на енергия от възобновяеми източници да служат само и единствено за задоволяване потреблението на домакинството, а не – за продажба на енергия. Ако целта е продажба на произведената електрическа енергия, тогава редът за присъединяване на обекта е различен, както и задълженията на производителя на елелктрическа енергия са различни. Излишъкът от енергия за даден обект зависи от количеството произведена енергия и потреблението в обекта, като и от това дали има съоръжение за акумулиране на енергия (батерия).

- Стига ли такава система, за да се и топлим през зимата...
- Както отбелязахме по-горе, мощността на фотоволтаичната система, която може да се изгради само за собствено потребление, е обвързана от присъединената мощност на обекта на потребителя. Влияние оказват също и какви други електрически уреди има потребителя в дома си, както и каква е кубатурата на помещенията, изолацията на обекта и атмосферните условия.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 36 гласа.

Свързани новини