Отидете към основна версия

3 455 48

Габриел Вълков пред ФАКТИ: Промяната се оказа подмяна

  • габриел вълков-
  • бсп-
  • младежко обединение-
  • правителство

От ГЕРБ зависи дали ще има правителство, заяви председателят на Младежкото обединение в БСП и член на Бюрото на Младите европейски социалисти

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как бихте определили политическата ситуация в момента?

Изтеклите записи от заседанието на Националния съвет на “Продължаваме промяната” само потвърждават няколко публични тайни за политическата ситуация. Първата от тях е, че ПП и ДБ явно приемат себе си за “западен проект”. Сама по себе си комуникацията между българските политици и международни партньори не е проблем, а необходимост, но според записите не говорим просто за комуникация. Тук става въпрос за отстъпване от българския национален интерес, българските служби, българските министри и българските политици, които ние - българският народ, сме избрали да ни управляват. Оказва се обаче, че най-важните хора в държавата ще бъдат назначени от чужди посолства, явно за да защитават чужди интереси. Изрази като “ДАНС, НСО, главният секретар на МВР – това са наши хора, които са определени от посолството” също “министрите са одобрени от посолствата” са недопустими и в други държави те водят най-малко до незабавни оставки. България не трябва да бъде васална държава с назначено отвън марионетно правителство, служби и политици, които нечие посолство да командва. Това в една нормална държава се нарича държавна измяна и се наказва със затвор. Колегите от ПП и ДБ през последните две години явно гонят “руски шпиони”, за да назначат “американски шпиони” и дори си го признават.

Всички ние протестирахме срещу ГЕРБ, кюлчетата, пистолетите, чекмеджетата и кражбите за тази промяна. Според тях обаче промяна явно означава назначено от чужда държава марионетно правителство и служби у нас. Всъщност промяната се оказа подмяна. Скандалът и чутото в записите е национално предателство в интересн на чужди държави. Явно след близо 34-годишен преход българските политици продължават да се продават ту на запад, ту на изток. Докато това не спре, България никога няма да тръгне в правилната посока и да се развива като една нормална държава отстояваща националните си интереси. Вторият голям признак за тази подмяна е, че от изчегъртване на ГЕРБ, премахване на корупционния модел на управление и промяна на Българя, ПП и ДБ стигнаха до едно съглашателство и опити за коалиция с точно този модел. След като се появиха изпод юмрука на Радев, използваха и употребиха енергията на протеста, водени от своя бизнес нюх, те решиха да материализират успеха си, като направят смъртоносна, джентълменска прегръдка с корупционния модел срещу когото уж се бориха последните години.

Как ще се отразят тези записи на втория мандат и ПП-ДБ?

Със сигурност записите ще повлияят както на преговорите, така и на електората на ПП и ДБ. В събота сутринта Кирил Петков се извини на Мария Габриел за изречените обиди по неин адрес, а по-късно ГЕРБ обявиха, че замразяват преговорите за правителство. ГЕРБ вече близо 15 години “прелъстяват”, употребяват, претопяват и изоставят множество политически проекти в името на мимолетни коалиции. Опитаха се многократно да го направят и с БСП, но ние сме опитна партия на повече от 130 години и сме доказали, че не влизаме в подобни властови договорки и схеми, за разлика от останалите партии. Битката с “модела ГЕРБ” започна от БСП и ние ще я продължим, защото сме устойчиви в действията по изкореняване на този корупционен модел на управление.

Би ли могла левицата да извлече политически дивидент в тази ситуация?

Тук не става въпрос за политически дивиденти. Държавността е в криза. Въпосът е много по-голям от партийни дивиденти и той е за връщане на доверието на българските граждани в демокрацията и институциите. След тези две години на нестабилност и скандали, както в политиката, така и в прокуратура и съдебната система, хората са обезверени. Изказвания от страна на партиите на промяната като това да се създаде комисия, която да “пази” Бойко Борисов и чрез която той да бъде спасен от обвиненията на Гешев допълнително сриват общественото доверие към институцията Народно събрание. В този контекст основен приоритет на левицата трябва да бъде връщането на това изгубено доверие и надежда на хората в институциите и парламентаризма. Това е трудна задача предвид сложната ситуацията и ниското ниво на политика от страна на ГЕРБ, ПП и ДБ, но е важна битка за бъдещето на българската демокрация. В случай на нови избори се надявам максимално много българи да излязат и да гласуват за разумните, умерени, предвидими и балансирани партии. Само по този начин можем да върнем държавата обратно в релсите на нормалността.

Въпреки множеството скандали може ли да очакваме все пак да бъде съставено редовно правителство?

Това дали ще има правителство в момента зависи от ГЕРБ. Изглежда сякаш ПП и ДБ са готови на всичко, за да има коалиция. Последната седмица видяхме, че там за морал не може да се говори вече. По време на кампанията говореха за рязане на ръце, а сега говорят за джентълменска коалиция. Моралът и принципите остават на заден план. Освен това в момента се крият зад това как щели да правят съдебна реформа и затова било толкова важна тази коалиция. Това да правиш съдебна реформа съвместно с ГЕРБ е шизофренно състояние. Нали идеята на съдебната реформа е да направи съдебната система независима и да бъде започнато истинско разследване на корупцията. Сериозно ли някой си мисли, че истинска съдебна реформа е възможна с любезното съдействие и участие на ГЕРБ?

Това означава, че партията на Борисов ще гласува нещо, което може да вкара както него, така и почти всички негови министри в затвора. Всичко това е прах в очите на хората, за да може през това време да се усвояват пари и власт. Подобна коалиция нито ще реформира истински съдебната система, нито ще промени нещо съществено. Единственото, което иска да направи тази коалиция, е да избере нов главен прокурор, защото явно Гешев вече им е неудобен. Обществена тайна са рушветите за магистрали и комисионните от договорите за газ, които се съмнявам да бъдат пропуснати от прокуратурата в тази новосъздала се ситуация. От друга страна, ако ГЕРБ решат да не подкрепят втория мандат и отидем на едни нови избори, рейтингът на партиите на промяната ще бъде сринат, а Бойко Борисов ще бъде “изпран”.

Ако се стигне до трети мандат, пак ли ще бъде даден на Вашата партия и кои биха били евентуалните ви партньори?

Президентът Радев традиционно връчва третия мандат на БСП като партията с най-голям политически опит, както и в знак на уважение към социалистите, които и през двете президентски кампании седим плътно зад него и го подкрепяме. Предполагам, че и този път той ще дойде при нас. Моето лично мнение е, че този парламент, още преди да е започнал истинска работа, вече е загубил доверието на гражданите и се е изчерпал. От първия ден той се тресе от пресконференции, записи, скандали и тежки обвинения. Не виждам смисъл да се водят разговори с другите партии, защото мнозинство в тази ситуация е невъзможно. Аз не виждам нито морални, нито идеологически партньори на БСП в лицето на ГЕРБ и ПП-ДБ. Единственият нормален изход от ситуацията е връщане на третия мандат и нови парламентарни избори. Надявам се на тях хората да излязат и да гласуват разумно, за да може България да има нормално, адекватно и редовно правителство със стабилен парламент.

Интервю на Сребрина ГАДЖЕВА

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 32 гласа.

Свързани новини