Last news in Fakti

28 Май, 2023 16:00 3 435 48

Габриел Вълков пред ФАКТИ: Промяната се оказа подмяна

  • габриел вълков-
  • бсп-
  • младежко обединение-
  • правителство

От ГЕРБ зависи дали ще има правителство, заяви председателят на Младежкото обединение в БСП и член на Бюрото на Младите европейски социалисти

Габриел Вълков пред ФАКТИ: Промяната се оказа подмяна - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как бихте определили политическата ситуация в момента?

Изтеклите записи от заседанието на Националния съвет на “Продължаваме промяната” само потвърждават няколко публични тайни за политическата ситуация. Първата от тях е, че ПП и ДБ явно приемат себе си за “западен проект”. Сама по себе си комуникацията между българските политици и международни партньори не е проблем, а необходимост, но според записите не говорим просто за комуникация. Тук става въпрос за отстъпване от българския национален интерес, българските служби, българските министри и българските политици, които ние - българският народ, сме избрали да ни управляват. Оказва се обаче, че най-важните хора в държавата ще бъдат назначени от чужди посолства, явно за да защитават чужди интереси. Изрази като “ДАНС, НСО, главният секретар на МВР – това са наши хора, които са определени от посолството” също “министрите са одобрени от посолствата” са недопустими и в други държави те водят най-малко до незабавни оставки. България не трябва да бъде васална държава с назначено отвън марионетно правителство, служби и политици, които нечие посолство да командва. Това в една нормална държава се нарича държавна измяна и се наказва със затвор. Колегите от ПП и ДБ през последните две години явно гонят “руски шпиони”, за да назначат “американски шпиони” и дори си го признават.

Всички ние протестирахме срещу ГЕРБ, кюлчетата, пистолетите, чекмеджетата и кражбите за тази промяна. Според тях обаче промяна явно означава назначено от чужда държава марионетно правителство и служби у нас. Всъщност промяната се оказа подмяна. Скандалът и чутото в записите е национално предателство в интересн на чужди държави. Явно след близо 34-годишен преход българските политици продължават да се продават ту на запад, ту на изток. Докато това не спре, България никога няма да тръгне в правилната посока и да се развива като една нормална държава отстояваща националните си интереси. Вторият голям признак за тази подмяна е, че от изчегъртване на ГЕРБ, премахване на корупционния модел на управление и промяна на Българя, ПП и ДБ стигнаха до едно съглашателство и опити за коалиция с точно този модел. След като се появиха изпод юмрука на Радев, използваха и употребиха енергията на протеста, водени от своя бизнес нюх, те решиха да материализират успеха си, като направят смъртоносна, джентълменска прегръдка с корупционния модел срещу когото уж се бориха последните години.

Как ще се отразят тези записи на втория мандат и ПП-ДБ?

Със сигурност записите ще повлияят както на преговорите, така и на електората на ПП и ДБ. В събота сутринта Кирил Петков се извини на Мария Габриел за изречените обиди по неин адрес, а по-късно ГЕРБ обявиха, че замразяват преговорите за правителство. ГЕРБ вече близо 15 години “прелъстяват”, употребяват, претопяват и изоставят множество политически проекти в името на мимолетни коалиции. Опитаха се многократно да го направят и с БСП, но ние сме опитна партия на повече от 130 години и сме доказали, че не влизаме в подобни властови договорки и схеми, за разлика от останалите партии. Битката с “модела ГЕРБ” започна от БСП и ние ще я продължим, защото сме устойчиви в действията по изкореняване на този корупционен модел на управление.

Би ли могла левицата да извлече политически дивидент в тази ситуация?

Тук не става въпрос за политически дивиденти. Държавността е в криза. Въпосът е много по-голям от партийни дивиденти и той е за връщане на доверието на българските граждани в демокрацията и институциите. След тези две години на нестабилност и скандали, както в политиката, така и в прокуратура и съдебната система, хората са обезверени. Изказвания от страна на партиите на промяната като това да се създаде комисия, която да “пази” Бойко Борисов и чрез която той да бъде спасен от обвиненията на Гешев допълнително сриват общественото доверие към институцията Народно събрание. В този контекст основен приоритет на левицата трябва да бъде връщането на това изгубено доверие и надежда на хората в институциите и парламентаризма. Това е трудна задача предвид сложната ситуацията и ниското ниво на политика от страна на ГЕРБ, ПП и ДБ, но е важна битка за бъдещето на българската демокрация. В случай на нови избори се надявам максимално много българи да излязат и да гласуват за разумните, умерени, предвидими и балансирани партии. Само по този начин можем да върнем държавата обратно в релсите на нормалността.

Въпреки множеството скандали може ли да очакваме все пак да бъде съставено редовно правителство?

Това дали ще има правителство в момента зависи от ГЕРБ. Изглежда сякаш ПП и ДБ са готови на всичко, за да има коалиция. Последната седмица видяхме, че там за морал не може да се говори вече. По време на кампанията говореха за рязане на ръце, а сега говорят за джентълменска коалиция. Моралът и принципите остават на заден план. Освен това в момента се крият зад това как щели да правят съдебна реформа и затова било толкова важна тази коалиция. Това да правиш съдебна реформа съвместно с ГЕРБ е шизофренно състояние. Нали идеята на съдебната реформа е да направи съдебната система независима и да бъде започнато истинско разследване на корупцията. Сериозно ли някой си мисли, че истинска съдебна реформа е възможна с любезното съдействие и участие на ГЕРБ?

Това означава, че партията на Борисов ще гласува нещо, което може да вкара както него, така и почти всички негови министри в затвора. Всичко това е прах в очите на хората, за да може през това време да се усвояват пари и власт. Подобна коалиция нито ще реформира истински съдебната система, нито ще промени нещо съществено. Единственото, което иска да направи тази коалиция, е да избере нов главен прокурор, защото явно Гешев вече им е неудобен. Обществена тайна са рушветите за магистрали и комисионните от договорите за газ, които се съмнявам да бъдат пропуснати от прокуратурата в тази новосъздала се ситуация. От друга страна, ако ГЕРБ решат да не подкрепят втория мандат и отидем на едни нови избори, рейтингът на партиите на промяната ще бъде сринат, а Бойко Борисов ще бъде “изпран”.

Ако се стигне до трети мандат, пак ли ще бъде даден на Вашата партия и кои биха били евентуалните ви партньори?

Президентът Радев традиционно връчва третия мандат на БСП като партията с най-голям политически опит, както и в знак на уважение към социалистите, които и през двете президентски кампании седим плътно зад него и го подкрепяме. Предполагам, че и този път той ще дойде при нас. Моето лично мнение е, че този парламент, още преди да е започнал истинска работа, вече е загубил доверието на гражданите и се е изчерпал. От първия ден той се тресе от пресконференции, записи, скандали и тежки обвинения. Не виждам смисъл да се водят разговори с другите партии, защото мнозинство в тази ситуация е невъзможно. Аз не виждам нито морални, нито идеологически партньори на БСП в лицето на ГЕРБ и ПП-ДБ. Единственият нормален изход от ситуацията е връщане на третия мандат и нови парламентарни избори. Надявам се на тях хората да излязат и да гласуват разумно, за да може България да има нормално, адекватно и редовно правителство със стабилен парламент.

Интервю на Сребрина ГАДЖЕВА


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    37 17 Отговор
    ПП-ДБ приключиха. Гледаме една агония. Тъжна но очаквана.

    Коментиран от #37

  • 2 Последния Софиянец

    45 13 Отговор
    Кирчо винаги е поставял САЩ и Канада преди България.Така е възпитан.
  • 3 Пич

    39 10 Отговор
    Браво бе , Кплумб ! Откри Америка ! Но най големите маймуни , не се оказаха канадските , а българският жълтопаветен орангутан !!!
  • 4 горски

    26 12 Отговор
    Браво ,момче...Само трябва да се разделите с лъжкинята с патроните и групичката от дърти комунисти.
    А от това което остане,да изградите нормална лява партия.Никога не съм гласувал за БСП,но трябва да има такъв сегмент в политиката,и то читав....
  • 5 Тони

    16 10 Отговор
    Правилно. Ние си искаме геша, боко, нинчето, доган, Пеевски, слави, Сидеров, Костадинов, Каракачанов, местан, марешки, Радев... Това са велики политици. Симеон, Аспарух, Левски, Ботев.... Немогат да се сравняват с тях

    Коментиран от #18

  • 6 Пръц

    10 14 Отговор
    Е и какво сте чули да дрънкат. А другите четат класика на сбирките си. Хаха. Мечти

    Коментиран от #22

  • 7 Папа Люга

    32 10 Отговор
    Промяната се оказа държавна измяна
  • 8 Един от 700 000 държавни чиновници

    9 18 Отговор
    Чакаме си Бойко!

    Коментиран от #11

  • 9 Искам си Родината

    37 10 Отговор
    Истината се знаеше, но сега излезе публично и е една – България не се управлява от българи. От украинци, от американци и от брюкселски бюрократи – да, но не и от българи.

    Как е възможно този ... Асен Василев да каже, че ще сменя шефовете на службите за сигурност с лица, които вече били съгласувани с “посолството”?!?! Как е възможно въобще да си български политик и да изречеш тези думи?! Това си е par excellence национално предателство! Този мигновено трябва да бъде задържан и съден! Ама, мигновено!

    Да консултираш министри и шефове на служби с чужди посолства си плаче за сваляне на имунитети и обвинения по Глава I от НК „Престъпления против Републиката“. Ако беше прецедент това, да се изненадаме, но то си е система на политическо поведение и действие от години. Така и не се намери прокурор, който да повдигне обвинение поне на един от всичките продажници, поставили се в услуга на чужда държава или организация.

    Коментиран от #14, #30, #46

  • 10 иквеа

    27 7 Отговор
    Да така е предатели са и ПП и ГЕРБ и Демократична България, а и всички дето им пригласят. Партньори сме били и било нормално, редят лъжците!? Ами като сме партньори и е нормално, защо Германия, Франция, САЩ Румъния, Гърция и които си искате още не ходи в Българското посолство и да си съгласува министрите в страната. Нали е нормална практика??? Гиди предатели лъжливи и долни. Вече 33 г. с Русия ни плашите а само американски шпиони и мекерета ни натрисате да ни крадат и лъжат. Държавата разсипахте изерници.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гражданка

    8 12 Отговор
    Това им го скрои Бойко Борисов - отдавна са ги подслушвали и естествено са очаквали, че на такова критично заседание ще преобладават емоции и ще се изговорят куп глупости, кото след това ще използват срещу тях и обърнат палачинката - както и стана.
    Запитайте се защо никога не са изтичали записи от заседания на ГЕРБ и за десетилетие и половина няма нито един парламентарен отцепник - защото ББ ги държи верни с вилицата през врата със "законните" им делавери. А ако някой реши да се оттегли го праща посланичка, посланик или супервисш международен банков чиновник.

    Коментиран от #17, #21, #26

  • 13 Българка

    10 18 Отговор
    Тъп анар! Та кой е избирал на ръководни позиции в ДАНС, ДАР,Прокуртура, ДАТИ, МВР агенти на Путин, мутри от мафията, слуги на задкулисието. Никой! Мафията чрез ГЕРБ-ДПС основно си ги назначава. А вече 2 години говорителя на Кремъл- Радев. Нима нашите защотници са "морални" айдуци като Сарафов и Петьо Еврото. Изтипосани са на снимка в "Осемте джиджета" . Това ли са хора от българските служби, които защитават българските инереси? Не само съгласуване с партньорските служби, но изцяло преосноваване и да поискаме да ни внесат читави прокурори, следователи, съдии, полицаи от ЕС и САЩ. Нашите вече ги видяхме! Видяхме и резултатите от "стабилното" управление на ГЕРБ- ДПС.
  • 14 ЛГБТ ценности

    7 7 Отговор

    До коментар #9 от "Искам си Родината":

    Мечтите са безплатни, приятелю, а бездействието е платено. С писане няма да постигнеш нищо друго, освен само-успиване.
  • 15 ПСР

    3 15 Отговор
    Удобна дъвка ви станаха Кирчо и Кокрчо.А Народът е рекъл-"На умряло куче нож да вадиш..."
    Социалисте млад,я кажи си,кои са по-готините шпиони,руските или американските?
    Кажи нещо и за социалиста-капиталиста-милионера ваш,бай Гергов....ей,що пари му плати тоз народ...
    Ами за Гешев,що мълчите?Човекът вика-"политбоклук" сте били?!Пък и със символична вратовръзка на републиканците от САЩ се накиприл.Официално!На др.Нинова,синът й,да не и той техен фен?
  • 16 гост

    18 0 Отговор
    Ситуацията е същата както по време на ВСВ! Справка - дневника на Богдан Филов! За всяко назначение - одобрение от посланик Бекерле! За всяко действие - разрешение от Берлин! Дори в началото на септември с писмо лично до Хитлер се извиняват, че трябва да напуснат тристранния пакт, зари, което той ги нахоква. Нищо ново под слънцето ОСВЕН ГОСПОДАРЯ, но СЛУГИТЕ СА СИ СЛУГИ!
  • 17 Дуньо простия

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Гражданка":

    Както обикновено става, накрая вместо да им извадят очи, ще им изпишат вежди.
  • 18 недописано

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тони":

    цар Симеон, хан Аспарух, Левски и Ботев не са били политици, а държавници.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гандалф

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гражданка":

    Не смятам..че герб са ги подслушвали...защото ..и те и борисов са замесени в разговорите косвено...ако бяха те...записите които засягат герб и борисов...щяха да бъдат манипулирани и изрязани...това си е мое мнение..
  • 22 Гандалф

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Пръц":

    Да всичките са в кюпа..ако почнат да излизат записи от техните сбирки...няма да е по различно.. ако пък някога излязат записи на четири очи между политици..депутати..магистрати.олигарси и прочие...ще ни се иска да ги гърмим наред...
  • 23 Какати филка

    6 0 Отговор
    Имам амбиция да стана президент на Тимбукту...много го желая ... кумеца ми е в Европарламента ..тъй че готвене ми креслото ..иначе ще се разсърди и се прибера при мъжо си
  • 24 Че тя всичката ни е такава!

    13 1 Отговор
    Не си ли спомняте онези грандиозни митинги ш София, когато народа се надяваше и желаеше промяна.А то какво стана?Просто СДС се събра в абревиатурата си – Стани Да Седна!
  • 25 Ха, ха, ха

    5 6 Отговор
    Партията с най-голям политически опит скоро ще гледа Народното събрание от улицата ;)))

    Коментиран от #39

  • 26 Бъркаш

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гражданка":

    Това им го скрои Пеевски. Той плаща много добре
  • 27 Никой

    0 8 Отговор
    Младежкото БеСиПе.Свежи моркови. Креативността в грозна словесна престрелка е оня неочаквано мощен залп,който кара вражеския лагер да замлъкне.Така смятат децата на червената номенклатура учили в престижни партийни школи. Винаги ли сте толкова глупави, или днес е по особен случай.? Какво мислите за човешката раса като отиващи си аутсайдери ? Умът не е всичко. А във вашия случай си е направо нищо !
  • 28 5885377$&!(

    3 1 Отговор
    Щом са "млади, евро.ейски", .....няма нужда.
  • 29 Никой

    0 7 Отговор
    Последния софиянец по времето на революцията 1944г. е " получил " имота на първия софиянец. Винаги е поставял родината си Русия на първо място преди България. Не се притеснявай старче. Много други хора от твоята черга също не умеят да правят нищо друго.
  • 30 И аз

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Искам си Родината":

    И аз, и той, и тя, и ние, и вие, ите! Само не и продажниците на България! И то се продават за паница леща, не остана и толкова, май...
  • 31 Дама Пика Права

    10 0 Отговор
    Трудно се оправдава държавна измяна, но троловете не се отказват, работата си е работа. За съжаление, балъци не останаха
  • 32 Васил

    5 1 Отговор
    Точно мафиотите от Герб ли ще ми говорят за промяна само простите хора могат да се хващат на техните игрички царе са на компроматите интригите и на измислените атентати.
  • 33 България е единствената държава

    7 0 Отговор
    в Световната история, приела и реализирала Закон за ликвидацията
    Какъв народ ,какви политици,какви държавници?
  • 34 Калин

    10 2 Отговор
    Подкрепям казаното от Вълков! Всички сме отвратени от поведението на предателите от ПП и ДБ.
  • 35 Никой

    1 9 Отговор
    Всички български предатели са отврататени от ППДБ защото предателството не е в правилната кремълска посока.
  • 36 естествено

    0 8 Отговор
    Всяка нова власт подменя служителите, за да не я саботират старите.
  • 37 ха ха ха

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Няма да е толкова лесно, колкото ви се иска.
  • 38 ГОРСКИ

    7 0 Отговор
    Не само подмяна а се оказват и предатели!!!!!!
  • 39 Жоро

    10 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ха, ха, ха":

    Ако си седите в къщи и не ходите да гласувате така ще бъде а за оръжията за украйна хубаво си ги продаваме чрез други държави и не се мешаме директно и си помагаме на икономиката и пенсионерите

    Коментиран от #40, #47

  • 40 Съгласен

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Жоро":

    Браво, много правилно.
  • 41 Предателят

    6 0 Отговор
    Предателят на предателите: Канадският шмекер Продължи Прането . Мафиите се съюзиха.
  • 42 Вирус

    1 0 Отговор
    Младежо сега ли го разбра то си е ясно отначало появяват се някакви от нищото фалшифицират се избори и готово
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Шофьор

    1 0 Отговор
    Младежо, още във втория абзац влизаш в плен на демагогията, която е идеология на вашата "столетница"! Казваш,че никога Вашата партия не е служила на чужди държави - 45 години с КПСС , обслужване интересите на СССР. Бързо се забравят тези работи брей! Те и СДС през годините не са се срещали с Франсоа Митеран и чужди посланици "на закуска" и т.н.т. Всъщност трябва промяна в Конституцията: ДЕПУТАТИ ОТ ПАРЛАМЕНТ, КОЙТО НЕ ИЗКАРА ПЪЛЕН МАНДАТ БЕЗ ПРАВО НА СЛЕДВАЩ МАНДАТ!Аман от политически лаици!
  • 45 ха ха

    1 0 Отговор
    не влизали били във властови договорки - вярват ли си? Та Корнела бързаше да заяви, че ще преговаря с ПП-ДБ за участие във властта с техния мандат надеждата за последен вицепремиерски пост!! А и във всяко правителство предишните години, когато ги допускат за участие от немай къде! и на какво се възмущават от записа - та нали точно тя, напористата комунистка и стара седесарка договори с КГБ и Решетников сегашният ни президент, и не го криеше, а гордо го обяви - вярно, че сега е против него щото не я слуша, както смяташе да му дърпа конците!
  • 46 я слез на земята

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Искам си Родината":

    като че ли за пръв път го чувате - а кой договори с руските служби избора на президента ни? това не е ли намеса във вътрешните ни работи -или с руските служби може и е нормално??!!
  • 47 точно

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Жоро":

    та нали оръжията ги произвеждаме за да ги продаваме и да пълним хазната, като всяка друга стока - наши оръжия има навсякъде по света
  • 48 Смърфиета

    0 0 Отговор
    Габи да ми каже при кой главен прокурор започна организираното купуване на постове в свадбената власт.