Отидете към основна версия

7 856 10

„Алла Борисовна може да бъде поздравена“

  • пугачова-
  • алла борисовна-
  • русия-
  • алла пугачева-
  • дмитрий песков-
  • чужд агент

В Руската федерация се случи събитие, разбира се, не в универсален мащаб, но въпреки това, очевидно, важно. Дори само защото се обсъжда на ниво Кремъл. Какво стана? Алла Пугачова се завърна в Русия. Естрадната Дива преминала границата в Псковска област и след това си тръгнала с черна кола , а може би с влак. Но изглежда, че тя вече е у дома

Снимка: Телеграм
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Роднина на чужд агент“ не е нарицателно и не трябва да бъде, каза прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, коментирайки пристигането на Алла Пугачова. Примата се завърна в родината си на 2 ноември. Представителят на Кремъл беше помолен да прецени дали семейните връзки с чужди агенти могат да противоречат на закона. Дмитрий Песков реагира негативно на подобна инициатива. Политическият коментатор на Комерсант FM Дмитрий Дризе смята всички атаки срещу Пугачова за безполезни.

В Руската федерация се случи събитие, разбира се, не в универсален мащаб, но въпреки това, очевидно, важно. Дори само защото се обсъжда на ниво Кремъл. Какво стана? Алла Пугачова се завърна в Русия. Естрадната Дива преминала границата в Псковска област и след това си тръгнала с черна кола , а може би с влак. Но изглежда, че тя вече е у дома.

Къде е Галкин (признат за чужд агент)? Оказва се, че няма такъв. Само примадоната пристигна. Можете предварително да поздравите Алла Борисовна, както и Максим Александрович, те все още са популярни и обичани в родината си. В същото време не може да не се отбележи донякъде развълнуваната и двусмислена реакция на различни медийни ресурси и отделни граждани. Очевидно те не са безразлични към звездите на шоубизнеса.

Въпреки, че на пръв поглед изглежда нелепо - какво е специалното толкова в тази новина? Руска гражданка се е прибрала у дома. Не е престъпник - по-скоро, напротив, нейният принос за страната е повече от очевиден, но по някаква причина това директно обижда някои хора. И така се налага да се обърнем към по-висши инстанции за коментар. По-точно към Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, за да прецени всичко справедливо.

Въпросът звучи много оригинално, дори може да се каже креативно - точно в духа на времето: не е ли време да въведем определено правно понятие, наречено "роднина на чужд агент"? За тези, които не знаят, това е от 1937 г., когато имаше роднина на врага на народа. Мнозина бяха хвърлени в затвора и дори разстреляни за това.

Дмитрий Песков отсъди понятието, очаквано, справедливо. Всеки уважаван и спазващ закона руски гражданин има право да се движи по света - да пътува до други страни. И всъщност „роднини на чуждестранен агент“ не са и не трябва да бъдат обичайно съществително. Е, това е малко завоалирано, богато украсено. Но все пак да се надяваме, че такова понятие няма да съществува в руското правно поле. Въпреки че, както се казва, всичко е възможно.

Други ще кажат, че роднината е същото като съучастник. И тук съпругата е, може да се каже, най-близкият човек на чуждия агент. Няма да развиваме тази идея, за да не дадем повод за по-нататъшно превръщане на всичко това в нещо което не е.

Алла Пугачова вече заема своето място в историята, за разлика от тези, които говорят за роднини на чужди агенти. Невъзможно е да отмените този факт, колкото и да се опитвате.

И фактът, че реториката от 1937 г. е здраво вкоренена в живота ни и може би вече е навлязла в живота ни, отдавна не е изненадващо. Това се превърна в обичайно явление. Да, като цяло това не е особено страшно.

Вълнението около пристигането на Алла Пугачова, очевидно, е част от една голяма дискусия за съдбата на така наречените релоканти. Очевидно гражданите, които са напуснали, особено известните и популярните, са сякаш мълчаливо поканени да се покаят публично, преди да се върнат, казват, простете ми - сбърках, сгреших, ще се покая и ще изкупя грешката си. Ако обаче не направят това, могат да бъдат само морално осъдени.

Освен това висшите руски власти ни казват, че няма оплаквания срещу тях. Ако не са нарушили закона. Никога не знаеш защо някой си е тръгнал, може би по работа или по друга причина, нашите граници са отворени. Поне засега. И няма готово решение какво да правим с тях. Едното не пасва на другото. И така, нека завършим с думите на другаря Сталин: „Синът не отговаря за баща си“. По тази логика - роднината не отговаря за чуждия агент.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.

Свързани новини