Отидете към основна версия

4 546 48

Защо и как „нашето“ МВР се оказа на ГЕРБ и ДПС

  • калин-
  • стоянов-
  • кирил-
  • петков-
  • мвр-
  • асен-
  • василев

След като това е така, на кой е кабинетът „Денков-Габриел“?

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков най-после призна, че „нашият“ кабинет „Денков-Габриел“ не е на ПП-ДБ. Повод за това са думите му, че вътрешният министър Калин Стоянов е бил предложен от ГЕРБ-СДС. И понеже бил експерт, те го приели. Но ПП-ДБ сега не са доволни от него сега – след протестите в София около мача България-Унгария (2:2), и му искат оставката. Респективно, Бойко Борисов и Делян Пеевски го бранят. Защо? Защото така трябва.

Какъв е ефектът от всичко това
Преди ден чухме от премиера Николай Денков закана, че ако Калин Стоянов не си подаде оставката, ще го направи той. Това е световно постижение и ще създадем международен прецедент как премиер става заложник на министър. Просто няма думи, за да се опише това като политически ход.

Лицето на правителството да се моли на министър… Българска работа.

Все едно държавата зависи от един човек, пък бил той и шеф на МВР. Той ли е най-важният… Това го оставяме за размисъл. Ако Калин Стоянов бе министър на ПП-ДБ, този разговор нямаше да се води. Но понеже не е, може да си позволи да се „бъзика“ с премиера. Кой е по-по-най.

Първият провал
Да се върнем към онзи запис от Националния съвет на „Продължаваме промяната“, който Радостин Василев най-любезно предостави на обществото, защото му се спяло. Нали това бе причината, за да го запише. Та в този разговор едни от основните неща, които казва Асен Василев, е как трябва да овладеем службите и да имаме „наше“ МВР преди местните избори.

Асен Василев: Аз съм заинтересовано лице, така че ще бъда много кратък. Ситуацията е като луз луз (б.р. – губиш, губиш). Въобще не е ясно дали отиваме на избори с ДБ. Ако сме без тях, няма да се борим за първо място, най-много за трето. Законно, незаконно трябва да се изгонят всички шефове на служби. През първите две седмици. Ще загубим почти всички местни избори. Поне местните избори ще ги правим с наше МВР. (б.р. - записът е към дата 26 май 2023)

И какво излиза!? С какво МВР направихме изборите? „Наше“ – но на кого? Явно не е на ПП-ДБ, нали… Тогава каква е „сглобката“… Чия е? Кой я дирижира, кой я ръководи? След като Калин Стоянов е предложен от ГЕРБ и защитаван от ДПС, кой направи изборите!?

Иначе какво направи вътрешният министър - 11.08.2023 година
Смяната на областни началници на МВР поискана от вътрешния министър Калин Стоянов не е свързана с предстоящите местни избори. Така Стоянов отговори в Пловдив на неговия предшественик Иван Демерджиев, който в телевизионно интервю нарече случващото се политическа чистка, след като Стоянов поиска смяната на 17 от областните МВР шефове. И смяната се случи. Чие МВР тогава прави изборите!? „Нашето“, а дали…

За пореден път във ФАКТИ ще напишем (б.р.- виж „Тъмната“ България победи - … или как ни се подиграха на първи тур на местните избори), че в тази държава има хора, които искат в точно определено време, с точно определени хора да постигнат точно определен ефект, който ги устройва. Рокади в МВР, избори, резултат. Точка. Програмата е изпълнена. Целта е постигната. Вече е минало.

Вторият провал
Асен Василев пак от онзи запис: "Службите са наши. Ръководствата им са съгласувани с посолствата и одобрени от посолството".

Кои служби!? Ще падне ли главата на шефа на ДАНС Пламен Тончев… Не, разбира се. Тук вече се намесва и президентът Румен Радев, който е твърдо против „сглобката“.

Премиерът Николай Денков иска оставката на шефа на ДАНС, парламентарната група на ПП-ДБ иска оставката на шефа на ДАНС, генерал Атанасов иска оставката на шефа на ДАНС. Денков не можел да работи с човек, на когото няма доверие. (б.р.- поне не му хрумна още тогава да плаши, че ще си подаде оставката, ако Тончев не си тръгне сам, но явно смята, че шефът на ДАНС е по-маловажен от вътрешния министър)

И какво излиза. Чие се оказа „нашето“ МВР… След като това е така, изниква въпросът: „Кой кой е в кабинета „Динков-Габриел?“

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 45 гласа.

Свързани новини