Отидете към основна версия

3 509 38

Бедни, бедни ми Главчев, защо не си остана в Сметната палата

  • главчев-
  • служебен кабинет

Сега служебният премиер има само един изход след драмата от последните дни – да си даде оставката пред президента Радев

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само преди година да бъдеш служебен премиер бе привилегия, раздавана щедро от президента. Човекът, заел тази длъжност бе напълно безконтролен от страна на институциите в държавата, с едно изключение – Президентството.

Обаче е много по-лесно да изпълняваш заръките на един властимащ, нежели на няколко, които може и да са в конфликт по някое време.

Сега ситуацията е различна и първият, който се убеди в това бе Димитър Главчев. Той пое горещия картоф, наречен служебен кабинет и само седмица след това, разбра, че се е опарил. Верен до гроб на Бойко Борисов, неговата ракета носител към високи постове в държавата, служебният премиер изпълни всичко, което се иска от него.

Състави кабинет, който обяви за „еднакво отдалечен от всички политически сили“ с надеждата номерът да мине. Е, не мина. Няма и седем дни след полагането на клетва като премиер, Главчев трябваше на направи салто мортале по принуда от своя партиен шеф.

Поиска смяната на един, а после и на още един от прясно заклелите се министри. Но не и преди Борисов да обяви първата смяна гръмогласно и да постави своя човек в небрано лозе. Последвалите обяснения, че това е случайно и служебният премиер сам е взел решение за смените не убедиха никого, освен Пр Севи вероятно.

Последва обяснени от страна на Главчев, че двамата нарочени за смяна министри „не работят с темповете, които аз изисквам“. Още по-неубедително, как за 2-3 дни разбра това премиерът, остана загадка. Но за да стане циркът пълен, служебният премиер гръмко обяви ,че няма да отстъпи от решението си и призова с лека заплаха в гласа президента „ да си изпълни конституционните задължения“.

Тук вече той наистина настъпи мотиката. За повечето българи е ясно като бял ден, че Борисов хвърля на кучетата всеки, който застраши с нещо имиджа му, независимо кой е грешникът. Фидосова, Цветанов, ПКП и още куп по-ниско в йерархията на ГЕРБ вече са наясно с това.

Затова днес Даниел Митов, предложен първо от Борисов, а след това и от Главчев за външен министър се отказа от тази чест. И постави шефът на Сметната палата в тежко положение – трябва да измисли нещо, за да не изглежда толкова жалък. Сега служебният премиер има само един изход след драмата от последните дни – да си даде оставката пред президента Радев. Или да продължи да вади горещите картофи.

Ех, бедни Главчев, защо не си стоя в топлия кабинет на шеф на Сметната палата, длъжност, която получи от Парламента по договорка на ГЕРБ с ПП-ДБ и реципрочно назначаване на шеф на НЗОК от ПП-ДБ. А точно на този шеф преди ден ГЕРБ и ДПС скроиха номер и го отстраниха, въпреки оттеглената оставка.

Сега Димитър Главчев е в ролята на изкупителна жертва, за да остане да свети образът на лидера на ГЕРБ като непогрешим и винаги прав. Както бе казал един поет-прав, дори когато съгреши. Нямам план "Б", заяви преди минути той. Не съм убеден, че е имал и план "А".

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 75 гласа.

Свързани новини