Last news in Fakti

19 Април, 2024 14:00 3 452 38

Бедни, бедни ми Главчев, защо не си остана в Сметната палата

  • главчев-
  • служебен кабинет

Сега служебният премиер има само един изход след драмата от последните дни – да си даде оставката пред президента Радев

Бедни, бедни ми Главчев, защо не си остана в Сметната палата - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само преди година да бъдеш служебен премиер бе привилегия, раздавана щедро от президента. Човекът, заел тази длъжност бе напълно безконтролен от страна на институциите в държавата, с едно изключение – Президентството.

Обаче е много по-лесно да изпълняваш заръките на един властимащ, нежели на няколко, които може и да са в конфликт по някое време.

Сега ситуацията е различна и първият, който се убеди в това бе Димитър Главчев. Той пое горещия картоф, наречен служебен кабинет и само седмица след това, разбра, че се е опарил. Верен до гроб на Бойко Борисов, неговата ракета носител към високи постове в държавата, служебният премиер изпълни всичко, което се иска от него.

Състави кабинет, който обяви за „еднакво отдалечен от всички политически сили“ с надеждата номерът да мине. Е, не мина. Няма и седем дни след полагането на клетва като премиер, Главчев трябваше на направи салто мортале по принуда от своя партиен шеф.

Поиска смяната на един, а после и на още един от прясно заклелите се министри. Но не и преди Борисов да обяви първата смяна гръмогласно и да постави своя човек в небрано лозе. Последвалите обяснения, че това е случайно и служебният премиер сам е взел решение за смените не убедиха никого, освен Пр Севи вероятно.

Последва обяснени от страна на Главчев, че двамата нарочени за смяна министри „не работят с темповете, които аз изисквам“. Още по-неубедително, как за 2-3 дни разбра това премиерът, остана загадка. Но за да стане циркът пълен, служебният премиер гръмко обяви ,че няма да отстъпи от решението си и призова с лека заплаха в гласа президента „ да си изпълни конституционните задължения“.

Тук вече той наистина настъпи мотиката. За повечето българи е ясно като бял ден, че Борисов хвърля на кучетата всеки, който застраши с нещо имиджа му, независимо кой е грешникът. Фидосова, Цветанов, ПКП и още куп по-ниско в йерархията на ГЕРБ вече са наясно с това.

Затова днес Даниел Митов, предложен първо от Борисов, а след това и от Главчев за външен министър се отказа от тази чест. И постави шефът на Сметната палата в тежко положение – трябва да измисли нещо, за да не изглежда толкова жалък. Сега служебният премиер има само един изход след драмата от последните дни – да си даде оставката пред президента Радев. Или да продължи да вади горещите картофи.

Ех, бедни Главчев, защо не си стоя в топлия кабинет на шеф на Сметната палата, длъжност, която получи от Парламента по договорка на ГЕРБ с ПП-ДБ и реципрочно назначаване на шеф на НЗОК от ПП-ДБ. А точно на този шеф преди ден ГЕРБ и ДПС скроиха номер и го отстраниха, въпреки оттеглената оставка.

Сега Димитър Главчев е в ролята на изкупителна жертва, за да остане да свети образът на лидера на ГЕРБ като непогрешим и винаги прав. Както бе казал един поет-прав, дори когато съгреши. Нямам план "Б", заяви преди минути той. Не съм убеден, че е имал и план "А".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    11 38 Отговор
    Защото пРезидентът го избра за премиер.
  • 2 Главчев

    73 4 Отговор
    Не мога да дам оставка ..... Бойко ще ми дърпа ушите.
  • 3 Иванов

    66 3 Отговор
    Ама тоя май сериозно ни взема за канарчета. Мисли си, че всички сме като избирателите на ГЕРБ.
  • 4 Пълна ГАВРА с гербаджиите

    63 3 Отговор
    Къдравата Сю си придава важност, ще кажеш, че нещо зависи от него.

    Пеевски му свирна да излезе от къщичката за кученца, която представлява ГЕРБ, за да го нахрани и него малко и Дани Сю почна радостно да мята опашка и да подскача. После се разбраха друго с Тиквата и Чорапа и Пеевски му би един шут на гербавото кученце да се прибира обратно в къщичката от където е изпълзяло, горкото. Отново ненахранено, но и отново изгаврено и унизено.

    Пеевски буквално се гаври с гербопитеците хахахаххахаха
  • 5 е ся какво да се направи ,

    30 1 Отговор
    когато от 5 места дърпат кокала , така се получава . Може оставката да се приеме от 1 път . Подавай и бегай . Ционист .
  • 6 Мнение

    20 1 Отговор
    Господин Главчев е много подходящ за нападател, но в случая се търси защитник. Така бих обяснил проблема на футболен език
  • 7 12340

    37 3 Отговор
    Главанака бил забравил, че д. митов е зам. председател на,, герп,, :))
    .... Склероза ли го гони, кой го знай!? :)
  • 8 Раев

    46 4 Отговор
    Защо избраха точно Главочев,човек ,който е доказал,че не става за нищо,така и не стана ясно.

    Коментиран от #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 володя

    12 13 Отговор
    главчев е служител на ДпС. И като такъв не решава "къде ще остава", а изпълнява заповедите, които са му наредили! И след като са му наредили, той може само да се подчини и да злужи! Това не са ппдебилите, където трансджендер обяснява на мравояд, акакво третополов би искал да мисли за сорос! В ДпС и ГЕРБ има ред и с субординация и за това те печелят, а народа ги подкрепя категорично!
  • 11 ;-)

    17 4 Отговор
    Защото е празноГлавчев!
  • 12 Диамантената ръка

    11 2 Отговор
    Луи дьо Фюнес...
  • 13 Аспарух

    24 2 Отговор
    В страна Тиквония ,Тиквончо и Шиши командват под зоркия поглед на Доган паша.
    След изборите пак същия филм ще гледаме.
    Нормалните хора не ходят да гласуват защото няма за кой и това е пагубно за България
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 плюс минус

    15 1 Отговор
    Като жена се чудя защо има толкова много некадърни мъже?
  • 16 Мъдрият

    20 2 Отговор
    Е, защо избраха главоча е ясно - защото всички други взеха да се отказват! Че една даже и си подаде оставката от длъжността, да не би случайно да я изберат!

    И резидентът всъщност се оказа, че има избор на практика само от един човек - главоча!

    Като приеха такива малоумни промени в конституцията - това ги чака. Каквото посяха - това и ще пожънат!

    Проблемът е, че народът ги търпи тия...вместо да ги измете всичките с голямата метла!
  • 17 Демократ

    13 4 Отговор
    Всички пиески се играят по непреодолимо силните сценарии на ДС - КГБ мафията, която 34 години тормози България и не дава да се развива като нормална демократична и правова държава. Др. Бойко Борисов, член на БКП , агент Буда, 23 г. е във властта на различни важни постове- гл.секретар на МВР, кмет на София и несменяем премиер, с орден за заслуги от КГБ.ДПС ,създадена от КГБ незаконна етническа партия, е 33 години скрито и явно във властта, ръководена от агент Сава- Ахмед Доган . СДС, мечтата на милиони българи да се освободи България от престъпния комунизъм, отдавна се използва за заблуда и добавка към сценариите, та дори името СДС е опорочено,като е добавено към ГЕРБ.Всички други партии са гарнитура към основното ястие наречено сценарий. Ченгето Виктор Папазов сега е кандидат депутат за евроизборите на кремълската партия Възраждане. Това е официално троянски кон в Брюксел,както и Волгин. Тази партия няма морално право да участва в евроизбори, защото е против ЕС и иска да извади България от ЕС. Моралът обаче не съществува в българската политика, а наглостта и цинизмът са безгранични. Трябват честни избори за честен парламент, само тогава ще се оправим, но няма да стане засега.

    Коментиран от #23

  • 18 Милен

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Раев":

    Сигурно защото е най-доброто олицетворение на промените в конституцията и цялостното творчество в този сезон на трагикомедията "парламенте".
  • 19 Мнение

    8 1 Отговор
    Храносмляха го
  • 20 Попов

    10 2 Отговор
    Смяната на външния министър е свидетелство, че правителството е политическо, а не експертно, както се очаква от едно служебно правителство. Тя е израз и на неистовия стремеж на ГЕРБ да овладее и държи всички лостове на външната политика и с непрестанни клетви за евроатлантическа солидарност и лоялност да си гарантира индулгенция от западните партньори, това се казва в позиция на Българското дипломатическо дружество.
  • 21 Горно Уйно

    11 3 Отговор
    Е па он не е Главчев, он е Главочев.
  • 22 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀

    5 1 Отговор
    Е ПОНЕ ЧИЧО МИТКО ...КАЛАМБУРА
    СТАНА СТЕНД ЪП...ПРЕМИЕР...
  • 23 горски

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "Демократ":

    Опитвате да играете с дявола,господа демократи...И като ви мине отзад ревете до небесата.
    Не ви е виновен Бойкои Шиши ,че сте крадливи интригантчета,които искат да докопат държавата софра,и после да отмарят в южните морета....Пропиляхте си звездния миг на слава,и ще ходите по северните морета/Канада/.
    А Дявола ще си потърси нова любовница,ако ще да е и друг умнокрасив жълтопаветник с розови дрешки и неустановен пол.
  • 24 демократ

    14 2 Отговор
    Главчев не е за съжаление, защото първо сам си е виновен за положението, в което се намира и второ когато поема такъв отговорен пост, трябваше да си даде сметка дали има качество за този пост? той ги няма, това е видно отдалече, нито може да управлява министрите си, нито може сам да налага волята си в държавата в момента като служебен Премиер, нито има желание за това! Така че, какво му остава, ще продължи по този начин, защото той няма кураж да си подаде оставката, и ще бъдем свидетели на много слабо управление и застрашаване на честността на предстоящите избори, което ще е най-лошото, ако и това се случи в най-новата ни история!
  • 25 Ю. СЛАВКОВ

    6 2 Отговор
    Живеем в ЦАРСТВОТО НА АМНЕЗИЯТА. Паметта на много хора, които би трябвало да мислят за нашето бъдеще, стабилност и просперитет, е силно увредена. В конкретния случай нямаме причини да се сърдим на Главчев, че е забравил, че Митов е заместник-председател на ГЕРБ. Когато стана служебен премиер, не можа да си спомни за себе си, че почти целият му активен живот е свързан с ГЕРБ. А всеки човек обича преди всичко себе си. Борисов също забравя. Преди време не можа да си спомни, че Владислав Горанов е бил член на ГЕРБ. Мислеше, че не е. След това Горанов се появи на телевизора и съобщи, че това не е така: “Член съм!”. Не си спомням дали Томислав Дончев успя да си спомни. Май си спомни. Има обаче и надежда – Деница Сачева и други, частично, си спомниха. Само че Сачева бе сигурна, че Горанов щял да докаже своята невинност. Нещо, което е доста трудно.

    Коментиран от #26

  • 26 555

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ю. СЛАВКОВ":

    В тая държава ги избират с конкурс по тъпотия,егати държавниците какъвто материала такава и държавата.
  • 27 ГЛАВЧЕВ

    3 1 Отговор
    ГЕРБ СЕ ОМЪЖИ ЗА ДПС И СА МНОГО ВЛЮБЕНИИ..
  • 28 ///.../

    3 1 Отговор
    Епицентър пише, че Главчев и енергийният министър ще посрещат ТЪРЖЕСТВЕНО американското гориво за АЕЦ Козлодуй. Падението е пълно. Посрещане нс гориво! Под Марианската падина сме вече, а пропадането продължава.
  • 29 Щерю

    8 0 Отговор
    Главчев, Главчев
    Що не си стоя на село
    да пасеш овцете на баира
    а Правителство да правиш си решил
    да ти гледат хората сеира
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.