Отидете към основна версия

2 366 35

Тъмни петна върху Олимпиадата в Париж

  • антон гицов-
  • олимпиада-
  • франция

МОК е световна спортна организация

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Олимпиадата в Париж е белязана от тъмни петна, и става дума не само за някои противоречиви елементи от т.н наречените „арт“ изпълнения и решението на МОК да допусне участието в състезанията по бокс на две „състезателки“ от Алжир и Тайван, които са мъже, отстранени от Световната боксова асоциация след хормонален тест и тест за пола.

Най- фрапиращото петно е принудителното неучастие на Русия.

Затова и олимпийските медали в много дисциплини нямат реална стойност, защото много от тези медали щяха да получат руските атлети като официално участници от името на Русия..

Русия и Белорусия бяха лишена от правото си да участва като държави на олимпиадата по политически причини. С обяснението, че това е заради агресията в Украйна.

Но след агресията на САЩ, Великобритания и страни от НАТО срещу Ирак, тези страни не бяха лишени от правото им да участват в олимпиади. Русия обаче аргументира специалната си военна операция в Украйна заради намеренията тази страна да стане член на НАТО и на територията и да се изградят бази на САЩ и НАТО, които ще застрашат националната и сигурност. А агресията срещу Ирак довела до стотици хиляди жертви сред цивилното население беше осъществена под фалшивия предлог, че Садам Хюсеин имал оръжия за масово унищожение, които можело да бъдат приведени в бойна готовност до 45 минути.

В Олимпиадата участва Израел, държава, която извършва геноцид над палестинското население в Газа- на 12 юли т.г. Международният съд на ООН нареди на Израел да предотврати актове на геноцид срещу палестинците в Газа. Но Международния олимпийски комитет си затвори очите и ушите и допусна тази държава да участва в Олимпиадата.

МОК е световна спортна организация, натоварена със задачата да организира олимпийски игри. Нейните шефове нямат никакво право и основание да наказват държави с неучастие в олимпиадите по политически съображения. Нейните решения в тази посока подриват авторитета на тази организация, като неутрална и не повлияна от външен политически натиск. Да припомним, че МОК не прояви политическо пристрастие и допусна през 1936 г. провеждането на олимпийските игри в хитлеристка Германия, което даде възможност на чернокожият американски атлет Джеси Оуенс да разбие нацисткия мит за расовото превъзходство на бялата раса като спечели четири златни медала..

Ще се отнася до „арт“ изпълненията при откриването на олимпиадата, в това отношение беше допуснато пропагандиране на трансджендърна идеология, неприемлива в мнозинството участници в олимпиадата и във форма обидна за християнството, а и за други религии.

Но какво може друго да се очаква, че след като МОК са приели „арт“ програмата да бъде поверена на гей?

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 64 гласа.

Свързани новини