Отидете към основна версия

2 210 82

Слатински: Не ме плаши Израждане, плаши ме израждането на нашето общество!

  • николай слатински-
  • израждане-
  • страх-
  • общество

Човешкото у човека е една тънка коричка, която ако се пробие или разчопли, отдолу бликва гной, смрад, бруталност и безпощадност към ближния.

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От историческите книги, които съм прочел (а те са десетки и десетки), включително и от огромната по обем най-нова книга на нашия пазар за Гьобелс, съм се убедил, че онова, което се недооценява и игнорира, но опира до отблъскващи черти на индивидуалното и още повече - на общностното съзнание, лесно става плодородна почва за фашизъм, нацизъм и проч. - изъм.
Не подценявайте лошото, чудовищното у човека!
96% от своето съществуване като изправена (ходеща права) и гола (без козина) маймуна, човекът е бил животно. И само 4% от времето на това свое съществуване човекът се е цивилизовал. Т.е. човешкото у човека е една тънка коричка, която ако се пробие или разчопли, отдолу бликва гной, смрад, бруталност и безпощадност към ближния.
Фашизмът и болшевизмът правеха точно това - те се стремяха да разчоплят и успяваха! - тази коричка.
Сегашните популизми, фашизми, рашизми, нацизми, аятоласизми, хамасизми правят абсолютно същото!
Те със ожесточена страст и грозна упоритост чоплят и искат да разкъсат тази коричка, разделяща човека от животното в него.
Мен не ме плаши толкова Израждане, тяхната подкрепа е ограничена (надявам се); не ме плаши дори ДП (неговите дни са преброени).
Мен ме плаши ужасният факт, че тази коричка в българското общество е изтъняла и става все по-крехка, все по-малко защитаваща ни от демоните, скрити в нас.
Ние освирепяваме, ние оскотяваме, ние, както каза проф. Фотев оглупяваме (макар че без да споря с него аз бих казал, че става дума не за оглупяване, а за изпростяване, защото и умни хора все повече у нас простеят, изпростяват, опростачват се, стават простаци, държат се просташки).
С други думи, нашите цивилизационни защити отслабват, а те са като имунната система за организма, те СА нашата имунна система като човеци. И може лесно да ни тръшне в един момент и по-безобиден вирус на обезчовечаване.
Пак да кажа - не ме плаши Израждане, плаши ме израждането на нашето общество!

Коментарът на автора е публикуван на неговата Фейсбук страница

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 95 гласа.

Свързани новини