Отидете към основна версия

13 069 35

Първо във ФАКТИ: Отчаяни и демотивирани служители допуснали издънката на летище София

  • летище софия-
  • проверка-
  • пропуски

Недоволството сред работещите от условията на концесионера било повсеместно

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Както ФАКТИ вече съобщи, проверка на инспектори от Европейската комисия установи пропуски в сигурността на летище София. Служители по сигурността са допуснали забранени предмети при проверката на ръчния багаж с рентген. Инспекторите са били в България между 10 и 14 октомври. Подобни проверки се правят постоянно и навсякъде в ЕС.

Според източник на ФАКТИ, близък до осведомените, в обявената като тайна проверка нямало нищо тайно. Знаело се отлично кога ще бъде и от кого ще се извършва. Основният фактор за случилото се според същия източник е пълната демотивация на персонала, в конкретния случай на служителите при рентгените. Те били товарени прекомерно с работа "за без пари". Затова и в общи линии не им пукало. Напускали непрекъснато. Това принудило да командироват служители от други отдели там. Просто нямало кой да работи. На летището се коменитрало, че при следващата проверка може нарочно да се издънят.

Недоволството не било само сред служигелите на рентгените. Като цяло никой не бил доволен от условията на концесионера на летището "Соф Кънект". Напускали читави и незаменими в работата си служители. Учебният център бил пренебрегнат и започнали да наемат "на частно" за обучения. Така наели жена, която напуснала след 27 години работа на летището, без да опитат да я задържат. Карали я да се върне, едва когато усетили, че им е безкрайно нужна, но тя ги отрязала.

"Персоналът е тотално демотивиран и отчаян, виждайки че нищо не се подобрява на летището, а заплащането е много ниско за отговорностите. Шефът на сигурността се разхожда по горнище на анцуг из летището. Концесионерът не се опитва да задържи квалифицираните работници. Непрекъснато се намаляват и позиции с цел съкращаване на персонала. Също така концесионерът увеличи многократно наемите на магазините и цените станаха "майка плаче". И за служителите също. Увеличена е цената и на паркинга", допълва източникът на ФАКТИ.

Вицепремиерът Христо Алексиев изпрати писмо до ръководството на летище София, в което заявява категорично, че е недопустимо да се прави компромис със сигурността на летището и припомня на концесионера, че съгласно договор има задължение да поддържа и осигурява високо ниво на сигурност на летището. От Министерството на транспорта са изпратили становище до концесионера "Соф Кънект", в което се казва, че е недопустим компромис със сигурността.

Концесионерът има 8-дневен срок за отстраняване, който изтича на 11 ноември. От летището съобщиха за bTV, че ще коментират тогава.

Европейската комисия ще изготви окончателен доклад с анализ и заключения. В много негативен сценарий, ако този доклад е отрицателен, може да се стигне до по-чести проверки на летището, а в много малко вероятен сценарий България и летище София могат да бъдат третирани като трета страна за европейската авиация.

На летището вече има служители от Мюнхен, които помагат на своите колеги да работят по-добре с рентгена, така че да не се случват такива пропуски.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 27 гласа.

Свързани новини