Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 10:54 13 000 35

Първо във ФАКТИ: Отчаяни и демотивирани служители допуснали издънката на летище София

  • летище софия-
  • проверка-
  • пропуски

Недоволството сред работещите от условията на концесионера било повсеместно

Първо във ФАКТИ: Отчаяни и демотивирани служители допуснали издънката на летище София - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Както ФАКТИ вече съобщи, проверка на инспектори от Европейската комисия установи пропуски в сигурността на летище София. Служители по сигурността са допуснали забранени предмети при проверката на ръчния багаж с рентген. Инспекторите са били в България между 10 и 14 октомври. Подобни проверки се правят постоянно и навсякъде в ЕС.

Според източник на ФАКТИ, близък до осведомените, в обявената като тайна проверка нямало нищо тайно. Знаело се отлично кога ще бъде и от кого ще се извършва. Основният фактор за случилото се според същия източник е пълната демотивация на персонала, в конкретния случай на служителите при рентгените. Те били товарени прекомерно с работа "за без пари". Затова и в общи линии не им пукало. Напускали непрекъснато. Това принудило да командироват служители от други отдели там. Просто нямало кой да работи. На летището се коменитрало, че при следващата проверка може нарочно да се издънят.

Недоволството не било само сред служигелите на рентгените. Като цяло никой не бил доволен от условията на концесионера на летището "Соф Кънект". Напускали читави и незаменими в работата си служители. Учебният център бил пренебрегнат и започнали да наемат "на частно" за обучения. Така наели жена, която напуснала след 27 години работа на летището, без да опитат да я задържат. Карали я да се върне, едва когато усетили, че им е безкрайно нужна, но тя ги отрязала.

"Персоналът е тотално демотивиран и отчаян, виждайки че нищо не се подобрява на летището, а заплащането е много ниско за отговорностите. Шефът на сигурността се разхожда по горнище на анцуг из летището. Концесионерът не се опитва да задържи квалифицираните работници. Непрекъснато се намаляват и позиции с цел съкращаване на персонала. Също така концесионерът увеличи многократно наемите на магазините и цените станаха "майка плаче". И за служителите също. Увеличена е цената и на паркинга", допълва източникът на ФАКТИ.

Вицепремиерът Христо Алексиев изпрати писмо до ръководството на летище София, в което заявява категорично, че е недопустимо да се прави компромис със сигурността на летището и припомня на концесионера, че съгласно договор има задължение да поддържа и осигурява високо ниво на сигурност на летището. От Министерството на транспорта са изпратили становище до концесионера "Соф Кънект", в което се казва, че е недопустим компромис със сигурността.

Концесионерът има 8-дневен срок за отстраняване, който изтича на 11 ноември. От летището съобщиха за bTV, че ще коментират тогава.

Европейската комисия ще изготви окончателен доклад с анализ и заключения. В много негативен сценарий, ако този доклад е отрицателен, може да се стигне до по-чести проверки на летището, а в много малко вероятен сценарий България и летище София могат да бъдат третирани като трета страна за европейската авиация.

На летището вече има служители от Мюнхен, които помагат на своите колеги да работят по-добре с рентгена, така че да не се случват такива пропуски.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    62 9 Отговор
    Един готвач дето работеше в заведението ми си плати 10 бона и стана охрана на Летище София.Много е доволен.Само лежи и взима голяма заплата.
  • 2 Тома

    67 3 Отговор
    Знаем че най големите калпазани с връзки работят на летището.Че това е истината
  • 3 честен ционист

    71 3 Отговор
    Аз нали ви казах, че половината персонал е нататуиран като Елсавадорски бандюги. Каква мотивация чакате от тях, освен някоя далавера с мулета.
  • 4 Дааа

    61 1 Отговор
    Че това да не е от сега.Нали преди време бяха минали пътници от цял самолет през някаква врата която не беше заключена или нещо такова
  • 5 Концесия

    51 1 Отговор
    Бутилка вода 7 лева в безмитния, като по кафетата не коментирам. Продавача каза, че само летището във Виена е с такива или малко по високи цени от цяла Европа. Кой го боли за сигурност като граничарите са сведени до минимум като правомощия и местоположения. Частния интерес не е задължително да е в синхрон с държавния, когато държавата е слаба и не си гони интересите,а се ръководи от хора тъсещи бързо забогатяване. И пропуски са установени когато им е казано, че ще ги проверяват, а когато не ги проверяват какво се случва? Явно щом генерира пари за определини хора влизането в Шенген може да почака ако трябва.

    Коментиран от #11, #34

  • 6 те ме лъжат че ми плащат аз че им работя

    81 2 Отговор
    "Отчаяни и демотивирани служители" има в над 90% от българските и чуждестранни фирми "опериращи" в страната! Робовладелци!
  • 7 ТОВА НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ

    22 7 Отговор
    ЩОМ И ОНЕЗИ ОТ СИГУРНОСТТА САПОМПАЛИ ПИТИЕ ИЛИ НЕЩО ДРУГО- ТОВА Е ЛОШО. ЧУДЯ СЕ ДАЛИ ТОВА НЕ Е ЗА ДА СЕ ПОКАЖЕ НА ЕС, ЧЕ НЕ СМЕ ЗА ШЕНГЕН, Т.Е. ТОВА ДА Е НАРОЧНО. ТО ТЕЗИ ХИТРИНКИ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ОТ ВЪРХЪТ, ГОЛЕМИЯТ ВРЪХ, КАТО ИСКА ДА НЕ СЕ ПРАВИ НЕЩО, КОЕТО ЕС ИСКА ДА НАПРАВИ СТРАНАТА НИ.

    Коментиран от #28

  • 8 БГА Балкан

    57 0 Отговор
    Разкарайте мутрите от летището, докато не е паднал някой самолет.
  • 9 1:1

    44 1 Отговор
    Най-вероятно това е реакция на свикнали да си докарват "бонуси". Защо не бягат съпрузите на наши видни политически дами, които са в РВД ? Защото точно ТЕ там нищо не правят, ама ги бие парата!
  • 10 Бивш служител на Летище София

    43 4 Отговор
    Самата истина, много хора си тръгнахме, концесионера е гола вода!

    Коментиран от #23

  • 11 Това във Виена

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Концесия":

    не е по-скъпо. В смисъл не плащаш много повече, отколкото.би платил за същото нещо в заведение в града. На летище София лятото исках да си взема кенче българска бира от кафето. Казаха ми 4,50 евроИсках да платя в лева - казаха 10 или 10,50 лв. В магазинчето до заведението цената в евро бе малко по-ниска, но обменният курс беше по-нормален.
  • 12 Бананова република

    45 5 Отговор
    Цялата държава се разпада. До 2050г. няма да има България...
  • 13 факт

    47 2 Отговор
    Гешев ще си направи ли труда да провери концесията, която направи аверът му Борисов? Служебното правителство да прекрати едностранно договора за концесия на летище София поради неизпълнение на задълженията от страна на концесионера. Безумие е да дадеш столичното си летище, което е елемент от националната сигурност, на концесия. Както е тръгнало скоро и мизерната ни армия ще дадат на концесия официално, защото засега е само неофициално.

    Коментиран от #33

  • 14 От Мюнхен

    24 1 Отговор
    дошли служители да им въвеждат ред в хаоса ! А оправданията са смешни !
  • 15 Филип Ейджи

    24 2 Отговор
    Връщате се там от където тръгнахте:,,те се правят , че ви плащат, вие че работите,,

    Коментиран от #22

  • 16 Без име

    23 2 Отговор
    Не им бачка рентгена от време оно.
    Там е пълен хаос.
    Летищата във Варна и София са пълна скръб. То докато не стане нещо сериозно нищо няма да се предприеме.

    Коментиран от #18

  • 17 Европа

    31 2 Отговор
    Кой го докара този концесионер кой прибра комосионната, няма ли клауза за разваляне на концесията..... Продажници
  • 18 Айшето

    16 3 Отговор

    До коментар #16 от "Без име":

    Той моя работи с багажи на летищито.Много съм доволна и децата.Куфари и чанти сами са отварат и падат разни дрехи.
  • 19 ДО "До 2050г. няма да има България..".

    11 7 Отговор
    дО № 12. Не отчайвай хората, Българщината и България са дух, а ако са дух, ще са и територия и народ. А ти престани да ....... банана.
  • 20 Студопор

    25 3 Отговор
    Това е навсякъде в България. На хората не им пука, защото никой не им плаща достатъчно. И всеки го кара през просото.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ние

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Филип Ейджи":

    Никога не сме си тръгвали
  • 23 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бивш служител на Летище София":

    Я кажи кой е истинския концесионер?!!

    Коментиран от #24

  • 24 А познай

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Според теб кой е?

    Коментиран от #25

  • 25 азазаз

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "А познай":

    то хауса не е само в сигурноста,ами на перона, техниците, специфичните дейности, хората масово напускат,няма кой да работи при тези мизерни заплати,по добре в лидл там парите са повече.А за връзкарите стара информация,всички връзкари си заминаха.
  • 26 Косача

    10 0 Отговор
    Тя, демотивацията, е обхванала цялата държавна администрация. Не е за само аерогарата.
  • 27 Напуснал служител от КД

    14 0 Отговор
    Пълен смях е положението, статията описва нещата точно както са! Коджахристов не е за тази работа, пълен сельо! Напуснах и карам авточасти за повече пари... Успех на Летище Лудогорец
  • 28 Драйфус

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "ТОВА НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ":

    Това е най вероятната версия,но защо тези от високо ни имат за глупаци?
  • 29 гост

    8 0 Отговор
    имаше навремето, че отстранили служител, понеже написла оставка под статия за Борисов, това е корупция в пълната й прелест. там където има корупция няма морал и етика, а това е жизненоважно за функционирането на една система и добра работна страна. хората не рабоят само за пари, важното е как се държат с тях и дали ги уважават, а там явно не. та всяко нормално правителство би отнело концесията на момента.
  • 30 Тодор Колев, светла му памет

    12 0 Отговор
    Мафията си има държава. Все пак може да се ползват терминалите по предназначение, тука да си стоят връзкарите. Но те пък не обичат да работят, предимно паразитират върху някой друг и превантивно го плюят и мачкат нон стоп. След някоя година, ако не се променят нещата, последният ще заключи вратата.
  • 31 тикви

    12 0 Отговор
    Където са ТИМ е така - мафия!!!
  • 32 Знайко

    5 0 Отговор
    .....мда, даже намкьорщината стига дотам, да ти вземат шишето от 500 мл мин. вода, с аргумент, че можеш да сглобиш бомба, за да могат да ти продадат ,друга, по-скъпа и правоверна вода за 7кинта. Искаш, неискаш, щом ще летиш-отчитай се! За мен лично е странно, че богатите, туристите и пътуващите по работа приемат това легализирано изнудване. Щом се подчиняваме - ще ни гърбят! Така де...защо да сечеш преклонената главичка...остави я да мине 20 пъти през летището, да се отчете двайсетторно!
  • 33 Много си наивен

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "факт":

    Концесионера е Домус ата ,заедно с тиквата !
    А Варна и Бургас са тимаджийте !
  • 34 пасажер

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Концесия":

    Летял ли си през Турция да видиш там какво е . Един сандвич 20 евро , водата е 5 евро. През много летища съм минал но за мен най скъпото е в Турция.
  • 35 ИЗЛИЗА ЧЕ ВЕЧЕ СМЕ В ШЕНГЕН

    1 0 Отговор
    ЩОМ НЯМА ПРОВЕРКИ !